sreda, 14. decembra 2022

Zaokrožili smo leto Ele Peroci v Mestni knjižnici Ljubljana

Leto Ele Peroci v Mestni knjižnici Ljubljana smo v torek, 13. decembra, ob 17. uri, na Oddelku za otroke in mladino Knjižnice Otona Župančiča, zaključili na najlepše možne načine, in sicer, najprej s pravljično uro, ki jo je občuteno izvedel pravljičar Tone Obadič in je bila poklon pisateljici Eli Peroci. Njena pravljica o otrocih, ki so morali v bolnišnico, Jaz imam, ti pa nimaš, je s svojim sporočilom in njeno etično držo še kako aktualna tudi v današnjem času.

Pravljičnemu vzdušju je sledilo odprtje razstave izbora originalnih ilustracij iz nove antologije Med pravljice, ki jo je založba Mladinska knjiga izdala kot dar pisateljici Eli Peroci ob 100. obletnici njenega rojstva. Mogoče si jo je ogledati vse do konca meseca januarja 2023. Pripravili smo tudi razstavo nagrajenih del nagrajencev Likovnega in Literarnega natečaja, kar 13 jih je, in si jo je prav tako mogoče na oddelku ogledati do konca januarja 2023.

V Pionirski, Kompetenčnem centru za mladinsko književnost in knjižničarstvo, smo navdušeni nad tako velikanskim odzivom udeležencev natečajev iz vse Slovenije, tudi iz tujine, saj smo za likovni natečaj prejeli skoraj 700 likovnih izdelkov predšolskih otrok in učencev prve triade osnovnih šol, ki so z risanjem pokazali, kaj vse počnejo v svojem prostem času. Učenci prve in druge triade osnovnih šol pa so po zgledu ene od Elinih pravljic V sredo predpoldne pisali pravljico o sebi. Na natečaj je prispelo je kar 105 besedil.

Na dogodku smo nagrajencem, ki so prišli na prireditev s svojimi starši, mentorji iz različnih slovenskih krajev z veseljem podelili knjižne nagrade, antologijo Med pravljice, ki jo je prijazno darovala založba Mladinska knjiga. Veselje nagrajencev je bilo veliko, tudi njihovih staršev in mentorjev, vzdušje prijetno, decembrsko in praznično. Dogodek smo sklenili še s kratkim pogovorom z urednicama darilne knjige, gospo Ireno Matko Lukan in Tanjo Komadino.

Vsi prisotni bomo spomin na dogodek odnesli s seboj v novo leto kot nekaj lepega in vrednega. Je dokaz, da je bilo Leto Ele Peroci z najrazličnejšimi aktivnostmi v naši knjižnični mreži plodno, bogato in odzivno med našimi naslovniki. Pravljice Ele Peroci, ki so brezčasne, družijo več generacij in nas povezujejo, nas bodo spremljale še naprej, saj osvetljujejo temačen zimski čas in so luč za pot skozi življenje.

Pri pripravi in izvedbi zaključnega dogodka smo združili moči Darja Lavrenčič Vrabec, vodja Pionirske, Lavra Tinta iz CKS in Tone Obadič, vodja Oddelka za otroke in mladino Knjižnice Otona Župančiča, pri izvedbi natečajev pa poleg imenovanih še kolegica Kristina Picco iz Pionirske in zunanji članici komisij Sanja Janša in oblikovalka na založbi Mladinska knjiga in Ida Mlakar Črnič, pisateljica.

Več o nagrajencih in utemeljitvah preberite tukaj: