ponedeljek, 17. oktobra 2022

Popoldan z DBL: »Ej, ti pa v službi itak samo bereš!«

V Društvu bibliotekarjev Ljubljana pripravljajo kratka strokovna srečanja Popoldan z DBL, z različnimi gosti, ki predstavljajo svoje delo, aktualne tematike v knjižničarski dejavnosti ter seznanjajo z novostmi. Srečanja potekajo v živo ter preko aplikacije Zoom.

17. oktobra 2022, ob 14.00 do 16.00 vas vabijo na četrto srečanje v novem ciklu predavanj Popoldan z DBL z naslovom »Ej, ti pa v službi itak samo bereš!« Predavala nam bo dr. Sabina Fras Popović. Srečanje bo potekalo v hibridni obliki, in sicer v dvorani v 3. nadstropju Mestne knjižnice Ljubljana in hkrati preko aplikacije Zoom. Meeting ID: 922 1821 1042.

Povezava do Zoom dogodka

Vel o DBL in dogodku


Dr. Sabina Fras Popović, bibliotekarska višja svetnica, univerzitetna diplomirana komparativistka in univerzitetna diplomirana bibliotekarka, je nadaljevala podiplomski študij na oddelku za bibliotekarstvo Filozofske fakultete Univerze v Ljubljani, kjer je leta 2007 magistrirala in 2015 tudi doktorirala. V Mariborski knjižnici je zaposlena od leta 2001. Delala je na področju odnosov za javnostjo, izposoje, biblioandragoških in bibliopedagoških dejavnosti, sistema kakovosti ter vodenja. S 1. januarjem 2019 je bila imenovana za vodjo Centra za spodbujane bralne pismenosti v Mariborski knjižnici.

Prepričana je, da ljudje ne berejo iz dveh razlogov: na pot jim ni prišla prava zgodba in branja jim ni približala prava oseba. Branje je zanjo odnos, ki se oblikuje z vsakim narejenim korakom. Lahko ga je zrušiti, težje pa zgraditi. Tako kot v vsakem drugem odnosu pa ima tudi pri tem posebno mesto samozavest. Tudi pri spodbujanju branja verjame v razmerje 1:5.

V zadnjem letu je objavila več člankov, v katerih se navezuje na vprašanje strokovne samozavesti pri spodbujanju bralne pismenosti ter se ukvarja tudi s prepoznavanjem sodobnih strategij spodbujanja bralne pismenosti in krepitve bralne kulture. Je prejemnica nagrade Kalanovega sklada (2017) in prejemnica Sajetove nagrade (2008). V Mariborski knjižnici pa je vodila tri nagrajene projekte: Darujem in berem (nagrada Združenja splošnih knjižnic 2012), Hokejsko bralno postavo (nagrada Združenja splošnih knjižnic 2019) in Podcasti ABC bralne pismenosti III (nagrada Združenja splošnih knjižnic 2021). Njena bibliografija obsega več kot sto prispevkov različnih tipologij. Bila je tudi predsednica Zveze bibliotekarskih društev Slovenije.


Tehnični napotki in smernice za Zoom srečanje

Vljudno vas prosim, da se v videokonferenčno platformo Zoom prijavite z vašim imenom in priimkom, da vas bomo prepoznali.

  • Prosimo vas, da se vključite prek povezave pet minut prej.
  • Vsi boste imeli vklopljeno možnost govora in slike.
  • Vsi udeleženci boste imeli možnost pošiljati svoja vprašanja v »chat« rubriko.
  • Srečanje bo trajalo največ dve uri.
  • Prosim vas za potrpežljivost in razumevanje ob morebitnih zapletih ter drobnih tehničnih težavah.
  • Prosim vas tudi za potrpežljivost, če se vam prekine povezava na dogodek. V primeru, da je prišlo do prekinitve vaše internetne povezave, se ponovno prijavite na povezavo, ki ste jo prejeli v povabilu.