torek, 7. septembra 2021

Nacionalni mesec skupnega branja 2021

Že s četrtim Nacionalnim mesecem skupnega branja želimo v knjižnicah prispevati k prepoznavanju pomena bralne pismenosti ter bralne kulture. Nacionalni mesec skupnega branja poteka od 8. septembra do 10. oktobra 2021, na različnih lokacijah. Na dogodkih, ki se bodo v tem času odvijali, bomo posebno pozornost namenili medgeneracijskemu branju, zato k sodelovanju vabimo starše, stare starše in večgeneracijske skupine.

Vzemite si čas in se pridružite vseslovenskemu skupnemu branju.

Slovanski fokus – osredotočeni na slovansko književnost

Z bralno akcije Slovanski fokus, ki bo trajala med 20. septembrom in 20. novembrom 2021, želimo iz različnih zornih kotov osvetliti književnosti slovanskih dežel. V prvi sezoni se bomo osredotočili na literaturo zahodnoslovanskih dežel – Češke, Poljske in Slovaške. V ta namen je bralkam in bralcem Mestne knjižnice Ljubljana na voljo priporočilni seznam, s predstavitvijo 24-ih literarnih del.

Več

dogodki:

Raznoterost erotike: pogovor o poeziji, ustvarjanju in ljubezni
8. september ob 19.00, Trubarjeva hiša literature
Alja Adam, Barbara Korun in Tom Veber bodo iz svojih pesniških zbirk brali pesmi z erotičnimi motivi in se pogovarjali o homoseksualni, heteroseksualni in biseksualni erotiki, ki jo obravnavajo v svojih pesmih. Spregovorili bodo o ljubezenski želji, ki ne presega zgolj okvirjev seksualnega, temveč tudi omejitev identitet in ideologij.

Bralna čajanka – ODPADE
14. september ob 19.00, Knjižnica Grba
Sarin ključ je pretresljiva zgodba judovske deklice Sare, katere prijetno in varno družinsko življenje je v trenutku pretrgano, ko se nanjo zgrne groza in norost druge svetovne vojne. Julija 1942 vdre v njihovo pariško stanovanje francoska policija in jih odpelje, Sara pa v omaro skrije svojega malega bratca in mu obljubi, da se kmalu vrne ponj. Sarino življenje kasneje razišče ameriška novinarka Julia Jarmond, ki živi v Parizu, in kmalu se izkaže, da sta njuni zgodbi povezani. Sarina izredna moč in pogum pa spremenita tudi Julio in njeno življenje.

Bralno srečanje vodi Sonja Pirman.

Francoski literarni krožek
20. september ob 17.30, Knjižnica Šiška
Junaka romana Leïle Slimani Chanson douce, nagrajenega z Goncourtovo nagrado za leto 2016, bi bila rada popoln par. Želita si kariere in družine, življenja brez odrekanja. Rešitev najdeta v idealni varuški in njune sanje so naenkrat dosegljive. Vedno bolj in vedno več ji zaupata. Otroka postajata nanjo vse bolj navezana, družina od nje vse bolj odvisna. Napeta zgodba, ki se sprašuje o materinstvu in starševstvu v sodobni družbi, o povezavi med denarjem in srečo ter o razrednih in kulturnih razlikah.

Srečanje poteka v francoščini, vodi ga Aicha Boughazi. Zaželena prijava na aicha.boughazi.92@gmail.com.

Moja pot: vse je v glavi in srcu – Matej Markovič in Mitja Lukša Florjančič 
21. september ob 18.00, Knjižnica Prežihov Voranc
Matej Markovič je ekstremni športnik, tekač, trener, navdušenec nad aktivnim načinom življenja in oče petih otrok. Znan je kot “motor” športnega in humanitarnega društva Vztrajaj ter organizator humanitarnih akcij. Rad išče motivacijo, še raje pa jo oddaja in zato je nastala knjiga o poti, ki je včasih polna vzponov in padcev. Knjiga Moja pot je napisana s preprostostjo in obogatena s trenutki, ki so vplivali na njegovo življenje. »O inspiraciji, da stopimo iz cone udobja in stopamo po poti magičnih trenutkov življenja«, se bo z avtorjem knjige pogovarjal Mitja Lukša Florjančič.

