Ostareli rimski cesar Hadrijan umira za srčno vodenico in se v obliki pisma, ki ga piše za svojega naslednika, mladega Marka Avrelija, predaja spominom in razmišljanju o življenju in smrti. Hadrijan opiše svojo mladost, ljudi, ideje in kraje, ki so bili zanj pomembni, in svoje državniške in vojaške funkcije. Cesarja Trajana je nasledil s pomočjo zarote in s tem morda preprečil državljansko vojno. Hadrijan si je želel utrditi rimski imperij na miroljuben način. Veliko razmišlja o svojih vojaških uspehih, pravu, zakonih, verstvih, poeziji, glasbi, kiparstvu in filozofiji. Hadrijan je bil sicer poročen s Sabino, Trajanovo pranečakinjo, vendar je ljubil le Antinoosa, mladega Grka, čigar samomor ga je zelo potrl. Jezik romana je bogat in izbrušen. Knjiga nas uči življenjske samorefleksije in sprejemanja smrti. (RN)

Napovednik

Koledar

« November 2019 »
Po To Sr Če Pe So Ne
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30  

Iskanje priporočil

Vrsta gradiva

Jezik

Ciljna skupina

Leto izida

Tema

Format

Področje/zvrst

Ključna beseda

thl

pionirska

BZ-logo

Ljubljanske zgodbe

Kulturna dediščina in identiteta lokalnega okolja: raziščite preteklost in začutite utrip sedanjosti.

Album Ljubljane

Več

Kamra

Regijski portal z digitaliziranimi domoznanskimi vsebinami, ki jih zbirajo in posredujejo splošne knjižnice in lokalne kulturne ustanove.

Več

Pripombe in pohvale

Mestna knjižnica je namenjena vam in želimo si, da bi jo v sodelovanju z vami naredili še boljšo, zato vas vabimo, da nam zaupate vaše mnenje, predloge, pohvale in pritožbe.