Izbor literature s popotniško tematiko

Afrika

Ryszard Kapuściński: Ebenovina (Ljubljana, 2003)

Potopisne pripovedi, ki preraščajo v eseje. Značilen prijem svetovno znanega pisca, ki je bil leta 1957 iz mizernih okoliščin povojne Poljske kot dopisnik poslan v Afriko. Štiri desetletja jo je spoznaval in mojstrsko opisoval.
Gana, Nigerija, Tanzanija, Ruanda, Senegal, Mali

Sven Lindqvist: Desert Divers (London – New York, 2002)

Švedski avtor v prodornem reportažnem slogu opiše svoje potovanje po Sahari in naniza osebe in dogodke, ki nam predstavijo evropski kolonializem v tem delu Afrike. V angleščini.
Severna Afrika 

Sonja Porle: Črni Angel, varuh moj (Ljubljana, 1997)

Navdahnjen potopisni roman slovenske avtorice o vsakdanjem življenju in medčloveških odnosih v Ouagadougouju, glavnem mestu Burkine Faso, ki je ena materialno najrevnejših držav črne celine.
Burkina Faso 

Elias Canneti: Glasovi Marakeša (Ljubljana, 2003)

Lirični portret starodavne prestolnice Maroka, ki ga je leta 1954 napisal nemško pišoči avtor.
Maroko 

Paul Theroux: Dark Star Safari (London, 2003)

Prekaljeni potopisec Theroux na začetku 21. stoletja prepotuje Afriko od Kaira do Cape Towna v Južnoafriški republiki po kopenski poti z javnim prevozom. Značilna mešanica opisa poti in pogovor z naključnimi sopotniki. V angleščini.
Afrika od Cape Towna do Kaira

Philip Marsden: Chains Of Heaven: An Ethiopian Romance (London, 2006)

Leta 2003 angleški potopisec in romanopisec z domačimi vodniki na mulah prepotuje severno Etiopijo. Obiskuje starodavna mesta in njihove samostane in nam posreduje stare legende in zgodovino dežele. Zavzeto napisan potopis, primeren tudi za preučevalce zgodovine in zgodovine verstev. Knjiga je opremljena s črnobelimi fotografijami. V angleščini.
Etiopija (Adis Abeba, Lalibela, Amda Worq, Aksum, Adwa, Makelle ...)

Jeffrey Tayler: The Lost Kingdoms of Africa (London, 2006)

Sodoben potopis ameriškega avtorja prinaša predvidljive teme: trde razmere sahelske Afrike, nepravičen svetovni red ter islamski fundamentalizem. Avtor je bil med pretežno muslimanskim prebivalstvom prijazno sprejet, potoval je s čolnom, tovornjakom, avtobusom in kamelo. V angleščini.
Čad, Senegal, Nigerija, Mali (Djourab, Maiduguri, Zinder, Timbuktu)

Amerike

Paul Theroux: The Old Patagonian Express (London, 2000)

Znani anglosaški potopisec v sedemdesetih letih 20. stoletja z vlakom prepotuje Severno, Srednjo in Južno Ameriko ter to popiše na svoj značilno jedek in pronicljiv način. V angleščini.
Od Bostona do Patagonije

Hunter Davis: A Walk Around the West Indies (London, 2001)

Potopis je napisan doživeto in daje toliko urejenih podatkov, da lahko popotniku osvetli širše ozadje prepotovanih področij. Hunter Davies je tudi avtor znane biografije Beatlesov iz leta 1966. V angleščini.
Karibi (Barbados, Sveta Lucija, Mustique, Gvadalupa, Tobago, Bequia, Sveti Martin, Grenada, Antigva, Kuba)

State by State; A Panoramic Portrait of America (New York, 2009)

Petdeset piscev realistično opiše petdeset zveznih držav ZDA, kakršnih ni na ekranih. Različnost potopisnih žanrov: dnevnik, kratka potopisna proza, reportažni prijem itd. Pisci so ženske, priseljenci, najstniki, znani avtorji (J. Franzen). Uspešnica v ZDA. V angleščini.
ZDA

Mexico in Mind (New York, 2006)

Antologija izbornega pisanja o Mehiki, od leta 1843 do današnjih dni, izpod peres znanih anglosaških pisateljev (Graham Greene, Jack Kerouac, William Burroughs, Ray Bradbury, Salman Rushdie idr.). Zastopane so mnoge literarne zvrsti, osrednja tema ali prizorišče je Mehika. V angleščini.
Mehika

Egon Erwin Kisch: Odkritja v Mehiki (Ljubljana, 1964)

Legendarni nemško pišoči avtor iz Prage v svojem značilnem literarno-reportažnem slogu opiše svoje potovanje po Mehiki: mesta, zgodovinske spomenike, predvsem pa Mehičane, za katere pokaže socialno zavzetost.
Mehika

Bruce Chatwin: V Patagoniji (Ljubljana, 2008)

Leta 1978 objavljena knjiga kontroverznega angleškega pisatelja in mistifikatorja Brucea Chatwina še danes velja za kultno. Je zmes bizarnih zgodovinskih podrobnosti, podatkov iz živalskega sveta, portretov znanih oseb in anonimnežev ter opis Chatwinovega potovanja po legendarni južnoameriški pokrajini. Izpisano v hipnotični prozi in opremljeno s črno-belimi fotografijami.
Čile, Argentina (Patagonija: Puerto Natales, Punta Arenas, Rio Gallegos, San Julian, Esquel ...)

Arktika

Duncan Pryde: Nunaga (London, 2003)

Potopisni spomini Škota Duncana Prydea, ki je v šestdesetih letih 20. stoletja deset let živel z Inuiti znotraj kanadskega severnega polarnega kroga. Skupaj z domačini je lovil polarne medvede in tjulnje, spoznal moč šamanov, doživel menjavo žen in vodil svojo pasjo vprego. V angleščini.
Kanada

Azija

Ervin Hladnik Milharčič: Pot na Orient (Ljubljana, 2009)

Knjiga mozaik, sestavljena iz časopisnih reportaž in neobjavljenih besedil. Hudomušna rdeča nit je detektivsko sledenje izvoru čevapčiča. Pot nas popelje po krajih in med ljudi, kjer gre včasih zaradi vojnega stanja smrtno zares. Duhovito in spretno pisanje, ki presega nivo časnikarske reportaže in prehaja v odlično literaturo. Slovenski potopisni presežek!
Turčija, Iran, Egipt, Izrael, Palestina

Tajikistan & The High Pamirs: A Companion and Guide (Hong Kong, 2008)

Vodiči iz zbirke Odyssey se zelo razlikujejo od sodobnih turističnih vodičev. Le obrobno se posvečajo predlogom za namestitve, prevoze in itinerarije. V izdajah prevladujejo obsežni ponatisi starih potopisov, zgodovinskih, etnografskih in drugih pričevanj. Izdaje so ilustrirane z izvirnimi barvnimi fotografijami, preglednimi zemljevidi, kakovostnimi reprodukcijami starih ilustracij in litografij. Za ambiciozne popotnike in bralce, ki potujejo v domišljiji. V angleščini.
Tadžikistan

Željko Malnar in Borna Bebek: U potrazi za Staklenim gradom (Zagreb, 2007)

