Multi-kul-praktik

Jaguar je ena od najbolj nevarnih živali, ki živijo v Amazoniji. Imajo najmočnejši ugriz med mačkami in njihovi ostri zobje lahko pregriznejo celo debel oklep pasavcev in želv. Z lahkoto pregriznejo tudi lobanjo. Prenesi PDF z zanimivimi dejstvi o jaguarju!
6
Črna čopičarka je svoje ime dobila po črnih čopkih ob straneh glave. Živi v tropskem deževnem gozdu, natančneje v južni in osrednji Braziliji. Prenesi si PDF z zanimivimi podatki o črni čopičarki!
10
Za konec letošnjega projekta predstavljamo še legendo o tem kako so živali dobile ogenj. Prenesi si PDF in preberi legendo. Če ti je všeč, si knjigo lahko izposodiš tudi v knjižnici.
30
Rožnati rečni delfin je vrsta delfina, ki jo najdemo v sladki vodi reke Amazonke v amazonskem deževnem gozdu. Prenesite PDF z zanimivimi podatki o amazonskem rečnem delfinu!
3
Jaguar je največja mačka v Južni in Srednji Ameriki. Pleni na tleh živeče sesalce in domače živali. So izredni plavalci, ki lovijo tudi žabe, ribe, želve in manjše aligatorje. Prenesite PDF pobarvanko in ga pobarvajte!
2
Ena od najbolj zanimivih živali Amazazonije je kapibara. Videti je kot 20x povečani morski prašiček, s katerim je v sorodu, in je največji glodavec na svetu. So zelo inteligentne živali, ki jih je mogoče tudi trenirati. Prenesi PDF z zanimivimi dejstvi o kapibarah!
17
V Amazoniji najdemo na stotine zanimivih rastlin in ena od njih je tudi kava. Kavo je odkril etiopski kozji pastir, ki je opazil, da koze dobijo ogromno energije in ponoči ne spijo, kadar jo jedo. Prenesi PDF z zanimivimi dejstvi o kavi!
7
RIO 2 (animirana komična pustolovščina) Papagajska družina obišče deželo svojih prednikov v amazonskem pragozdu. Nevajeni divjine naletijo na številne zabavne težave ... Risanko si lahko izposodite v knjižnici!
5
Jutri ob 18.00 si lahko kar doma, na kavču, ogledate spletno projekcijo brazilskega filma Deček in svet.
22
Romero Britto (r. Brazilija) je mednarodni umetnik, ki uporablja žive, drzne in barvite vzorce, da odraža svoj optimistični pogled na svet. Ustvaril je vizualni jezik upanja in sreče in navdihuje milijone. Prenesi PDF in nariši Britto mačko!
4
Brazilija je 5. največja država na svetu. Petkrat je bila svetovna prvakinja v nogometu. Brazilija je dom nevarnih in zanimivih živali in gosti največji karneval na svetu. Prenesi si PDF, kjer boš izvedel o Braziliji še nekaj več in pregnal dolgčas z zanimivimi nalogami.
24
Tole je Brazilska zastava. kakšne barve, pa zvezde....le kaj vse skupaj pomeni? Natisni si PDF in pobarvaj zastavo!
23
Opica kapucinka se osvobojena ujetniškega življenja znajde v v amazonskem pragozdu. Poetično potovanje po dih jemajočem, neznanem svetu narave, skozi pogled male opice. DVD si lahko izposodiš v knjižnici. Prenesi si PDF za več informacij o filmu!
19
Po barvanju pustnih mask in tem, kar si zvedel/a o karnevalu si natisni še priloženo pobarvanko plesalk sambe in jo pobarvaj s čimbolj živimi barvami!
25
Video
Nauči se brazilske pesmice. Tukaj si jo lahko ogledaš na YouTubu. Prenesi si še PDF z besedilom in nalogo, povezano s pesmico! Prenesi PDF
8
Orhideje so med najbolj ogroženimi rastlinami amazonskega deževnega gozda. Obstaja več kot 25.000 vrst orhidej. Mnoge vrste že izumirajo. Cvetovi orhideje so lahko večji od človeške roke in lahko zrastejo do nekaj metrov. Prenesi si PDF z zanimivimi dejstvi o orhidejah.
21
