Mesto bere … literature sveta (2020–2021)

Mesto bere - banner

Bralne sprehode zaključujemo z deseto, zadnjo sezono prvega niza bralnega projekta Mesto bere, s katerim tudi letos pričenjamo 3. decembra, na Ta veseli dan kulture. Tokrat vas vabimo k bralnim užitkom z vznemirljivim seznamom 100 sodobnih knjižnih naslovov avtorjev in avtoric iz vsega sveta

V bralnem projektu lahko sodelujete člani Mestne knjižnice (16+), ki boste prebrali vsaj 5 knjig z aktualnega seznama priporočenih knjig in nam do 8. septembra 2021 poslali izpolnjen obrazec ali izpolnili e-obrazec na spletni strani.

Tudi letos bomo enemu med vami podarili nagrado našega sponzorja, vikend paket za dve osebi v butičnem hotelu Sunrose 7 v Bohinju. Projekt tudi letos pripravljamo tudi v sodelovanju z Mladinsko knjigo, Knjigarno Konzorcij.

O knjigah

Literarna obzorja tokrat raziskujemo skozi pisave sodobnih avtorjev in avtoric iz vsega sveta, ki so ustvarjali zadnjih petdeset let (po letu 1970). Izbor vsebinsko zajema tako intimne zgodbe posameznikov in družbeno prelomne zgodbe. Sodobno svetovno književnost predstavljamo z Nobelovimi nagrajenci iz zadnjega obdobja, med njimi so J. M. Coetzee, Patrick White, Nadine Gordimer, José Saramago, Elfriede Jelinek, Herta Müller, Svetlana Aleksievich, Peter Handke in številni drugi. Ob njih so na seznamu še prejemnik številnih drugih nagrad, nacionalnih, mednarodnih, Bookerjevi in Goncourtovi nagrajenci itd.

Zgodbe sodobne svetovne literature aktualnega priporočilnega seznama pokrivajo različne teme in literarne stile novejšega obdobja književnosti. Sprehodi po literaturi nas bodo vodili od zgodb, ki vznemirjajo, dilem, ki jih pred pisce postavlja sodoben družbeni kontekst, do raziskovanja aktualnih literarnih tem ter v prostrana prostorja brezmejnih knjižnih svetov.

Pomembni datumi

  • Začetek projekta: 3. december 2020
  • Rok za oddajo obrazcev: 8. september 2021

Podporniki projekta

Konzorcij logotip novi 701x100

Med novozelandskimi avtorji maorskih korenin je na našem seznamu Witi Ihimaera s knjigo Ponesite me domov, njegova knjiga Legenda o jezdecu kitov je dobila svojo odslikavo tudi v filmski različici.

thlsidebar

pionirska


Koledar

« April 2021 »
Po To Sr Če Pe So Ne
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30    
S tem, ko uporabljate spletno mesto, dovoljujete uporabo piškotkov v skladu z našo politiko varovanja zasebnosti. Nastavitve zapri