Dogodek poteka v okviru Evropskega tedna mobilnosti.

Evforija – Petra Vladimirov in Rok Dežman 
22. september ob 19.30, Knjižnica Šiška
Knjiga Evforija – 233 kilometrov Pirenejev ob poti do morja je srčna zgodba o gibanju, premikanju meja in tovarištvu. Avtorica na iskren in humoren način prepleta dogajanje na gorski ultra-tekaški preizkušnji, ki se jo je udeležila v paru z Žano Andreevo, z dogajanjem na pohodu mladostnikov proti morju. Petra Vladimirov je zaposlena v Vzgojnem zavodu Kranj kot vzgojiteljica otrok z motnjami vedenja in čustvovanja.

Pogovor bo vodil Rok Dežman. Dogodek poteka v okviru Evropskega tedna mobilnosti.

Angleški bralno-debatni krožek
24. september ob 17.00, Knjižnica Otona Župančiča, 3. nadstropje
Roman Anne Enright The Green Road obravnava življenje irske družine Madigan. Vsak od odraslih otrok živi s svojo usodo, vsak v svoji državi, vsi skupaj pa se po mnogih letih  zberejo na praznovanju božiča pri ostareli, matriarhalni materi. Ta božič bo njihov zadnji v domači irski vasi, saj se mati odloči hišo prodati, kar pri vsakomur sproži različne spomine in čustva, vsi pa stremijo k obuditvi pozabljenih odnosov.

Bralna Skupina se srečuje vsak zadnji petek v mesecu, pogovori so namenjeni spoznavanju literarnih del in hkrati vadbi angleškega jezika, saj potekajo izključno v angleščini. Udeleženci se po vnaprejšnjem dogovoru izmenjujejo pri vodenju posameznega srečanja.

Onkraj materialističnega prepričanja – dr. Marko Pavliha
27. september ob 18.00, Knjižnica Otona Župančiča, 3. nadstropje
Najnovejša knjiga prof. dr. Marka Pavlihe je delo vrhunskega intelektualca in humanista, ki si upa (po)gledati skozi metaforični Galilejev teleskop v kvantni svet razširjene človekove zavesti. Avtor ni le pravnik, nekdanji politik ali ugleden profesor, marveč pogumen raziskovalec zavesti, zato je bil tudi povabljen v Galilejevo komisijo v sklopu mednarodnega Znanstvenega in medicinskega omrežja. Avtorjevo izhodišče so znanstvena odkritja o človeku in celostni zavesti, svoja razmišljanja pa podkrepi z metaforičnimi in simboličnimi starodavnimi kitajskimi, hinduističnimi, budističnimi in krščanskimi spisi, z učenji novodobnih prebujenih praktikov in strokovnjakov ter s svojo originalno sintezo. Knjiga je letos izšla pri Založbi GV.

Z dr. Markom Pavliho se bo pogovarjala dr. Manca Košir. Dogodek pripravljamo v sodelovanju s Svetovnim etosom Slovenija.

Lovim pomladni veter – Ciril Kosmač
28. september ob 18.00, Knjižnica Otona Župančiča, 3. nadstropje
Knjiga Lovim pomladni veter (Beletrina, 2020) obeležuje dvojni jubilej velikega slovenskega pisatelja Cirila Kosmača (1910–1980), saj je lani minilo 110 let od njegovega rojstva in 40 let od njegove smrti. Prinaša izbor 33-ih novel, ki jih je Kosmač v treh desetletjih, od zgodnjih tridesetih do konca petdesetih let 20. stoletja, objavil le v časopisih in revijah. Neprecenljivo je pisateljevo pričevanje iz prve roke: o tigrovskem uporu, fašističnih ječah, begunskih letih po Sloveniji in Evropi, partizanskem boju. Knjiga, ki sta jo sestavila Andraž Gombač in pisateljeva hči Nanča Kosmač Kogej, se bere kot avtobiografija trdoživega in živega naroda.

Pogovor z gostoma bo vodila Ksenija Horvat.