Če si se udeležil našega spletnega tečaja portugalščine, lahko v priloženem PDF-ju ponoviš nekaj osnovnih fraz. Če pa se ga nisi, pa se lahko naučiš nekaj osnovnih fraz (poleg so tudi linki so izgovorjave).
29
Grivasti volk spada med najbolj ogrožene živali, ki živijo v Amazoniji. Videti je kot križanec med lisico in gazelo. Je edinstveni primerek, morda edini ostanek iz pleistocena. Prenesi PDF z zanimivimi dejstvi o grivastem volku!
13
Črna čopičarka je vsejedka, ki se prehranjuje z rastlinskimi sokovi, v sušnih obdobjih pa tudi s sadjem in žuželkami. Njene sovražnice so ptice roparice, kače in divje mačke. Prenesi si PDF pobarvanko in jo pobarvaj!
9
Če te zanima kaj prebrati o Braziliji, pridi v knjižnico! Mi ti predlagamo sledečo knjigo: KRAKAJOČI PAPAGAJ Več o knjigi na dobreknjige.si in v priloženem PDF-ju.
26
Plemena, ki živijo v amazonskem deževnem gozdu, kapibaro imenujejo kapiyva, kar pomeni ''gospodarica trav''. To so največji glodavci na svetu. Zelo dobro plavajo, v vodi se hladijo in skrivajo. Prenesi si PDF pobarvanko in jo pobarvaj!
16
Včeraj si zvedel/a nekaj stvari o mapinguariju, orjaškem lenivcu. Danes si lahko natisneš pobarvanko v priloženem PDF-ju in ga pobarvaš. Kakšen bo tvoj mapinguari? Grozljiv ali srčkan?
28
Karneval je ena izmed najbolj prepoznanih znamenitosti v Braziliji, ki traja štiri dni in pet noči. Je največji karneval na svetu.Tipičen karneval je poln okrašenih vozov in drugega okrasja, kjer je ob plesu sambe in divjih ritmih dovoljeno vse. Prenesi si PDF maske in jo okrasi.
18
Zelena anakonda je največja in najtežja kača na svetu. Zraste več kot 9 metrov in tehta okoli 230 kilogramov! Večji plen ji zadostuje tudi za več mesecev. Če ni lačna, si varen, če pa je... Beži! Prenesi si PDF z zanimivimi dejstvi o tej orjaški kači.
20
Iara je amazonska vodna deklica. Je pol ženska, z gupijevim repom. Včasih jo opisujejo z zelenimi lasmi, svetlo rjavo barvo kože in rjavimi očmi. Prenesite PDF pobarvanko in preberite več o Iari!
15
Lenivec je najpočasnejši sesalec na svetu. Večino dneva preživi na drevesu in mogoče se ti niti ne zdi zanimiv, ampak prebivalci amazonske džungle poznajo legendo o mapinguariju, orjaškem lenivcu. Prenesi si PDF in si preberi več o lenivcu in njegovi legendi.
27
Delfin iz Amazonke ima pol-mitski status. O njem obstaja več legend, vsi pa verjamejo, da bo nesreča doletela vsakogar, ki bi rožnatemu delfinu škodoval. Prenesite PDF pobarvanko in preberite več o rožnatem delfinu!
1
Preveri koliko že veš o Braziliji. Obišči Robinzonijado v informacijski džungli in reši katerega od kvizov, povezanega z Brazilijo. Vsak, ki reši vsaj en kviz, sodeluje v žrebanju za glavno nagrado - prenosni računalnik! Kopiraj in prilepi naslov kviza v brskalnik: bit.ly/mkl-robinzonijada-2020
11
V Amazonski džungli najdemo cel kup nevarnih in strupenih rastlin, ena najnevarnejših pa je curare. Beseda curare prihaja iz besede woorari (strup). Plen, ustreljen s tako puščico, ne more napasti ali zbežati. Prenesi PDF z zanimivimi dejstvi o nevarni rastlini!
14
Isola (Isabel Abedi) »Še preden sem jo vzela v roko, sem videla, da je to košček Darlingine obleke. Moker madež na tleh pa ni bil voda, temveč kri.« (str. 152) Knjigo si lahko izposodiš v knjižnici. Prenesi si PDF za več informacij o knjigi!
12

Koledar

« November 2020 »
Po To Sr Če Pe So Ne
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30            

thl

pionirska

BZ-logo


S tem, ko uporabljate spletno mesto, dovoljujete uporabo piškotkov v skladu z našo politiko varovanja zasebnosti. Nastavitve zapri