petek, 11. februarja 2022

Rojstni dan Ele Peroci

Danes mineva 100 let od rojstva Ele Peroci. Tiste priljubljene otroške pisateljice in pesnice, zaradi katere generacije staršev brez težav otroke pripravijo do tega, da vestno pospravijo svoje copate, preden se potopijo v svet sanj. Sicer jim jih bo odnesla …

Verjetno jo vsi najbolj poznamo prav po njenih kratkih sodobnih pravljicah, kot so, poleg omenjene Muce copatarice, Hišica iz kock, Moj dežnik je lahko balon idr. Za svoja dela je, med drugim, leta 1955 in 1956 prejela Levstikovo nagrado, leta 1971 pa kot prva mladinska pisateljica nagrado Prešernovega sklada. Njene pravljice so našle pot v svet, saj so bile prevedene v številne jezike.

Današnji dan pa je le uvod v Leto Ele Peroci, v katerem se Mestna knjižnica Ljubljana pridružuje vseslovenskemu praznovanju, ki bo obeleženo s številnimi dogodki.

2. aprila, ob Mednarodnem dnevu knjig za otroke, bo MKL Pionirska v sodelovanju s Slovensko sekcijo IBBY pripravila že tradicionalno bralno-spodbujevalno akcijo, tokrat posvečeno prav njej.

Leta 1970 je ob isti priložnosti Elo Peroci doletela čast, da napiše poslanico otrokom sveta. V njej je zaželela, »da bi vsem otrokom sveta odpirale okna in okenca v svet in človeško življenje najlepše knjige in da bi prav te knjige speljale tudi poti od človeka do človeka, mu prinesle srečo in mir, iz dežele v deželo, po vsem svetu«. Želje, ki jih je še vedno vredno želeti in živeti.

Da je Ela Peroci univerzalna in še vedno sodobna, pa nam sporoča tudi letošnja poslanica, ki jo je več kot pol stoletja kasneje napisal kanadski pisatelj Richard Van Camp. Naslovil jo je Zgodbe so krila, ki te vsak dan ponesejo kvišku in prav lahko bi si mislili, da ga je med pisanjem obiskala Jelka s svojim dežnikom.

Vabimo vas k skupnemu praznovanju Leta Ele Peroci!

Z branjem njenih zgodb, tudi iz nove antologije Mladinske knjige Med pravljice (izid predvidoma 18. 2. 2022). Lahko se ji poklonimo s pismom ljubi osebi, ki ga opremimo s posebno znamko Ele Peroci, ki jo je ob 100. obletnici njenega rojstva izdala Pošta Slovenije.

Ali pa preprosto zapremo oči, domišljiji pustimo prosto pot in za trenutek odidemo v svet, kjer so dežniki baloni in zgodbe krila …

Slikovno gradivo: vir Mladinska knjiga