torek, 13. septembra 2022

Zlata bera mladinske knjižne produkcije leta 2021

Zlate hruške

Zlata hruška je znak kakovosti mladinskih knjig, ki ga podeljujemo v Mestni knjižnici Ljubljana, Pionirski. Znak zlata hruška smo uradno uvedli leta 2010, razvil pa se je iz skoraj pol stoletja trajajoče tradicije priporočanja mladinskih knjig, s katero je pričela tedanja Pionirska knjižnica. Zlate hruške so »stranski« proizvod celoletnega branja mladinske knjižne produkcije za potrebe Priročnika za branje kakovostnih mladinskih knjig. Strokovni odbor Priročnika tiste knjige, ki po vsebini in izvedbi izstopajo, uvrsti med odlične izdaje leta. Tako pridobijo znak zlata hruška.

Med produkcijo knjig za otroke in mladino z letnico 2021, ki je obsegala skoraj 1.500 naslovov (povzeto po katalogu COBISS), je strokovni odbor Priročnika izbral 983 knjig za vrednotenje in med njimi 110 zlatih hrušk.

Seznam zlatih hrušk 2021

 

Izmed vseh zlatih hrušk strokovna komisija ZBDS izbere 4 tiste, ki so prejemnice priznanj zlata hruška.

Te bomo skupaj, MKL, Pionirska, in ZBDS, javno razglasili v začetku novembra. Takrat bo izšel tudi Priročnik 2022 in bo strokovni javnosti predstavljen na novembrski Strokovni sredi.

Vnaprej vas vabimo na Praznik zlatih hrušk, 22. 11. 2022 ob 11. uri na Gospodarsko razstavišče v Ljubljani, kjer bo letos potekal Slovenski knjižni sejem.