četrtek, 22. septembra 2022

Evropski teden športa 2022

Izbor kakovostnih knjig na temo športa in prehrane

V Evropski teden športa se Mestna knjižnici Ljubljana zdaj že kar tradicionalno priključi tako, kot najbolje zna – s spodbujanjem branja. V ta namen sta v MKL, Pionirski mag. Darja Lavrenčič Vrabec in Ida Mlakar Črnič v sodelovanju dr. Sabino Fras Popović iz Mariborske knjižnice, Centra za spodbujanje bralne pismenosti pripravili seznam knjig na temo športa. Seznam je pripravljen v okviru nacionalnega medresorskega projekta Kulturni bazar, ki že več let skrbi tudi za povezovanje področja športa, zdravja, kulture, umetnosti in kulturne dediščine ter vzgoje in izobraževanja. Pri izboru je bila posebna pozornost namenjena knjigam z znakom kakovosti zlata hruška, ki ga od leta 2010 dalje podeljuje MKL, Pionirska. V seznamu je vključenih 74 poučnih knjig za odrasle, 26 poučnih in 100 leposlovnih za otroke in mlade ter 25 biografij znanih športnikov. Med izbranimi knjigami je petnajst prejemnic znaka za kakovost zlata hruška.

Z roko v roki se izboru na temo športa pridružuje še izbor na temo prehrane, ki sta ga ravno tako pripravili mag. Darja Lavrenčič Vrabec ter Ida Mlakar Črnič, ter je pripravljen v okviru Kulturnega bazarja.
S tovrstnimi dejavnostmi skupaj prispevamo k uresničevanju Nacionalnega programa o prehrani in telesni dejavnosti za zdravje 2015-2025.

Lepo vabljeni, da seznama uporabite za vključevanje v Evropski teden športa, Nacionalni mesec skupnega branja, katerega rdeča nit je letos prav povezava med branjem in gibanjem, pri pripravi zdravstvenih kotičkov v knjižnicah, pri pouku v šolah ali preprosto da dobite ideje za branje, ki vas bodo premamile v športne ter kulinarične podvige.

Šport in gibanje

Prehrana