četrtek, 23. decembra 2021

Praznik zlatih hrušk 2021

Praznik zlatih hrušk, kjer podelimo znake in priznanja zlata hruška najslastnejšim knjižnim zalogajem, običajno poteka v Cankarjevem domu v okviru Slovenskega knjižnega sejma. Ker pa se je tudi letos sejem preselil na splet, smo podelitev ob upoštevanju zaščitnih ukrepov za preprečevanje širjenja novega koronavirusa pripravili kar na oddelku za otroke in mladino v Knjižnici Otona Župančiča.

Vabimo vas k ogledu posnetka, kjer v prvem delu pozdravnemu nagovoru direktorice Mestne knjižnice Ljubljana, mag. Teje Zorko, in predsednice Zveze bibliotekarskih društev Slovenije, dr. Sabine Fras Popović, sledi predstavitev vseh letošnjih založb, prejemnic znaka za kakovost zlata hruška, sklene pa ga Laurent Cardon, avtor slikanice Zmešane kure, ki je ob tej priložnosti pripravil posnetek posebej za nas.

Drugi del otvori predsednica strokovne komisije ZBDS za priznanje zlata hruška, Katja Pinter Željko, saj smo v letu 2021 vzpostavili partnerstvo z Zvezo bibliotekarskih društev Slovenije pri podeljevanju priznanj zlata hruška. Sledi podelitev priznanj, krajši prispevek gosta, njegove excelence, g. Krzysztofa Olendzkega, veleposlanika Republike Poljske, ki je priznanji za knjigo Čebele prevzel v imenu pisatelja Wojciecha Grajkovskega ter ilustratorja Piotra Soche, ki je posebej za to priložnost posnel izjavo. Prireditev se zaključi s pogovorom z dobitniki priznanj pod vodstvom Boštjana Gorenca Pižame, ki je celotno prireditev tudi povezoval.

 

Priznanje zlata hruška so prejele

 

Za izvirno slovensko mladinsko leposlovno knjigo

Za izvirno slovensko mladinsko poučno knjigo

Za prevedeno mladinsko leposlovno knjigo

Za prevedeno mladinsko poučno knjigo

Podelitev priznanj

 

Več o priznanju zlata hruška