Ponatis kultnega potopisa iz leta 1986, v katerem hrvaška avtorja popišeta pustolovščine, ki sta jih doživela med lovom na azijsko mistiko. V hrvaščini.
Turčija, Iran, Indonezija (Borneo), Indija, Afganistan, Kitajska (Tibet)

Redmond O'Hanlon: V osrčje Bornea (Ljubljana, 2010)

Britanski pisatelj skupaj s sopotnikom, pesnikom Jamesom Fentonom, leta 1983 preživi nekaj tednov na Borneu. Za neizkušena pustolovca je to težavno preživetje v džungelskem okolju in srečevanje z domačini opisano na zabaven in samoironičen način.
Indonezija, Malezija, Brunej

Asia Overland: Tales of Travel on the Trans-Siberian and Silk Road (Hong Kong, 2010)

Vodiči iz zbirke Odyssey se zelo razlikujejo od sodobnih turističnih vodičev. Le obrobno se posvečajo predlogom za namestitve, prevoze in itinerarije. V izdajah prevladujejo obsežni ponatisi starih potopisov, zgodovinskih, etnografskih in drugih pričevanj. Izdaje so opremljene z izvirnimi barvnimi fotografijami, preglednimi zemljevidi, kakovostnimi reprodukcijami starih ilustracij in litografij. V angleščini.
Rusija, Kitajska, Indija, Mongolija, Turčija, Iran, Irak, Pakistan, Arabski polotok, Armenija, Afganistan, Uzbekistan, Kazahstan, Tadžikistan, Turkmenistan, Kirgizistan

Kazakhstan: Nomadic Routes from Caspian to Altai (Hong Kong, 2008)

Vodiči iz zbirke Odyssey se zelo razlikujejo od sodobnih turističnih vodičev. Le obrobno se posvečajo predlogom za namestitve, prevoze in itinerarije. V izdajah prevladujejo obsežni ponatisi starih potopisov, zgodovinskih, etnografskih in drugih pričevanj. Izdaje so opremljene z izvirnimi barvnimi fotografijami, preglednimi zemljevidi, kakovostnimi reprodukcijami starih ilustracij in litografij. Za ambiciozne popotnike in tudi bralce, ki potujejo s prstom po zemljevidu. V angleščini.
Kazahstan

Ma Jian: Rdeči prah (Ljubljana, 2009)

Osebna izpoved neposlušnega novinarja, ki izgubi službo pri pekinškem časniku in pred maščevanjem avtoritarnega režima zbeži iz Pekinga. Prepešači vso Kitajsko, popotne zapiske pa kasneje preoblikuje v prvovrsten potopis in oris Kitajske v osemdesetih letih 20. stoletja.
Kitajska

Byambasuren Davaa: The Cave of the Yellow Dog (London, 2008)

Mongolski režiser in oskarjevec Byambasuren Davaa se leta 2004 vrne v mongolsko pokrajino Arkhanghai, kjer je preživel otroštvo. V kratkih in jedrnatih epizodah opiše nomadsko življenje. Potopis in spomini. V angleščini.
Mongolija

Mongolia: Nomad Empire of the Eternal Blue Sky (Hong Kong, 2010)

Vodiči iz zbirke Odyssey se zelo razlikujejo od sodobnih turističnih vodičev. Le obrobno se posvečajo predlogom za namestitve, prevoze in itinerarije. V izdajah prevladujejo ponatisi starih potopisov, zgodovinskih, etnografskih in drugih pričevanj. Izdaje so opremljene z izvirnimi barvnimi fotografijami, preglednimi zemljevidi, kakovostnimi reprodukcijami starih ilustracij in litografij. Za ambiciozne popotnike in tudi bralce, ki potujejo s prstom po zemljevidu. V angleščini.
Mongolija

Schami, Rafik: Taste of a City (London, 2010)

Rojeni Damaščan in znani romanopisec je izdal knjigo o Damasku, ki je mešanica potopisa in kulinaričnih receptov. V angleščini.
Sirija

Eric Newby: A Short Walk in the Hindu Kush (London, 1974)

Kratek sprehod po gorovju Hindukušu je preskromen naslov za ta klasičen potopis, ki ga še vedno ponatiskujejo. Opisuje Afganistan v letih po drugi vojni in vzpone na večtisočake. Pogosto omenjena spremljevalka je avtorjeva žena Wanda, ki je primorska Slovenka. V angleščini.
Afganistan

Eric Newby: Slowly Down the Ganges (London, 2011)

Ponatis klasičnega potopisa po Indiji iz leta 1966, ki opisuje potovanje z ladjo po toku reke Ganges. Nadaljuje se tudi kot potovanje z volovskimi vpregami, železnico in avtobusi. Odmaknjeni deli Indije, opisi srečevanj z domačini. Knjiga je opremljena s črno-belimi fotografijami avtorja. V angleščini.
Indija (Bhabar, Utar Pradeš, Kanpur, Mirzapur, Varanasi)

Evald Flisar: Čarovnikov vajenec (Ljubljana, 2000)

Slovenski potopisni roman, ki je vedno znova ponatiskovan. Zahodni popotnik na Tibetu in Himalaji. Skrivnostna srečevanja, budistični samostani ob vznožju himalajskih gor, preizkušanje vzhodnjaških meditativnih tehnik. Junak ves čas doživlja prehode med resničnim in sanjskim ali mističnim.
Indija (Kašmir, Zanskar, Ladak ...)

Milan Štante: S poti po Indiji (Ljubljana, 1990)

Knjiga indologa M. Štanteta vsebuje kratke, a informativno nabite potopisne črtice o Indijcih in Indiji, ki so sad avtorjevega večletnega študija in obiskovanja indijskega podkontinenta v letih 1954, 1970 in 1984.
Indija (Hajderabad, Bangalor, Kerala, Pondičeri ...)

Orhan Pamuk: Istanbul (Ljubljana, 2007)

Znani turški pisatelj je napisal portret rodnega velemesta od petdesetih do osemdesetih let prejšnjega stoletja. Preplet osebnih spominov z značilnostmi posameznih četrti – njihovih vonjih, svetlobah in ljudeh. Dodane so avtorjeve črno-bele fotografije mesta in reportažno razpoloženjske fotografije carigrajskega fotografa A. Gülerja. Za popotnike z literarno žilico.
Turčija (Istanbul)

Freya Stark: A Winter in Arabia (London – New York, 2010)

Ena najvidnejših ženskih popotnic in raziskovalk iz obdobja pred drugo vojno opiše svojo osebno izkušnjo arabskega polotoka v tridesetih letih prejšnjega stoletja, ki jo prepoji s podatki o zgodovini arabskega polotoka. V angleščini.
Jemen

Paul Theroux: Riding the Iron Rooster (Harmondsworth, 1989)

Znameniti potopisec ob koncu osemdesetih let prejšnjega stoletja z vlakom prepotuje Kitajsko. V literarno reportažnem slogu opisuje svojo osuplost nad obsegom kitajskega gospodarskega razvoja, ki v teh letih doživlja svoj razcvet. V angleščini.
Kitajska

Pico Iyer: Video noč v Katmanduju in druga poročila z ne tako daljnega Vzhoda (Ljubljana, 2008)

Potopisni zapisi s konca osemdesetih let 20. stoletja, v katerih je prikazan kulturni vpliv Zahoda na življenje v azijskih velemestih.
Bali, Kitajska (Tibet, Hong Kong), Nepal, Filipini, Burma, Indija, Tajska, Japonska

