Na vsebinoNa glavni meni

NaBeri minute

Beri in Zmagaj

Zberimo čim več bralnih minut! V obrazec vnesite čas, ki ga namenjate branju knjig. Dnevno lahko oddate do 360 minut.

Branje je že samo po sebi zmaga, a za dodatno spodbudo bomo med vami mesečno izžrebali nagrajence, ki boste prejeli simbolne nagrade. Sodelujete lahko vsi, tudi če niste naši člani.

Da pa ne bomo samo šteli le minut, nam zaupajte še, kaj trenutno berete. Predlagajte svojo najljubšo knjigo, tisto z največ glasovi bomo razglasili za knjigo meseca.

Nagrajenke in nagrajenci

AVGUST: prva nagrada: Špela Grum, druga nagrada: Benjamin Govedić, tretja nagrada: Katarina Brdnik

Oddaj prebrane minute


  Polja označena z * so obvezna.


  Glasuj za svojo naj knjigo
  Želim sodelovati v nagradni igri

  Mesečni cilj (oktober 2022)
  Nalaganje ...
  0
  500 minut

  Pretekli meseci

  Mesečni cilj (september 2022)
  6790 minut
  7000 minut
  Mesečni cilj (avgust 2022)
  8268 minut
  8500 minut
  Mesečni cilj (julij 2022)
  9736 minut
  10000 minut
  Mesečni cilj (junij 2022)
  8393 minut
  8500 minut
  Mesečni cilj (maj 2022)
  8463 minut
  8500 minut

  Knjiga meseca za julij

  Drago Jančar

  To noč sem jo videl

  • Avtor: Drago Jančar
  • Zvrst: Biografije
  • Jezik: slovenski
  • Ciljna skupina: odrasli
  • Leto izida: 2010
  • Založba: Modrijan, Ljubljana
  • Fizični opis: 189 str., 23 cm

  Jančarjev roman To noč sem jo videl je že 2010 prejel slovensko knjižno nagrado “kresnik” za najboljši roman leta. V francoskem prevodu pa je poleg več prestižnih nominacij prejel nagrado za najboljšo tujo knjigo, Le Prix du meilleur livre étranger 2014, ki jo dodeljuje združenje francoskih kritikov in založnikov. Med njenimi nagrajenci bomo našli veliko literarnih imen, ki so kasneje stopili na pot kanona sodobne svetovne književnosti. Brez dvoma je za bralca vselej zanimivo, kako slovenske pisatelje berejo drugod.

  Založba Phébus, ki je objavila prevod dela (Cette nuit, je l’ai vue), navaja več revijalnih literarnih kritik:

  Pred nami je veličasten roman, kakor ga piše prefinjeno pero, ki ustvarja kontrast med okrutnostjo vojne ter razkošnim in poetičnim slogom.

  »To noč sem jo videl« je sestavljenka, ki temo poveže s svitom. Vsaka oseba ima svoj edinstven pečat in različne poudarke. Jančar razume, kaj piše. To je tudi razlog, zaradi katerega šteje med najopaznejše sodobne pisce.

  Ob navdahnjenem prevodu se besedilo Draga Jančarja s svojimi neštetimi niansami dvigne v višave, od koder sijejo mojstrovine, ki osvetljujejo krče Zgodovine.

  Morda pa nas bo k branju pritegnil tudi zapis založbe o Jančarjevem romanu:

  Veronika Zarnik je ena tistih vznemirljivih in nerazumljivih žensk, ki jih ni mogoče pozabiti. Čutna, ekscentrična, svobodoljubna, neposredna in neprevidna Veronika ter mož Leo sta v temačnih urah druge svetovne vojne vse prej kot običajen meščanski par. Njuna neodvisnost duha, njuna radoživost in njuno zavračanje podrejanja, ki jima ga vsiljuje zgodovina, so v močnem nasprotju s tragiko časa. Ko neke januarske noči leta 1944 v skrivnostnih okoliščinah izgineta, pustita svoje znance v primežu nerešenih vprašanj. Kdo v resnici je bila Veronika? Kakšno je bilo njeno resnično življenje? Kaj je skrivala? Njunih pet bližnjih znancev skuša z drobci spominov orisati enigmatično mlado žensko ter tako odstre številne obraze njene osebnosti, sestavlja njeno zgodbo, zgodbo njenega moža in zgodbo o Sloveniji. Polifonična mojstrovina!

  (Kristina Košič Humar, vir: http://www.editionsphebus.fr)

  Knjiga meseca za junij

  Agata Tomažič

  Česar ne moreš povedati frizerki

  • Avtor: Agata Tomažič
  • Zvrst: Kratka proza in eseji
  • Jezik: slovenski
  • Tema: Mesto bere 2022
  • Ciljna skupina: odrasli
  • Leto izida: 2015
  • Založba: Goga, Novo mesto
  • Fizični opis: 205 str., 21 cm

  Čisto običajnim ljudem se dogajajo zelo neobičajne, nenavadne stvari, ki budijo zanimanje, ugrabijo bralčevo pozornost vse do dokončnega razpleta. Vzvišenemu, samovšečnemu poslovnežu, zaverovanemu v upravičeno neminljivost lastnega ugodja, postreže življenje z nepričakovano preobrazbo. Brezposelni krajinski arhitekt se v obupanem sramu pred zaničevanjem lastne družine zateče v delo taksista na črno in objem razvajene ljubice. Toda klobčič njegovih skrivalnic se nekega dne razplete do bridkega razkritja. Očarljivo, v izbranem jeziku napisan mozaik zgodb sedanjosti. (MK)

  Nagrade

  1
  Bon za članarino
  2
  Popust na članarino - 30 %
  3
  Popust na članarino - 20 %