Vrč Vače (situla)– Vladislav Stres (Dnevi evropske kulturne dediščine)
28. september ob 19.00, Knjižnica Jožeta Mazovca
Tretjič zapored, od njenega nastanka dalje, se je spremenila strokovna risba Vaške situle in s tem se spreminjajo tudi interpretacije vtolčenih podob na njej. Njen odtis nosimo s seboj na osebni izkaznici in potnem listu. V zvezi s tem je nastala knjiga Vrč Vače (situla) in predrimska kultura na naših tleh. Vrč / situla /vedrica, kakorkoli se jo poimenuje, velja za enega najpomembnejših artefaktov svetovnih dimenzij, najden v Vačah, na naših tleh.

Crescendo v istem duru ali O usodi starih na sončni strani Alp
29. september ob 18.00, Knjižnica Otona Župančiča, 3. nadstropje
Govorili bomo o (ne)zavednih posledicah starizma, ki jih je razgalila pandemija koronavirusa ter o alternativnih sistemih razmišljanja in delovanja, ki bi omogočili lepšo starost za vse. Izhodišče za pogovor predstavlja knjiga Crescendo v istem duru (OPRO, 2020), ki jo je napisal Tomaž Gerdina in v kateri so s prispevki sodelovali še dr. Zvezdan Pirtošek, dr. Majda Pahor in Duša Hlade-Zore. Knjiga Crescendo v istem duru opozarja na problem starizma v Sloveniji in poziva k povezovanju različnih iniciativ, ki se trudijo sprožiti spremembo v razmišljanju (če bomo spremenili odnos do starejših, bomo spremenili odnos do nas samih v prihodnosti) in k oblikovanju drugačnih politik – strateška naravnanost za doseganje blaginje vseh ljudi, s širitvijo in krepitvijo javnih socialnih in zdravstvenih storitev.

Knjižna doživetja 
29. september ob 18.30, Knjižnica Bežigrad, dvorana
Novo sezono srečanj začenjamo s pregledom naslovov, ki smo jih prebirali letošnje poletje. Na vsakem naslednjem srečanju pa se bomo pogovarjali o vsebini knjige z bralnega seznama, ki ga bomo sooblikovali na prvem srečanju.

Skupina se bo sestajala enkrat mesečno, predvidoma zadnjo sredo v mesecu. Bralno skupino vodi Tina Šfiligoj.

Brati inu obstati
30. september ob 18.00, spletni dogodek
Bralce, ki niste iz okolice knjižnice, morda živite kje drugje v svetu ali pa srečanje v živo preprečuje kakšen drug vzrok in bi želeli ohraniti pogovor o prebranem ter vas zanima sodobna slovenska literatura, vabimo k mesečnim srečanjem prek Zooma. Na prvem srečanju se bomo potopili v knjigo Moji spomini na morje, avtorja Milana Kleča. Zgodbe, ki jih povezuje ljubezen do morja in se razširja do vseh oblik vodovja, ga prikazujejo v bolj ali manj običajnih življenjskih situacijah, v katere njegova prisotnost privlači skorajda fantastične dimenzije. V običajnem slogu si ljubeče, humorno, v evforičnosti ali pa čemernosti z življenjem da duška – kako uživa, kako molči in kako je tečen.

Bralno skupino bosta povezovali Staša Kumše in Špela Plestenjak. Več informacij na: spletnabs@mklj.si.

Priporočamo obisk:

Družinska pismenost

Spletna stran za družinsko pismenost je namenjena tako staršem, ki bi želeli pomagati otrokom do boljše pismenosti, kot tudi strokovnjakom, ki želijo staršem pomagati do več pismenosti v družini. Na strani boste našli tako strokovne članke kot zabavne vsebine, s katerimi vabimo ne samo k branju, temveč tudi k povezovanju med člani družine skozi vsakdanje dejavnosti, ob katerih lahko krepimo tudi pismenost. Hkrati pa vabimo k različnim dejavnostim, ki jih lahko družine izvajajo doma, ob obisku knjižnic ali na izletih po vsej Sloveniji.

Preberite še