Wilfred Thesiger: Arabian Sands (Harmonswordth, 1991)

Legendarni britanski raziskovalec je v letih 1945–1950 prepotoval Arabsko puščavo, in sicer t. i. prazni predel. Kot prvi Evropejec jo je vsestransko preučil in popisal. Potopis je etnografsko pomemben, saj je edini temeljit opis življenja Beduinov pred uničenjem njihovega tradicionalnega načina življenja. Knjiga je bila nazadnje ponatisnjena leta 1991 in je opremljena s črno-belimi fotografijami avtorja. V angleščini.
Saudska Arabija, Oman, Združeni Arabski emirati, Jemen

Evrazija

Anton Aškerc: Med Turki in Rusi (Celje, 2006)

Anton Aškerc je v letih med 1893 in 1903 trikrat turistično odpotoval v turški in ruski imperij. Reportažno-potopisne črtice se kljub starosti berejo gladko in so prijetno branje tudi zaradi starinskih zemljepisnih poimenovanj.
Turčija (Istanbul, Edirne – Odrin), Bolgarija (Plovdiv, Sofija), Srbija (Niš, Beograd) Rusija (Moskva, Sankt Peterburg, Vladikavkaz, Pjatigorsk ...), Gruzija (Tbilisi), Ukrajina (Kijev, Odesa, Krim)

Paul Theroux: Ghost Train to the Eastern Star (Boston, 2008)

Najizrazitejši sodobni potopisec Paul Theroux po štiridesetih letih ponovi krožno pot iz svoje prve potopisne knjige Veliki železniški bazar, ko je prvič prepotoval evrazijsko celino. Ponovitev ni popolna, saj se izogne poti čez bivšo SFRJ iz prve knjige. V angleščini.
Evropa in Azija

Charles King: The Ghost of Freedom (Oxford, 2008)

Živahen vpogled v zgodovino Zakavkazja, ki ga avtor sam obišče in tudi reportažno opiše. Zgodovina in reportažni potopis. V angleščini.
Rusija, Gruzija, Armenija, Azerbajdžan

Frank Westerman: Ararat (London, 2008)

Avtor opiše svoj vzpon na armensko sveto goro Ararat v Turčiji in potovanje po Armeniji. Pot in priprava nanjo mu služita za razmislek o svoji religiozni (ne)vzgoji iz časa mladosti in religijskih paradoksih na sploh. Iskriva zmes eseja, reportaže, zgodovine in potopisa. V angleščini.
Nizozemska, Turčija, Armenija

Nicholas Bouvier: Uporaba sveta (Ljubljana, 2006)

Slovenski prevod potopisne knjige švicarskega avtorja iz petdesetih let 20. stoletja. Radoživ opis prečenja evrazijskega kontinenta v Fiatu Topolinu. Knjiga se uvršča med potopisne klasike.
Jugoslavija, Grčija, Turčija, Iran, Pakistan, Afganistan

Marjan Ogorevc: Med šamani v Sibiriji (Brežice, 2007)

Znani slovenski strokovnjak za alternativno medicino se v potopisu osredotoča na tradicionalne obrede zdravljenja, kot jih izvajajo šamani v ruski republiki Tuvi. Neposredno se udeležuje starodavnih obredov, eno poglavje pa nameni zgodovinskemu orisu šamanizma pri Tuvancih.
Rusija (Republika Tuva)

Frank Westerman: Inženirji duše (Ljubljana, 2010)

Kako so sovjetski posegi v okolje velikanskih razsežnosti v tridesetih letih krojili človeške usode? Kako so se pisatelji po Stalinovem ukazu spremenili v inženirje duš? Nizozemski avtor je v knjigi mojstrsko prepletel potopis, raziskovalno novinarstvo, zgodovinska pričevanja in literarno zgodovino.
Rusija (Karelija), Turkmenistan (Kaspijsko morje)

Milan Petek Levokov: Popotniški bazar Orienta (Nova Gorica, 2009)

Nepretenciozna zbirka potopisnih črtic s potovanj po Balkanu, Bližnjem vzhodu in Srednji Aziji, ki so mnogokrat paradoksalne in napisane v obliki hudomušnih dialogov. Knjižico zaključijo filozofska razmišljanja avtorja o potovanjih.
Uzbekistan (Samarkand), Kirgizistan (Ašgabad), Turkmenistan, Azerbejdžan, Libanon, Sirija, Iran, Turčija (Van), Srbija (Beograd)

Kamchatka: A Journal and Guide to Russia's Land of Ice and Fire (Hong Kong, 2007)

Vodiči iz zbirke Odyssey se zelo razlikujejo od sodobnih turističnih vodičev. Le obrobno se posvečajo predlogom za namestitve, prevoze in itinerarije. V izdajah prevladujejo obsežni ponatisi starih potopisov, zgodovinskih, etnografskih in drugih pričevanj. Izdaje so opremljene z izvirnimi barvnimi fotografijami, preglednimi zemljevidi, kakovostnimi reprodukcijami starih ilustracij in litografij. Za ambiciozne popotnike in tudi bralce, ki potujejo s prstom po zemljevidu. V angleščini.
Rusija (Kamčatka)

Anthony Haywood: Siberia: A Cultural History (Oxford, 2010)

Kulturna zgodovina Sibirije od časa kozaških osvajanj v 16. stoletju prek stalinskih gulagov do današnjih dni, ko na podlagi naftnih rubljev v prostranstvih vznikajo futuristične metropole. V angleščini.
Rusija

Tony Anderson: Bread and Ashes (London, 2004)

Jezikoslovec in publicist Tony Anderson je leta 1998 prepešačil kavkaške hribe od Črnega do Kaspijskega morja. V svoj opis starodavnega sveta v odmaknjenih goratih predelih Gruzije (Tušetija, Svanetija itd.) vplete tudi svoja pretekla doživetja v regiji in poda širši zgodovinski okvir iz polpretekle zgodovine (SZ, čas po osamosvojitvi) ter zgodovino iz časa velikih imperijev. V angleščini.
Gruzija (Tbilisi, Telavi, Mestia, Ushguli, Zugdidi ...), Turčija (Trabzon), Rusija (Čečenija)

Robert Kaplan: Eastward to Tartary (New York, 2001)

Avtor znamenite knjige Balkan Ghosts je na začetku 21. stoletja spet odpotoval na trdo popotovanje po politično najbolj potresnih predelih sveta: Balkanu, Bližnjem vzhodu in Zakavkazju. Diplomatske pisarne so mu tuje, ulični asfalt pa domač. Njegova zvrst potopisa je zmes potopisja in geostrateških podatkov s primesjo kataklizmične slutnje. Zanimivost: na 241. strani tbilisijsko sosesko Rustaveli primerja z ljubljansko arhitekturo 19. stoletja. V angleščini.
Madžarska, Romunija, Bolgarija, Turčija, Sirija, Libanon, Izrael, Jordanija, Gruzija, Armenija, Azerbejdžan, Turkmenistan

Evropa

Claudio Magris: Mikrokozmosi (Ljubljana, 2003)

Pretanjeno pisanje znamenitega tržaškega prozaista o kavarnah, mestih in pokrajinah srednje Evrope in bližnjega Sredozemlja: Trst, Snežnik, južna Tirolska, Cres itd. Za slovenske bralce bo nepozabna medvedja epizoda iz snežniških gozdov. Za popotnike z literarno žilico.
Italija, Slovenija, Hrvaška

