Na vsebinoNa glavni meni

Navodila za oddaljen dostop

Kaj pomeni “oddaljen dostop” do informacijskih virov?

Knjižnice, ki za potrebe svojih uporabnikov naročajo različne plačljive elektronske informacijske vire, morajo v skladu z licenčnimi pogodbami zagotoviti, da do virov dostopajo samo njihovi uporabniki. To dosežejo tako, da ponudniku sporočijo IP naslove računalnikov, ki so v prostorih knjižnic. Osnovna pomanjkljivost takšnega dostopa je, da je omejen samo na prostore knjižnic in to samo v času njihove odprtosti. Storitev oddaljenega dostopa z ustrezno programsko opremo pa omogoča uporabnikom dostop do virov ne glede na to, kje se nahajajo in ne glede na čas. Programska oprema namreč prikaže njihove IP naslove računalnikov, kot da se nahajajo v prostorih knjižnic.
Za takšen način dostopa pa je potrebna prijava s številko članske  izkaznice ter geslom, s čimer se preveri upravičenost dostopa za vsakega posameznega uporabnika posebej.

Člani katerih knjižnic lahko uporabljajo storitev oddaljenega dostopa?

Storitev oddaljenega dostopa svojim članom na svojem območju omogočajo vse slovenske splošne knjižnice, med njimi tudi Mestna knjižnica Ljubljana.

Vključene knjižnice so navedene po imenih krajev v spustnem seznamu na prijavni strani.

Kako pridobim geslo za oddaljen dostop?

Oddaljen dostop je omogočen uporabnikom knjižnice, ki imajo veljavno članstvo. V kolikor še niste član knjižnice oz. je vaše članstvo poteklo, se zglasite v svoji knjižnici ali opravite vpis od doma, kjer boste pridobili oz. obnovili članstvo in s tem pridobili geslo. Več informacij o članstvu si lahko preberete tukaj. Geslo za oddaljen dostop je isto kot geslo za Mojo knjižnico, ki omogoča pregled izposojenega gradiva oziroma elektronsko naročanje preko računalniškega kataloga COBISS+. Storitev lahko začnete uporabljati takoj po pridobitvi gesla. V kolikor ste geslo pozabili ali še nimate nastavljenega, lahko to sami storite preko spletnega obrazca.

Sem aktivni član/-ica vključene knjižnice in imam veljavno geslo, kako poteka oddaljeni dostop do inf. virov?

Informacijski vir izberete preko spletne strani knjižnice, kjer ste vpisani. Po kliku na povezavo na izbrani vir na spletni strani vaše knjižnice se pojavi prijavna stran, kjer izberete knjižnico, v kateri ste vpisani, vpišete številko članske izkaznice in geslo.

slika Prijavno okno za oddaljeni dostop

Kliknite na gumb “Prijava”
Čez nekaj trenutkov se odpre prej izbrani informacijski vir.

Zakaj nekaterih virov sploh ni mogoče uporabljati preko oddaljenega dostopa?

Licenčna pogodba med založnikom oziroma ponudnikom vira in knjižnico mora dovoljevati oddaljen dostop za uporabnike knjižnice. Nekateri založniki zahtevajo dodatno plačilo ali pa sploh ne dovoljujejo oddaljenega dostopa do virov. Knjižnice bodo skušale glede na svoje finančne zmožnosti omogočiti oddaljeni dostop za čim večje število virov.

Licenčne omejitve

Geslo je namenjeno izključno za vašo osebno uporabo, ne smete ga razkriti drugim osebam. Dolžni ste spoštovati licenčna določila ponudnikov oziroma založnikov informacijskih virov. Proti kršiteljem bomo ukrepali v skladu z določili Pravilnika o poslovanju Mestne knjižnice Ljubljana. Informacijski viri so namenjeni samo vaši osebni rabi in jih ni dovoljeno uporabljati za službene in druge potrebe.

Licenčna določila so povzeta v Pogojih uporabe elektronskih informacijskih virov.

Ali so na mojem računalniku potrebne kakšne posebne nastavitve?

Na večini računalnikov ni treba spreminjati ničesar. Če pa boste naleteli na težave, preverite, če vaš brskalnik dopušča sprejem piškotkov (cookies).

Kako dopustim sprejem piškotkov v brskalniku?

Na spodnjem seznamu so povezave do navodil, kako upravljati s piškotki pri najpogosteje uporabljanih brskalnikih:

Kontakti za dodatna pojasnila


Navodila za dostop na daljavo do informacijskih virov so pripravljena v sodelovanju z Oddelkom za digitalne vsebine Narodne in univerzitetne knjižnice.

Storitev omogočajo Osrednje območne knjižnice in Narodna in univerzitetna knjižnica.

Pomoč