torek, 6. junija 2023

Zaključna prireditev projekta Mesto bere … sodobne kratke zgodbe

V petek, 2. junija 2023, smo s prireditvijo zaključili branja pri projektu Mesto bere … sodobne kratke zgodbe. Veseli nas, da ste se tudi letos pridružili našim branjem, tokrat – spet – v rekordnem številu!

Branja pri projektu smo zaključili z zgodbami in podelitvijo priznanj in nagrad bralcem in bralkam. Na prijetnem zaključnem srečanju z bralci je občinstvo uvodoma razgrel z zgodbo iz Laponske radijski voditelj in performer Rok Kušlan ob glasbeni spremljavi Jelene Ždrale, violina in ukulele. Bralce sta nagovorili direktorica Mestne knjižnice Ljubljana, Teja Zorko, in Tatjana Pristolič, vodja projekta Mesto bere. Odlomke iz prepovedane knjige Obtožba severnokorejskega avtorja Bandija je bral Tomaž Pevec, na odru pa se nam je pridružila tudi odlična prevajalka Maja Kraigher, prevedla je dve knjigi z letošnjega seznama knjig, že omenjeno knjigo Obtožba in Hišo na ulici Mango: z nami je delila izkušnje s prevajanjem in bralce pozdravila tudi v imenu založbe Modrijan, s katero redno sodeluje s svojimi prevodi. Prireditev je povezovala pripovedovalka in voditeljica, duhovita mojstrica pripovedovalskega žanra Katja Preša.

Na seznamu knjig aktualne sezone smo ponovno predstavili 63 zanimivih knjig kratkih zgodb in krajših romanov slovenskih in tujih avtorjev in avtoric in treh risanih kratkih zgodb.

Najbolje ocenjene in najbolj brane knjige letos so bile Hiša v ulici Mango Sandre Cisneros iz Združenih držav, Pride mačka na obisk japonskega avtorja Takashija Hiraide, med slovenskimi avtorji in avtoricami pa Dobra družba Ane Svetel, Pohlep Mihe Mazzinija, Noben glas Suzane Tratnik, V imenu očeta Dijane Matkovič, Igre brez meja Andreja Skubica, Vsi moji božiči Maruše Krese. Odlično je bila sprejeta tudi knjiga Vezenine, roman v stripu iranske avtorice iranske avtorice Marjane Satrapi.

Sodelujoči bralci ste tudi tokrat lahko prevzeli priznanja in darila, na prireditvi pa smo razglasili tudi najbralce in najbralke pri projektu in jim podarili knjižne nagrade založbe Modrijan: Bandijevo knjigo Obtožba in nov prevod odlične makedonske avtorice Rumene Bužarovske Nikamor ne grem:

Irena Brezovar Gosar, Vesna Cirar, Marjeta Dovč, Tanja Grünfeld, Pika Kofol, Nenka Krušič, Zvezdan Marković, Živana Mejač, Alenka Ogorevc, Jože Pečnik, Elizabeta Podlinšek, Ana Porenta, Klemen Sagadin, Irenan Sbil, Božena Stibilj, Vojka Šilc Herga, Mojca Vučko, Olga Zelenič, Vanda Žužek

Med bralci smo izžrebali tudi dobitnika tablice Samsung GALAXY TAB S6 LITE 2022 WiFi Blue donatorja Sip, d.d., ki jo dobi:

Olga Sagadin

Čestitamo dobitnici tablice! In čestitke najbralcem in najbralkam ter vsem bralcem in bralkam, ki ste – tudi letos – sodelovali pri projektu mestnih skupnih branj!

Zahvaljujemo sponzorju glavne nagrade ter partnerjema pri projektu, založbi Modrijan in Mladinski knjigi, Knjigarni Konzorcij.

Vse  naše zveste bralce pri projektu vabimo, da se nam pridružite tudi v naslednji sezoni branj Mesta bere!