Heinrich Böll: Irski dnevnik (Ljubljana, 1995)

Nemški nobelovec v kratkih izbrušenih črticah pričara vzdušje veselja in turobnosti v irskih vasicah ter mestih v desetletju po 2. svetovni vojni.
Irska

Rebecca West: Crno jagnje i sivi soko (Beograd – Sarajevo, 1989)

Žena britanskega diplomata je leta 1937 prepotovala Jugoslavijo. V knjigi, ki velja za klasiko balkanskega potopisa, je angleškemu občinstvu predstavila zgodovino narodov v kraljevini in opisala dramatično predvojno vzdušje. V srbohrvaščini.
Jugoslavija

Patrick Leigh Fermor: Between the Woods and Water (London, 1988)

Kot pravi popotnik je avtor leta 1934 prepešačil srednjo Evropo in svojo pot zaključil v Carigradu. V knjigi, objavljeni šele 40 let kasneje, je ovekovečil melanholično podobo Evrope med obema vojnama. V angleščini.
Madžarska (Budimpešta), Romunija (Arad, Sibiu, Turnu Severin, Băile Herculane ...)

Jose Saramago: Journey to Portugal (London, 2002)

Leta 1979 je portugalski nobelovec Jose Saramago z avtom prepotoval svojo rodno deželo in opisal njene znane in manj znane kotičke. Pred našimi očmi se postopoma sestavi mozaik portugalske zgodovine in kulture. Knjiga ne bo v užitek samo literarnim sladokuscem, temveč s svojo dokumentiranostjo in izčrpnostjo služi tudi kot zgodovinski in umetnostnozgodovinski vodič. V angleščini.
Portugalska

Ian Robertson: A Travellers History of Portugal (London, 2002)

Zgodovina Portugalske za popotnike je knjiga z zanimivo in priročno strukturo: poleg splošnega imenskega kazala ima tudi zemljepisno kazalo, ki opredeli pojme in navede strani v besedilu, ki pojem razlagajo. Dodani so tudi shematski zemljevidi in časovne preglednice. Kot nalašč za popotnika z zgodovinsko žilico! V angleščini.
Portugalska

Henry Miller: Kolos iz Maroussija (Ljubljana, 1995)

Znani ameriški romanopisec je na povabilo pisateljskega kolega Lawrenca Durrella tik pred 2. vojno počitnikoval v Grčiji. Nastal je radoživ in hudomušen potopis.
Grčija (Krf, Atene, Kreta, Delfi ...)

Nikos Kazantzakis: Čar grške pokrajine (Ljubljana, 2002)

Izbor popotnih spominov grškega literarnega klasika.
Grčija (Atene, Atos, Knosos, Karitena, Korint, Mistras ...)

John Radzilowski: A Travellers History of Poland (Northampton, 2007)

Zgodovina Poljske za popotnike je knjiga z zanimivo in priročno strukturo: poleg splošnega imenskega kazala ima tudi zemljepisno kazalo, ki opredeli pojme in navede strani v glavnem besedilu, ki pojem razlagajo. Dodani so shematski zemljevidi in časovne preglednice. Kot nalašč za popotnika z zgodovinsko žilico! V angleščini.
Poljska

Cees Nooteboom: Stranpoti do Santiaga (Ljubljana, 2005)

Znani nizozemski prozaist je v knjigi zbral potopisne zapise in eseje s potovanj po Španiji v osemdesetih letih prejšnjega stoletja. Prefinjena proza je ilustrirana s črno-belimi reprodukcijami: reportažne fotografije, skulpture, slikarska dela.
Španija

Branko Gradišnik: Strogo zaupno po Siciliji (Ljubljana, 2004)

Družinski potopis in kronika počitnikovanja na Siciliji, ki ju prežema samoironija. Vsebuje informacije o obiskanih turističnih znamenitostih in šaljivo opisane peripetije ob iskanju le-teh.
Italija (Sicilija: Palermo, Siracuza, Caltagirone, Chiaramonte Gulfi, Nicolosi, Etna, Monreale, Sciacca ...)

Johann Wolfgang von Goethe: Italijansko potovanje (Ljubljana, 2000)

Iz odkritosrčnega potopisnega dnevnika tega velikana svetovne književnosti izvemo, v kakšnih pogojih je leta 1786 potoval na svojem grand touru po italijanskem škornju.
Italija (Verona, Benetke, Rim, Neapelj, Sicilija)

Carlo Levi: Fleeting Rome (Chichester, 2004)

Znani italijanski pisatelj je v knjigi zbral in leta 2004 izdal pretanjene eseje o življenju v Rimu.
V angleščini.
Italija (Rim)

Norman Lewis: In Sicily (London, 2001)

Potopisec Norman Lewis, ki ga je Graham Greene označil za enega najboljših britanskih piscev stoletja, je v vlogi novinarja po drugi vojni večkrat obiskal Sicilijo. Knjiga je kronika potovanj po goratih in odmaknjenih delih otoka, pripoved o njeni zgodovini, legendarnih povojnih banditih, mafiji v devetdesetih letih in šarmu otoške pokrajine. V angleščini.
Italija (Sicilija: Mazara del Vallo, Corleone, Palermo ...)

Predrag Matvejević: Drugačne Benetke (Ljubljana, 2002)

V kratkih esejističnih črticah svetovljanskega pisatelja Predraga Matvejevića spoznamo nehrupne in intimnejše Benetke: ptice, vrtove, manj opazne skulpture, maskarone, opuščeno stavbo umobolnice, težko dostopne lagune, skrite knjigarne. Dodani so avtorjevi komentarji na stare fotografije in zemljevide – portolane.
Italija (Benetke)

Brodskij, Iosif Aleksandrovič: Vodno znamenje (Ljubljana, 1996)

Rusko-ameriški pesnik in esejist je sedemnajstkrat obiskal Benetke. Z umom pesnika dojemljivega za metafizično in darom opazovanja prozaista je opisal mesto, ki se zrcali v vodi – kot njegovo rodno mesto Sankt Petersburg.
Italija (Benetke)

Donna Leon: Smrt v beneški operi (Tržič, 2004)

In nadaljnjih ducat detektivk, v katerih nastopa inšpektor Brunetti. Primerno za bralce, ki želijo prek literature doživeti vzdušje mesta. Avtorica, Benečanka, ameriškega rodu, uporablja prepoznavne beneške toponime, kot se za zvrst klasične detektivke spodobi.
Italija (Benetke)

Frances Mayes: Under the Tuscan Sun (London, 2003)

Kronika življenja v Toskani. Avtorica se je iz odtujenega okolja ameriških velemest v začetku devetdesetih let prejšnjega stoletja preselila v Toskano. Preplet kuharskih receptov, vzgoje rastlin in opisov kamnitih mest ter valovite pokrajine, obrasle z vinsko trto. V angleščini.
Italija (Toskana)

Joseph Roth: What I Saw: Reports from Berlin 1920–33 (London, 2004)

Avstrijski romanopisec judovskega rodu je v seriji reportaž zajel duh časa velemestnega Berlina med obema vojnama. V angleščini.
Nemčija (Berlin)

Edvard Kocbek: 8. knjiga Zbranih del (Ljubljana, 2004)

V knjigi je zbran velik del Kocbekovih dnevniških potopisov. Literarni kritiki jih označujejo kot literarno-esejistične spise. Največji del zavzemata pariška dnevnika iz petdesetih let 20. stoletja. Kocbek se v Parizu srečuje z znanimi razumniki tega časa, obiskuje kulturne prireditve in zavzeto ter prizadeto komentira videno.
Francija, Nemčija, Sovjetska zveza

Sandy Price: The Flea Markets of France (New York, 2009)

Drobna s fotografijami opremljena knjižnica v angleščini je imeniten vodič po bolšjih trgih Francije od Rouena do Pariza. Organizirana je po regijah in sejme oceni po njihovi zbirateljski vrednosti in živopisnosti. V angleščini.
Francija

Noel Riley Fitch: The Grand Literary Cafes of Europe (London, 2006)

Za popotnike, ki radi pohajkujejo po mestih. V bogati monografiji je v sliki in besedi opisanih več kot štirideset historičnih kavarn Evrope: od Pariza in Prage do Madrida in Lizbone. V angleščini.
Evropa. Kavarne. Kulturna zgodovina.

