sobota, 13. novembra 2021

Priznanja zlata hruška 2021

Mestna knjižnica Ljubljana že več kot desetletje podeljuje znak zlata hruška kakovostnim knjigam za otroke. V letošnjem letu sta Mestna knjižnica Ljubljana in Zveza bibliotekarskih društev Slovenije sklenili dogovor o skupnem podeljevanju priznanja zlata hruška in s tem je postalo priznanje zlata hruška vseslovensko knjižničarsko priznanje za kakovostno knjigo za otroke.

Izbrali smo si, da prejemnike priznanja zlata hruška razglasimo vsako leto 13. novembra, na svetovni dan prijaznosti. Letos jih tako na ta dan sporočamo prvič. Čeprav ta praznik po mnogih deželah že dolgo obeležujejo, začelo se je z mednarodno konferenco humanitarnih organizacij 20. septembra 1997 v Tokiu in z objavo »Deklaracije o prijaznosti« 13. novembra, je ta praznik prijazno nevsiljiv, a v življenju še kako pomemben.

»Zakaj razglasiti prejemnike priznanja zlata hruška na svetovni dan prijaznosti? Ker je prijazno deliti prijazne novice na svetovni dan prijaznosti. Pa tudi s knjigo lahko vedno znova širimo vedenje, kako zelo pomembna je prijaznost za vsakega od nas, posebej pa za najmlajše med nami.« meni dr. Sabina Fras Popović, predsednica Zveze bibliotekarskih društev Slovenije.

»Že znak za kakovost mladinskih knjig zlata hruška ima svoj vzgib v ljudski pravljici o hvaležnem medvedu, srčika projekta zlata hruška pa je prijazno vabilo k branju najboljših knjig za mlade« pojasni povezavo med nagradami in praznikom Vojko Zadravec, dolgoletni sodelavec Pionirske – centra za mladinsko književnost in knjižničarstvo, ki je ob sklepanju dogovora o sodelovanju med knjižnico in stanovskim društvom predlagal ta dan za razglasitev prejemnikov priznanja zlata hruška.

Strokovna komisija, ki jo je v sestavi mag. Urška Bajda (OŠ Tončke Čeč; bibliotekarka, šolska knjižničarka), Sabina Burkeljca (OŠ Rodica, bibliotekarka, šolska knjižničarka – svetnica);  Maja Logar (vodja službe za mlade bralce v Mariborski knjižnici),  Katja Pinter Željko (Ljudska knjižnica Metlika (predsednica), Katarina Perger (bibliotekarka, Knjižnica A.T. Linharta Radovljica), Maša P. Žmitek (ilustratorka / kuratorka, vodja Galerije Vodnikove domačije Šiška) in dr. Sabina Fras Popović (vodja Centra za spodbujanje bralne pismenosti Mariborske knjižnice in predsednica ZBDS), imenovala Zveza bibliotekarskih društev Slovenije, je med knjigami, ki jim je Strokovni odbor Priročnika za branje kakovostnih mladinskih knjig, ki ga vodi in izdaja Mestna knjižnica Ljubljana, Pionirska – center za mladinsko književnost in knjižničarstvo podelil znak za kakovost zlata hruška, izbrala naslednje knjige:

Priznanje zlata hruška v kategoriji izvirna slovenska mladinska leposlovna knjiga prejme:

      • Skrivno društvo KRVZ / Simona Semenič. Ilustr. Tanja Komadina. Mladinska knjiga.

Priznanje zlata hruška v kategoriji izvirna slovenska mladinska poučna knjiga prejme:

      • Osamosvojitev / Nataša Strlič in Damijan Stepančič. Miš založba.

Priznanje zlata hruška v kategoriji prevedena mladinska leposlovna knjiga prejmeta:

      • 35 kil upanja / Anne Gavalda. Prev. Boris Jukić. Mladinska knjiga
      • Ana in Froga. Bi čigumi? / Anouk Ricard. Prev. Andreja Bajt. Zavod VigeVageKnjige.

Priznanje zlata hruška v kategoriji prevedena mladinska poučna knjiga prejme:

      • Čebele / Wojciech Grajkowski. Ilustr. Piotr Socha. Prev. Staša Pavlović. Mladinska knjiga.

Nagrajencem čestitamo, mlade in odrasle pa vabimo v svet branja!

Dodatne informacije:

Dr. Sabina Fras Popović, ZBDS: sabina.fras-popovic@mb.sik.si

Mag. Darja Lavrenčič Vrabec, MKL: darja.lavrencic-vrabec@mklj.si

Prenosi: