ponedeljek, 14. februarja 2022

Literarni in likovni natečaj

Ob 100. obletnici rojstva Ele Peroci in ob 2. aprilu, mednarodnem dnevu knjig za otroke, smo v Mestni knjižnici Ljubljana, v Pionirski, že tradicionalno zasnovali bralnospodbujevalno akcijo, ki tokrat nosi naslov Prisedite k moji mizici: 100 zgodbic in pravljic za branje, čudenje in kramljanje in jo povezali z letošnjo poslanico Kanadske sekcije IBBY Zgodbe so krila, ki te vsak dan ponesejo kvišku, avtorja Richarda Van Campa in ilustratorke Julie Flett.

V sklopu akcije razpisujemo tudi literarni in likovni natečaj, podrobne informacije o obeh natečajih lahko najdete v spodnjih prilogah:

Če ne boste pospravili knjig, vam jih bodo odnesli otroci!

Peter Svetina, nominiranec za Andersenovo nagrado, najvišjo nagrado za področje mladinske književnosti, je Elo Peroci osebno poznal že kot otrok in nas ob tej priložnosti takole vabi k branju:

»Če niste pospravili copat, vam jih je odnesla muca.

Ta stavek najbrž poznate, ne? Kar naprej so vam ga ponavljali starši. Pa so samo ponavljali za mamami iz pravljice Muca copatarica, ki jo je napisala Ela Peroci. Ela Peroci bi bila letos stara 100 let.

No, copatov zdaj, ko to berete ali poslušate, najbrž sploh nimate na nogah. Imate čevlje. V knjižnici ste. Ampak glej, glej! A ni tamle kup nepospravljenih knjig? Pa tamle še eden?

Ej, če ne boste pospravili knjig, vam jih bodo odnesli otroci! Domov jih bodo odnesli, spodaj pri pultu si jih bodo sposodili pa jih odnesli domov!

Potem pa tekajte za njimi, knjižničarke in knjižničarji dragi, pa lovite knjige in jih iščite!

No, nekaj vam zaupam: če bi se to res zgodilo, da bi vi, otroci, šolarji, šolarke, odnesli domov knjige, to bi imeli knjižničarke in knjižničarji tako veselje, da bi vriskali skoz odprta okna, kot da so na športni tekmi!

Ela Peroci bi se pa z Muco Copatarico vred hahljala in smejala in bi ji veselo bliskale oči. No, kaj takega, bi rekla. No, kaj takega.«

100 zgodbic in pravljic za branje, čudenje in kramljanje