Astolphe de Custine: Letters from Russia (New York, 2002)

Kakšna je bila Rusija leta 1839 in kaj se tudi do danes ni spremenilo? Francoski plemič jo je opisal kritično, slikovito in izčrpno. Predstavi nam način življenja, kulturo, gospodarstvo. Gre za enega najznamenitejših potopisov po Rusiji, ki doživlja vedno nove izdaje. Za popotnike, ki želijo globlje spoznati deželo, v katero potujejo. V angleščini.
Rusija (Kronštat, Sankt Peterburg, Kostroma, Jaroslavelj, Moskva)

Joanna Kavenna: The Ice Museum: In Search of the Lost Land of Thule (London, 2006)

Avtorico je pri iskanju mitske dežele Thule, kjer sonce nikoli ne zaide, zaneslo v najsevernejše države našega planeta. Opisuje vse, kar se je napletlo o mitu skozi zgodovino: od antike pa vse do mistikov v nacističnih krogih. Prvoosebna pripoved avtorice se razraste v kratkočasen potopis. V angleščini.
Islandija, Norveška (otočje Spitsbergi), Estonija, Grenlandija, Velika Britanija (Šetlandski otoki), Nemčija (Berlin, München)

Oceanija

Tomo Križnar: Samotne sledi (Ljubljana, 1993)

Za avtorja značilen poizkus preseganja utesnjenosti zahodnjaka z intenzivnim dojemanjem narave in prvobitnih ljudstev, ki živijo preprosto. Najbolj ga zanimajo srečevanja s staroselci, Aboridžini in Maori.
Avstralija, Nova Zelandija

Bruce Chatwin: Poti pesmi (Novo mesto, 2003)

V osemdesetih letih 20. stoletja izdana knjiga je izrazit potopisni roman. Glavni junak je popotnik, ki v odmaknjenih delih Avstralije spoznava življenje staroselcev Aboridžinov in njihovo kulturo ter se sprašuje o nomadski naravi človeka.
Avstralija

Bill Bryson: Down Under (London, 2001)

Avtor znane poljudno-znanstvene knjige Kratka zgodovina skoraj vsega je predvsem potopisec. Potopis po odmaknjenih avstralskih področjih je informativen (zgodovina, živalstvo, rastlinstvo), poln presenetljivih in manj znanih podatkov ter prežet z ironičnim humorjem. V angleščini.
Avstralija

Posebni pogledi

Andrijan Lah: Vse strani sveta: slovensko potopisje od Knobleharja do naših dni (Ljubljana, 1999)

Temeljna knjiga te vrste na Slovenskem. Kronološko so v člankih obdelani vsi potopisi in njihovi avtorji, od 1850 do 1999. Reproducirane so naslovnice knjig. Na koncu knjige je abecedni seznam dežel, ki so jih obiskali slovenski potopisci, abecedni seznam potopiscev in časovna razvrstitev slovenskih potopisnih knjig.

Zmago Šmitek: Poti do obzorja: antologija slovenskega potopisja (Ljubljana, 1988)

Slovenski etnolog Zmago Šmitek je v tem temeljnem delu zbral potopisna besedila Slovencev in ljudi s področja današnje Slovenije, ki so potovali po neevropskih deželah od 15. do 20. stoletja.

Rory Stuart: Gardens of the World (London, 2010)

Razkošno zasnovana knjiga opremljena z barvnimi fotografijami. Gre za izčrpen oris zgodovine kultiviranja pokrajine na Orientu, v Evropi in Ameriki. V angleščini.
Vrtovi. Krajinska arhitektura.

Nicholas Shakespeare: Bruce Chatwin; a Biography (London, 2000)

Odkritosrčen življenjepis o zdaj že kultnem pokojnem britanskem pisatelju, mistifikatorju in poznavalcu starin. V slovenskem prevodu imamo potopis V Patagoniji in potopisni roman Poti pesmi. V angleščini.
Življenjepisi

Fawn Brodie: The Devil Drives: a Life of Sir Richard Burton (London, 2002)

Življenjepis britanskega raziskovalca, pisatelja, prevajalca in lingvista iz viktorijanskega obdobja Richarda Burtona. Biografija osvetli razredno rigidnost takratne Anglije in podrobnosti priprav velikih ekspedicij. Kolonialistično obdobje osvajanja Afrike. V angleščini.
Življenjepisi

Merlin Coverley: London Writing (Harpenden, 2005)

Pisanje o Londonu. Literarno-zgodovinska knjižica, ki obravnava literaturo, v kateri je London prepoznavno in pomembno prizorišče dogajanja. Nastanek in razvoj mita o Londonu v delih A. C. Doyla, R. L. Stevensona in še mnogih drugih tudi manj znanih piscih. Za popotnike z literarno žilico. V angleščini. London. Angleška književnost

Don George: Travel Writing (Footscray, 2005)

Strokovni nasveti uveljavljenih potopiscev – kot so med drugimi Pico Iyer, Jan Morris in Sara Wheeler – ter založnikov o pisanju in objavi potopisa ali popotniškega vodiča. V angleščini.

Nicholas T. Parsons: Worth the Detour (Stroud, 2007)

Prva sodobna knjiga, ki obravnava zgodovino turističnih vodičev od bibličnih časov do sodobnosti. V času vodičev Lonely Planet se ne zavedamo, da je recimo že v 4. stoletju obstajal pisni Vodič po sedmih čudih sveta. Zanimivo je, kako vodiči zrcalijo razvoj potovanj skozi človeško zgodovino. V angleščini.

Lloyd A. Brown: The Story of Maps (New York, 1979)

Pomembno sodobno delo za širšo javnost o zgodovini kartografije, od antike do današnjih dni. V angleščini.

John Urry: The Tourist Gaze (London, 2003)

Zgodovinski razvoj turizma. Velikanske spremembe človeške civilizacije prikazane na primeru turistične industrije. V angleščini.

Crossing Boundaries: Postmodern Travel Writing (New York, 2000)

Zbornik pronicljivih kulturnih in literarnih študij o sodobnih potopisih in potopisih romanih. V angleščini.

Hermann Hesse: Popotovanje: zapiski (Ljubljana, 1999)

Izrazito poetski popotni zapiski, v katerih dežele in pokrajine nimajo imen. Nemško-švicarski lavreat književnosti je v tej knjižici popisal potovanje po pokrajini abstraktne dežele in svojo refleksijo videnega.

