Na vsebinoNa glavni meni

Miniaturne knjige

Miniaturne knjige so knjižni koncentrati, za katere je značilna ekskluzivnost in natančna izdelava, estetska zunanjost ter kvalitetna vsebina.

Katalog miniaturnih knjig

Donator

V letu Ljubljane – svetovne prestolnice knjige je zbirko someščanom podaril Martin Žnideršič Kot strokovnjak za področje založništva in bibliotekarstva ter dolgoletni univerzitetni predavatelj in vršilec številnih strokovnih funkcij se je posvečal tudi zbirateljstvu miniaturnih knjig. Kot prvi tovrstni zbiratelj v Sloveniji je v 35 letih ustvaril zbirko, ki z več kot 3.000 miniaturnimi knjigami iz 57 držav velja za eno največjih v Srednji Evropi.

Ogled zbirke

Skrbnik zbirke je Slovanska knjižnica, v kateri je obiskovalcem postavljena na ogled stalna razstava v predprostoru pred dvorano knjižnice. Članom MKL so v študijske namene miniaturne knjige ob vnaprejšnjem naročilu na voljo tudi za čitalniško izposojo, kjer si jih lahko ogledate in jih preučujete s pomočjo elektronskih lup.

Slovanska knjižnica pripravlja tudi tekoče razstave ter gostuje z razstavo miniaturnih knjig tudi v drugih ustanovah.

Standard za miniaturno knjigo

Pojem miniaturne knjige se je skozi stoletja spreminjal. Nekoč so za miniaturne knjige veljale tudi večje knjige kot danes. Danes veljata dva standarda. Prvi je nastal v ZDA in ga je kasneje prevzela tudi Anglija ter določa, da lahko miniaturna knjiga s platnico vred meri največ 76,2 x 76,2 mm. Drugi standard velja v Nemčiji in v vseh nekdanjih socialističnih državah. Knjižni blok brez platnic lahko meri največ 100 x 100 mm, torej 3–4 mm večja od merila ameriškega standarda.

Kratka zgodovina miniaturnih knjig

Za predhodnike miniaturnih knjig veljajo vsi popisani predmeti malega formata, ki so nastali pred izumom tiska: glinene tablice iz Mezopotamije, popisani staroegiptovski skarabeji, rokopisni kodeksi malega formata.

Z izumom tiska lahko govorimo o prvih miniaturnih inkunabulah. Z izdajanjem knjig malega formata so tiskarji razkazovali svojo spretnost, odkrivali inovativne načine vezave in pogosto uporabljali tudi dragocene materiale.

  • V 18. stoletju so bili zelo priljubljeni miniaturni koledarčki in almanahi, začele so izhajati miniaturne knjige za otroke.
  • 19. stoletje je zaradi razmaha tehnike postalo zlata doba miniaturnih knjig. Formati so postajali vse manjši, postopki vse bolj prefinjeni. V tem času je izšlo več kot 3.000 miniaturnih knjig in povečalo se je število zbiralcev.
  • Vnovična renesansa miniaturnih knjig po svetu se je začela po letu 1960. Različni založniki so se specializirali prav za tovrstne izdaje.
  • Miniaturna knjiga je stopila tudi na digitalna tla – najmanjša tiskana reprodukcija knjige je Biblija na čipu izdelana 2001 s pomočjo mikrolitografije z zlatimi črkami na silikonski čip. Vsaka črka na čipu je velika kot rdeča krvnička.

Kratka zgodovina miniaturnih knjig je povzeta po knjigi dr. Martina Žnideršiča: Miniaturne knjige nekdaj in danes. V: katalog razstave »V majhnem plašču besed«. Ljubljana: MGLM – Mestni muzej, 2010.

Miniaturka o miniaturkah

V Mestni knjižnici Ljubljana smo izdali miniaturno knjigo v angleškem jeziku z naslovom Károly Andruskó: a bibliography of miniature books, trenutno najpopolnejšo bibliografijo miniaturnih knjig vojvodinskega likovnega umetnika Károlyja Andruska (1915–2008). Vsebuje osnovni bibliografski opis 271 miniaturnih knjig, ki jih je dolga leta zbiral prof. dr. Martin Žnideršič in leta 2013 poklonil Mestni knjižnici Ljubljana.

Knjigo je oblikoval Stephen Byrne, predsednik mednarodnega društva Miniature Book Society in vodja založbe The Final Score, platnice pa so delo naše oblikovalke Ingrid Verdnik Pal. Miniaturno knjigo so natisnili v Chestertonu na Škotskem v 300 izvodih in formatu 60 x 70 mm.

Miniaturni katalog, ki obsega 107 strani, v uvodnemu besedilu vodje Slovanske knjižnice mag. Teje Zorko bralcu predstavi Mestno knjižnico Ljubljana ter posebne značilnosti Slovanske knjižnice, kjer je zbirka Andruskovih miniaturnih knjig shranjena. Sledi esej donatorja zbirke o življenju in delu Károlyja Andruska, po mnenju angleškega poznavalca Louisa W. Bondyja »največjega umetnika miniaturne knjige«. Miniaturko sklene bibliografski opis 271 Andruskóvih miniaturnih knjižic, ki ga je pripravil Pablo Fajdiga. Miniaturna knjiga je privlačno ilustrirana z reprodukcijami različnih knjižnih naslovnic Andruskóvih miniaturk ter črno-belih in koloriranih lesorezov oz. linorezov.

Slovenski izvirnik kataloga v formatu 200 x 200 mm, oblikovala ga je mag. Kristina Košič Humar, je izšel konec leta 2013, ko je bil Andruskóv obsežen miniaturni knjižni opus na ogled na razstavi v Slovanski knjižnici.