petek, 1. aprila 2022

SPOMINSKA SOBA PISATELJICE ELE PEROCI

Ob mednarodnem dnevu knjig za otroke

V Mestni knjižnici Ljubljana je letošnje leto z različnimi dogodki in aktivnostmi močno povezano s 100. obletnico rojstva pisateljice Ele Peroci. Govorimo lahko kar o Letu Ele Peroci, v katerem se MKL, Pionirska povezuje s partnerji pri različnih dogodkih in akcijah. Želimo si, da bi sleherni slovenski otrok lahko rasel s pravljicami Ele Peroci in da bi te postale del njegovega otroštva. Spomin nanj in na vse otroške knjige, ki so ga gradile in izgradile kot človeka, pa naj bi mladi poslušalec in bralec odnesel v svojo odraslo dobo in prenesel na svoje otroke.

Ob mednarodnem dnevu knjig za otroke opozarjamo na prav posebno doživetje, na srečanje s to poznavalko otroške duše, ki je otroke spoštovala, jih znala poslušati, razumeti, se vedno postaviti na njihovo stran ter njihovo doživljanje pronicljivo ubesediti v kratkih utrinkih sodobnih pravljic. Le malokdo ve, da na Waldorfski šoli v Ljubljani domuje spominska soba Ele Peroci, ki ji jo je darovala družina Pogačnik, družina Eline starejše hčerke Jelke. Tiste deklice, ki bo večno živela v pravljici Moj dežnik je lahko balon. Kako je bilo rasti ob takšni mami, je Jelka Pogačnik zapisala v spremni besedi v novi antologiji Med pravljice, ki jo je pred kratkim izdala založba Mladinska knjiga v čast 100. obletnici rojstva pisateljice.

Soba Ele Peroci, v kateri si lahko ogledate različne izdaje njenih knjig, prevode v številne tuje jezike, njene domače in tuje nagrade ter tudi nekaj zasebnih fotografij, je poklon pravljičarki, ki si je z več kot 300 pravljicami postavila večen »spomenik« v slovenski mladinski književnosti. Popoldne soba zaživi kot glasbena učilnica, v kateri poučuje violinistka in profesorica Tonka, Elina vnukinja, ki je kot deklica obiskovala prav to šolo. Spominska zbirka je na šolo prišla iz hiše na Žolgerjevi ulici 8, v Ljubljani, v kateri je pisateljica s svojim možem Milanom in svojima hčerkama živela več desetletij.

Spominsko sobo si je v mesecu aprilu mogoče ogledati po predhodnem dogovoru s profesorjem dr. Klemnom Lahom (klemen.lah@waldorf.si).

Vabljeni k obisku!