Don George: Travel Writing (Lonely Planet Publications, 2005)

Na angleškem govornem področju je potopis že nekaj desetletij knjigotrška zaščitna znamka, ki je izredno brana in prodajana zvrst. Založba Lonely Planet je izdala priročnik, kako napisati dober potopis in ga uspešno objaviti. Urednik Don George, ki je tudi sam potopisec, v knjigi zbrere intervjuje z uglednimi potopisci, kot so Sara Wheeler, Pico Iyer, Rory Maclean, prekaljenimi založniškimi uredniki, uredniki potopisnih rubrik v časopisih in literarnimi agenti. Knjiga se osredotoča to, kako najti zgodbo, kako jo oblikovati, kako biti objavljen in kako uporabiti učinkovite tehnike za raziskavo geografskih, zgodovinskih, družbenih, ekoloških in ostalih ozadij v prepotovani deželi. Knjiga vsebuje tudi odlomke zgledno napisanih potopisov. Kljub temu, da je knjiga namenjena predvsem bralcem z angleškega govornega področja, je s svojimi poglavji o kreativnem pisanju zelo dobrodošla tudi za bodoče slovenske potopisce.

Felipe Fernandez-Armesto: Pathfinders – A Global History of Exploration (W. W. Norton and Company, 2006)

Osnovno sporočilo knjige o globalni zgodovini raziskovanj je, da se je človeški rod pred milijoni let razpršil po Zemlji, po tisočletjih razcepljenosti pa so se različne kulture spet srečevale, spoznavale in vplivale druga na drugo. Pri tem so odločilno vlogo odigrali utiralci novih poti, prvi raziskovalci. DIVERGENCA. Sledimo homo erectusu, ki je živel pred milijon leti in homo sapiensu, ki je živel pred 15000 leti. Splošna smer gibanja je: Afrika (Bližnji vzhod), Azija, Evropa, Amerika. Ali ste vedeli, da lahko samo človek prečka in se prilagodi različnim podnebnim pasovom? KONVERGENCA. Začetki globalizacije z rečnimi civilizacijami ob Nilu, Evfratu in Tigrisu, Indu in Rumeni reki. Zaradi pomanjkanja pisnih virov si avtor pomaga z dognanji antropologov, arheologov in ustnim izročilom. Evropa je v prvem tisočletju prikazana kot trikotnik: Atlantik, Mediteran in Volga so stranice trgovske (in kulturne) izmenjave. V Evropo vdrejo Mongoli in šokirajo Evropejce. Cesarstvo Džingiskana je prineslo mir na evrazijsko stepsko ravnico in jo napravilo prehodno, saj je bil po kopnem omogočen stik med Kitajsko in Evropo. Sledi opis zadnjih 500 let odkritij in raziskovanj, pri čemur se avtor izogne evropocentrični samozagledanosti. Revščina v Evropi, pohlep po ozemljih, bogastvu in biti prvi je bilo gonilo španskih in portugalskih raziskovalcev. Pri plovbi pa so Kitajci, Arabci in Indijci Evropejce že stoletja prej prekašali. Ali ste vedeli, da so veliki pomorščaki svoj cilj vedno poskušali doseči s plutjem proti vetru – lažje se je bilo vrniti domov! Kaj danes še ostane raziskovalcem? Biosfera, litosfera, oceani, neskončno vesolje?

Burton Holmes: Travelogues – the Greatest Traveler of his Time, 1892–1952 (Taschen, 2006)

Knjiga zajema ponatise fotografij vsestranskega ustvarjalca in popotnika fotografa, filmskega snemalca in potopisca prve polovice 20. st., Burtona Holmesa, ki je v letih 1897–1949 s svojimi potopisnimi prireditvami v ZDA privabljal na tisoče ljudi. Njegove predstave so bile osupljiva izkušnja in paša za čutila, s katerimi je zabaval množice. Prvi je povezal živo pripoved o potovanju, projekcijo fotografskih diapozitivov, predvajanje kratkega filma in glasbo v učinkovito celoto, za katero je skoval izraz travelogues – travelogija. Z izjemo Afganistana je bil v vseh deželah sveta. V času, ko letal še ni bilo ali pa so bili potniški leti redkost, je šestkrat obkrožil zemljin globus in dvanajstkrat prečkal oceane. Vrhunci: fotografiral je izbruh Vezuva (1906), bil na kronanju Haile Sellassieja, kjer se je lažno predstavil kot diplomat (1930), s transsibirsko železnico je prepotoval Sibirijo na samem začetku njenega obstoja, ko je bilo to še nepredvidljivo in skoraj pustolovsko dejanje (1901). Ob listanju tega fotografskega albuma nas preseneti, da prizori mest, pokrajin, množic, zgodovinskih stavb, portreti živali in ljudi na 100 let mlajši Zemlji niso prekriti z značilno patino starih fotografij. Fotografije Burtona Holmesa nas očarajo s presenetljivo jasnostjo. V angleščini.

Tim Jeal: Stanley: The impossible life of Africa's greatest explorer (Faber and Faber, 2007)

Drugačna biografija velikega afriškega raziskovalca Afrike Henryja Mortona Stanleya, ki je v 19. stoletju razrešil zadnje zemljepisne zagonetke črne celine in zaslovel, ko je našel izgubljenega misijonarja D. Livingstona. Ugledni britanski zgodovinar Tim Jeal je preučil množico do zdaj nedostopnih dokumentov in na glavo postavil stereotip o Stanleyu kot okrutnem raziskovalcu, mizantropu in rasistu. Knjiga je poglobljen in na trenutke mučen psihološki portret človeka, ki vse življenje išče očetovsko figuro in človeško naklonjenost, a je ujet v začaran krog nerazumevanja. Raziskovalec edino zatočišče najde v neraziskani in prvinski Afriki, ki pa je za belega popotnika fizično neznosen svet poln nečloveških naporov, življenjskih nevarnosti in bolezni. Knjiga izčrpno predstavi Stanleyeve odprave v Afriko na 570 straneh, s črno-belimi in barvnimi reprodukcijami fotografij, ilustracij iz Stanleyevih potopisnih knjig ter drugim slikovnim gradivom. Primerno za bralce biografij in zgodovine, še posebej za tiste, ki jih zanimajo obdobja velikih zemljepisnih odkritij v Afriki, kolonializacija te celine in zgodovina viktorijanske dobe v Angliji.
V angleščini.

Charles King: Black Sea: a history (Oxford University Press, 2004)

Knjiga govori o zgodovini, geopolitiki in oceanologiji Črnega morja in je ena redkih, ki ga obravnava samostojno. Črno morje je predstavljeno geopolitično, zgodovinsko, ekološko, celo oceanološko, saj je nenavadno že po nastanku. Vdor sredozemskih voda v prej ločeno sladkovodno jezero po ledeni dobi je povzročil nastanek anoksične spodnje plasti, v katerih vladajo edinstveni pogoji. Zaradi odsotnosti kisika naj bi bila sleherna potopljena ladja od prvih človekovih plovb naprej do popolnosti ohranjena. Ob knjigi se zavemo, da zemljepisna področja, ki veljajo kot prizorišča stalnih spopadov, v resnici preživljajo dolga obdobja mirnega sožitja, živahnega trgovskega sodelovanja in kulturnega prepletanja. Trda vezava vsebuje tudi reprodukcijo zemljevida Male Azije na veznih listih. Vsebuje tudi dodan izčrpen seznam virov, bibliografij in priporočenih knjig. V angleščini.

