torek, 14. maja 2024

Kratki seznam finalistov za nagrado zelene knjižnice in projekta zelene knjižnice

Sekcija ENSULIB pri mednarodnem knjižničarskem združenju IFLA je novembra lani pod pokroviteljstvom založbe De Gruyter že deveto leto zapored objavila razpis za nagrado zelene knjižnice. K projektu so bile povabljeni tako veliki projekti kot knjižnice z omejenimi sredstvi in inovativnimi rešitvami. Od 44 prijav je bilo na dolgi seznam uvrščenih 23 projektov, ti pa so bili ocenjeni glede na skladnost s cilji in vrednotami IFLA ENSULIB, prispevek knjižnic k ciljem trajnostnega razvoja ZN ter kvaliteto predstavitve. Na kratki seznam se je tako uvrstilo osem prijav:

Nagrada za zeleno knjižnico: Mestna knjižnica Paderborn (Nemčija), Biološka knjižnica univerze v Salamanci (Španija), Splošna knjižnica Missoula (ZDA)
Nagrada za projekt zelene knjižnice: Branje v zelenem: projekt inteligentnih knjižnih (Foshanska knjižnica, Kitajska), Podpiranje krožne ekonomije v knjižnicah (Univerzitetna knjižnica Dublin, Irska), Varuhi semen (Knjižnica Franceta Bevka Nova Gorica, Slovenija), Od potrošniške do produktivne družbe (Splošna knjižnica Uşak Banaz, Turčija), V iskanju ekoherojev za pot iz ekološke krize (Otroška knjižnica Priorka, Ukrajina)

Več o nominirancih na povezavi IFLA.