torek, 21. decembra 2021

Pravljični sprehod po Ljubljani

V Mestni knjižnici Ljubljana smo izdali slikanico Pravljični sprehod po Ljubljani, plod odličnega ustvarjalskega tandema: naše dolgoletne sodelavke ter pisateljice Ide Mlakar Črnič in ilustratorke Zarje Menart.

Kupite jo lahko v vseh večjih enotah Mestne knjižnice Ljubljana, v Knjigarni lutkovnega gledališča Ljubljana in Trubarjevem antikvariatu. Cena slikanice je 14,90 EUR.

Pravne osebe lahko svoje naročilo oddate tukaj.

NAROČI SLIKANICO >>>

Vabljeni k ogledu decembrske strokovne srede, posvečene izdani slikanici: YT MKL in FB MKL.

Več o slikanici

Slikanica Pravljični sprehod po Ljubljani je nastala iz oblike dela z mladimi bralci, ki smo jo od leta 2003 v okviru Literarnih sprehodov po Ljubljani skupaj s sodelavci različnih kulturnih ustanov razvijali v Mestni knjižnici Ljubljana. Namenili smo jih starejšim vrtčevskim otrokom in šolarjem 1. triletja osnovnih šol. Te smo z ljubljanskimi zgodbami med sprehodom spodbujali k pogovoru in razmišljanju o umetnosti, knjigah in branju, na koncu pa smo jih povabili še v knjižnico, da bi temo o Ljubljani še nadgradili.

Slikanica ni običajen vodnik po Ljubljani, saj postavlja v ospredje področje bralne kulture, knjižne, književne in knjižnične vzgoje, z različnimi oblikami dela z mladimi bralci (uro pravljic, pogovorom o knjigah, knjižno uganko, mojo najljubšo knjigo). K branju zato vabimo tudi knjižničarje, vzgojitelje predšolskih otrok in učitelje v prvem triletju osnovnih šol, ko spoznavajo staro Ljubljano in se ob tem s svojimi otroki pogovarjajo o knjigah in branju. Slikanica temelji na celostni estetski vzgoji, vzgoji z umetnostjo ter spodbujanju in razvijanju družinskega branja. Vabi k prostočasnemu branju in druženju s kakovostno mladinsko knjigo, doma, v družinskem krogu, v vrtčevski ali šolski skupini.

V slikanici se prepletajo pravljični in stvarni podatki ter poučne in leposlovne vsebine. Namenjena je nebralcem in začetnim samostojnim bralcem, zato bo pomoč odraslih pri branju, pogovoru in ustvarjanju ob knjigi zelo dobrodošla. Prvi del slikanice ponuja deset dvostranskih ilustracij, pravljičnih prizorišč. Vsebina je podana na način učenja z igro, pri katerem lahko sodelujejo tako otroci kot odrasli.

Vsako prizorišče uvajata dva pravljična lika: knjižničarski zmaj Klepetaj, potepuški pesnik s punkljčkom knjig, in knjižničarska sovica Kunštna, ki vse zmajeve klepetavščine postavi na svoje mesto in bralcu postreže z dejstvi. Stalne rubrike so predlogi za branje, brskanje po spletu, pogovor in ustvarjanje, sprotni slovarček ter besedne in ilustrirane uganke, katerih rešitve je treba poiskati v knjigi.

Drugi del slikanice prinaša poučni dodatek z avtorskimi fotografijami realnih prizorišč ter 10 x 10 dejstev za radovednejše sprehajalce, povezanih s knjigo in z branjem. Dodana sta tudi zemljevid pravljičnega sprehoda z izborom leposlovnih in poučnih knjig na temo Ljubljane in nalepka, ki jo otroci lahko nalepijo v svojo najljubšo domačo knjigo.