Osip Emiljevič Mandelštam: Potovanje v Armenijo (Cankarjeva založba, 2008)

Armenija v očeh ruskega modernista v tridesetih letih 20. stoletja. Ruski pesnik Osip Emiljevič Mandelštam je leta 1930 v vlogi novinarja potoval iz Moskve preko gruzinske pokrajine Osetije v Armenijo. Spremljala sta ga žena Nadežda in naravoslovec Boris Kuzin. Eden od vzrokov potovanja je bil, da se je želel izogniti vplivnim sovražnikom v Moskvi in vsaj za kratek čas najti duhovno zatočišče pred stalinskimi pregoni. Gre za dnevnik potovanja izpisan v umetniški prozi ter niz ekspresivnih prizorov, asociacij in prispodob. Skozi umetelen slog se nekajkrat prebijejo tudi drobci, ki razkrijejo, kako surovo je bilo življenje za prebivalce Armenije v prvih letih sovjetskega režima. Delo je zaradi slogovnih značilnosti (primer modernističnega potopisa tridesetih let 20. stoletja) primerno za bralce literariziranih potopisov in ljubitelje nežanrskega leposlovja.

Paul Theroux: Dark Star Safari – Overland from Cairo to Cape Town (Penguin Books, 2003)

Afriški potopis avtorja, ki je prerodil žanr. Paul Theroux, znani prozaist in pisec ironično stvarnih potopisov, se je v svoji dvanajsti potopisni knjigi vrnil na afriško celino: opisal je svoje popotovanje po kopnem od Kaira do Cape Towna. 40 let pred tem je kot mlad prostovoljec poučeval angleščino v vaseh Ugande in Malavija. Takrat je bila Afrika kontinent prihodnosti, v začetku 21. stoletja pa svet pogreznjen v svoje politične, socialne in človeške katastrofe in bolj izžeta, kot je bila pred štiridesetimi leti. Bolj je lačna in pesimistična, manj izobražena in tako skorumpirana, da ne ločiš lokalnega politika od vaškega mazača. Avtor je potoval z vlaki, piščančjimi avtobusi, tovornjaki in ladjo. Podrobno zapiše pogovore z neznanci s poti: domačini, naključnimi turisti, pripadniki človekoljubnih organizacij. Kot znan pisatelj pa Theroux vstopa tudi v domove slavnih živečih literatov: Nadine Gordimer v Južnoafriški republiki in Nagiba Mahfuza v Egiptu. Knjiga odstopa od drugih Therouxovih potopisov, saj je neznačilno nostalgična in prežeta z reminiscencami s prvega obiska črnega kontinenta. Protiutež je avtorjeva ironičnost, zato se knjiga bere na dušek. V angleščini.

Rory MacLean: Magic bus: on the hippie trail from Istanbul to India (Penguin Books, 2007)

Kanadski avtor v svoji šesti potopisni knjigi ponovi pot, na katero so se v 60. in 70. letih množično podali najbolj neustrašni hipiji: Istanbul – Dogubayazit – Kabul – Kathmandu – Goa. Na poti poleg domačinov srečuje ostarele hipije padle v časovno razpoko in novodobne popotnike, ki so podobni svojim predhodnikom le navzven. Maclean beleži duhovite anekdote in podrobnosti o tem, kako je prihod mladih hedonistov z Zahoda pred 40 leti zaznamoval kraje in ljudi ob hipijevski poti. Avtor opiše tudi kulturne pojave (bitniki, Hesse, Kerouac, Ginsberg, množična kontrakultura, profesor Leary in LSD), ki so privedli do enkratnega pojava 20. stoletja: hipijevske mladinske subkulture. Knjiga je sprožila plaz odzivov med veterani hipijevske poti: avtorja so zasuli s fotografijami, izbrskanimi na podstrešjih. Knjiga je primerna za širok krog bralcev, ki jih zanimajo potopis, sodobna azijska zgodovina in mladinske subkulture. V angleščini.

Guy Delisle: Pyongyang: A journey in North Korea (Drown and Quarterly Books, 2005)

Potopis v stripu je podvrsta avtobiografskega stripa in pričujoče delo je po mnenju stripovskih poznavalcev odličen primer te zvrsti. Delisle v stripu nariše in opiše svoje bivanje v severnokorejski prestolnici, kamor pretihotapi radijski sprejemnik in izvod Orwellove knjige 1984 za lažje bivanje v totalitarni državi. Vodič in prevajalec, ki mu je dodeljen, ves čas ovira njegovo prosto gibanje po mestu in ga neprikrito nadzira noč in dan. Vendar pa avtorju uspe o trenutnem življenju v tej državi opaziti več, kot naj bi bilo dopuščeno tujcu. Opažanja, ki ga presenetijo: ritenska hoja, razsežnosti kulta osebnosti (vseprisotni spomeniki in slike Kim Il-sunga in njegovega naslednika sina Kim Jong Ila), kimjongilia (nova vrsta begonije, ki je bila vzgojena leta 1988 v čast Kim Il-sungove 46-letnice) in odsotnost invalidov na ulicah glavnega mesta. Ko o tem povpraša svojega vodiča, mu ta pojasni, da se otroci tu vsi do zadnjega rodijo zdravi, močni in pametni. Črno-bel strip je izrisan v za avtorja značilnem stiliziranem slogu jasnih in čistih linij. Primerno za ljubitelje stripa in potopisov. V angleščini.

Noel Riley Fitch: The grand literary cafes of Europe (New Holland, 2006)

Evropske literarne kavarne, ki so bile že od nekdaj drugi dom za umetnike, intelektualce in boeme. Tu je nastajala literatura in kavarne so prizorišče v množici umetniških deli. Uvodno poglavje je posvečeno zgodovini kavarn in kavnih hiš, v nadaljevanju pa spoznamo kulturno zgodovino in arhitekturo 43 še delujočih zgodovinskih kavarn v 23 evropskih mestih - od Lizbone, preko Prage, Firenc, Dunaja in Bukarešte do Osla in Sankt Petersburga. Barvne fotografije pročelij, letnih vrtov in interierjev fotografa Davida Midgleya pa knjigo spremenijo v razkošen album, ki je dopolnjen z arhivskimi posnetki. Knjigi je ob koncu dodan seznam književnih, glasbenih in slikarskih del in filmov, v katerih se izrazito pojavljajo kavarne. Dodana je bibliografija del, ki se ukvarjajo z zgodovino in kulturo pitja kave in z zgodovino kavarniškega življenja v raznih obdobjih in deželah. V angleščini.

William Sutcliffe: Si izkušen? (Cankarjeva založba, 2007)

Gre za roman o popotnikih in odraščanju, ki je napisan v berljivem in zabavnem slogu. Mladi Dave iz Londona se odloči, da bo tri mesece z nahrbtnikom popotoval po Indiji. Za potovanje se odloči, da bi se zbližal s prijateljico in sopotnico Liz. Nezreli sedemnajstletnik pa zaradi svojega ciničnega obnašanja ne doseže svojega cilja in njune poti se kmalu ločijo. Dave nadaljuje potovanje po indijski podcelini sam in se začne družiti z lokalnimi vrstniki, s katerimi popiva in preganja dekleta. Ko sreča angleškega dopisnika iz Indije, ga ta kritično sooči z njegovim zmedenim početjem. Knjiga Williama Sutcliffa, ki je po izidu leta 1996 doživela mnogo prevodov in ponatisov, je kratkočasno in zabavno branje, a tudi pikra kritika sodobnega popotništva ujetega v kolesje sodobnega zahodnega potrošništva. Roman, primeren za mladino in odrasle.

