Na vsebinoNa glavni meni

Hiša svetov

Zbirka Hiša svetov – prostor za globalno učenje, je specializirana zbirka Društva Humanitas v prostorih knjižnice in je namenjena je vsem, ki vas zanimajo aktualne družbene teme. Na voljo je strokovna literatura, priročniki, DVD-ji, igre in posterji s področij:

GLOBALIZACIJA

Globalizacija, geopolitika, politična ekonomija, pravična trgovina, pogoji dela, postkolonializem, svetovni pregledi, družbena geografija, družbena gibanja.

ČLOVEKOVE PRAVICE

Zgodovina, poročila in dokumenti človekovih pravic, otrokove pravice, otroško delo, pravice žensk, pravice delavcev, mučenje, suženjstvo, trgovina z ljudmi.

MIGRACIJE

Mednarodne migracije, migrantski delavci, begunci, integracija.

MEDKULTURNOST

Medkulturno učenje in dialog, večkulturne družbe, verstva, Romi, manjšine, družbena identiteta, nacionalizmi, diskriminacija, etnični konflikti, otroci in igre po svetu.

OKOLJE

Varstvo okolja, trajnostne prakse, podnebne spremembe, biotska raznovrstnost, ekološki odtis.

HRANA

Pravica do hrane, zanesljiva preskrba s hrano, industrijska proizvodnja hrane, globalizacija trgovanja s hrano, staroselci in trajnostno kmetovanje, pravična trgovina na primeru kmetijskih pridelkov.

VODA

Pravica do vode, virtualna voda, upravljanje z vodnimi viri in oskrbe z vodo, konflikti za vodo.

RAZVOJNE ŠTUDIJE

Države v razvoju, razvojno sodelovanje, razvojna pomoč, mednarodni razvojni projekti, odgovorni turizem , dejavniki družbenega in ekonomskega razvoja, revščina in neenakopravnost, vloga mednarodnih organizacij.

AKTIVNO DRŽAVLJANSTVO

Globalno državljanstvo, teorije izobraževanja, metodolgije vodenja delavnic in skupinskih procesov, mladinsko delo, prostovoljstvo, projekti v šolah in skupnostih.

MIR

Družbeni konflikti, preventiva in razreševanje, mirovništvo.

GLOBALNA EKONOMIJA

Mednarodna trgovina, pogoji dela, pravična trgovina.

Celine

AfrikaLatinska AmerikaSeverna AmerikaAvstralijaAzijaEvropa: družbeni orisi, geografija, zgodovina, politika, ekonomija, leposlovje lokalnih avtorjev – romani in pravljice.

Zbirka nastaja ob finančni podpori Evropske komisije, Ministrstva za šolstvo in šport, Urada RS za mladino in Urada za mladino Mestne občine Ljubljana.