John Banville: Prague Pictures: portrait of a city (Bloomsbury, 2003)

Portret mesta. Avtor opiše svoj prvi obisk Prage za časa hladne vojne ter niza kasnejše stike z mestom in njegovimi prebivalci. Praga v preteklosti je opisana kot starodavno mesto znamenitih vladarjev in znamenitih zavojevalcev, alkimistov, šarlatanov in umetnikov. Praga v novejših obdobjih pa predstavi pisatelja Bohumila Hrabala, pivnico U zlateho tigra, kavarno Astorio (čaščena od predsednika Havla kot narodna institucija), pesnika Jaroslav Seifert. Knjiga je primerna za bralce potopisov, ljubitelje esejistične proze in srednjeevropske zgodovine in umetnosti ter občudovalce češke prestolnice Prage – tega slovanskega praga v beli svet. V angleščini.

Andrzej Stasiuk: Na poti v Babadag (Študentska založba, 2008)

Potopis kot polliterarna zvrst je mešanica literarnega in dokumentarnega in v knjigi Na poti v Babadag literarno močno prevlada nad reportažnim. Delo je poetičen opis poti po deželah, ki jih je avtor prepotoval v zadnjih letih in so bele lise na mentalnem zemljevidu Zahodno-evropejca: Poljska, Slovaška, Madžarska, Romunija, Slovenija, Moldavija, Hrvaška in Albanija. Stasiuk v svoji knjigi ne obiskuje muzejev. Raje se potika po mestu, obiskuje pivnice in opazuje domačine. Navsezadnje so mnoge dežele vzhodne Evrope velikanski muzeji na prostem: zgodovinski, etnografski in obenem muzeji sedanjega časa ter hitrih družbenih sprememb. V knjigi ni velikih človeških usod. To je portret nedokončanih, revnih, obmejnih področij. Zanimiv je odlomek, vezan na Slovenijo: »V Prekmurju sem porabil poln tank bencina, da bi naletel nanje (Cigane), ker mi je prekipeval žolč ob pogledu na to pospravljeno deželo in na Slovence, te izdajalce slovanskega cirkusa.« Knjiga Na poti v Babadag spominja na knjigo Na cesti Jacka Kerouaca. Primerno za bralce esejističnega leposlovja.

Svet

Great Cycle Journeys of the World (London, 2010)

Najboljša kolesarska potovanja sveta. Predstavitev najbolj privlačnih in slikovitih prog za kolesarje na vseh celinah našega planeta. V angleščini.
Maroko, Bocvana, Južnoafriška republika; Kazahstan, Kizgistan, Tadžikistan, Pakistan, Indija, Tibet, Nepal, Butan, Japonska; Avstralija, Nova Zelandija; ZDA, Mehika, Kostarika, Kuba, Kolumbija, Bolivija, Argentina; VB, Švedska, Češka, Slovenija, Francija, Španija, Italija, Grčija

Jack Kerouac: Lonesome Traveler (London, 1994)

Manj znana knjiga, izbor popotnih dnevnikov, znamenitega predstavnika beatniške generacije in kultnega romana Na poti. Zanimivost: v Evropo pripotuje na jugoslovanski trgovski ladji Slovenija. V angleščini.

Evropa, Afrika, srednja Amerika

Brian Thacker: Couch Surfing: od kavča do kavča okoli sveta (Biljana, 2010)

Potopis, ki ga prežema mladostniška mentaliteta, je kratkočasna kronika popotnika, ki prenočuje pri neznancih po vsem svetu, za katere je zvedel preko spleta za popotnike. Za mlade bralce in popotnike!
Čile, Brazilija, ZDA, Kanada, Islandija, Belgija in Luksemburg, Turčija, Kenija, Južna Afrika, Indija, Filipini

Blaž Ogorevc: Tropska melanholija (Ljubljana, 1998)

Avtor v svojem znanem mitomanskem slogu obuja spomine na svoje popotne epizode, ki so šaljivo oblikovane okrog banalnih, a zelo človeških tem s potovanj, recimo boja z mrčesom, jedrnato opisanih telesnih funkcij. Ni za rahločutne!
Turčija (Istanbul), Afganistan (Kabul), Izrael (Mrtvo morje), Irak (Bagdad), Iran (Teheran), Romunija (Bukarešta), Južnoafriška republika

Pico Iyer: Sun After Dark: Flights into the Foreign (London, 2005)

Avtorju so prizori in podrobnosti z mnogih potovanj (z začetka 21. stoletja) le iztočnica za razmišljanja o potovanjih in avtorjih, ki so opisovali emigranstvo, tujost, izkoreninjenost. Potopisni eseji v angleščini.
Bolivija (La Paz), Indija (Mumbaj, Dharamsala), Etiopija (Adis Abeba), Oman, Indonezija (Bali), Čile (Velikonočni otoki), Kitajska (Tibet), Kambodža (Phnom Penh)

Stanley Stewart: In the Empire of Genghis Khan (London, 2001)

Potopisna pripoved Britanca Stanleya Stewarta nas vodi iz Istanbula preko Črnega morja in področij bivše SZ do Mongolije, ki je središče potopisa. Potovanje je v senci Džingiskanovih davnih vojnih pohodov. Avtor prejezdi Altaj in mongolski del puščave Gobi, je priča šamanskim obredom, poroki in drugim običajem nomadov. V angleščini.
Mongolija (Karakorum, Ulan Bator ...), Turčija (Istanbul), Ukrajina (Sevastopol), Rusija (Volgograd), Kazahstan (Almati)

Paul Theroux: The Pillars of Hercules (London, 1996)

Plodni ameriški potopisec je v sredini devetdesetih let 20. stoletja z javnimi prevoznimi sredstvi, predvsem ladjami, prepotoval Mediteran. Zanimivost: na poti iz Trsta v reško pristanišče preseda na železniški postaji v Pivki, sledi nič kaj laskav opis avtorjevega doživetja na slovenskih tleh. V angleščini.
Španija, Francija, Italija, Slovenija, Hrvaška, Albanija, Grčija, Turčija, Maroko, Tunizija

Pavle Rak: Zlati ptič na kobrini glavi (Ljubljana, 2002)

Potopisne črtice srbsko-slovenskega pisatelja, ki preraščajo v kratke eseje, v katerih se izmenjujeta opazovalna prodornost in introspektivnost.
Turčija (Istanbul), Grčija, Nizozemska (Amsterdam), Francija (Pariz), Nemčija (Hannover, Dresden), Anglija (London), Rusija, Nepal (Katmandu), Indija (Mumbaj)

Paul Bowles: Their Heads are Green (London, 2000)

Avtor znamenitega romana Zavetje neba v kratkih, a izbrušenih potopisnih sestavkih in dnevnikih s prijemi literarnega mojstra pričara vzdušje severne Afrike in Sahare. V angleščini.
Maroko, Alžirija, Turčija, Sri Lanka, Mehika

S tem, ko uporabljate spletno mesto, dovoljujete uporabo piškotkov v skladu z našo politiko varovanja zasebnosti. Nastavitve zapri