ponedeljek, 19. septembra 2022

Zmagovalci natečaja Mikrosvoboda

Mestna knjižnica Ljubljana je zaključila fotografski natečaj z naslovom Mikrosvoboda, kjer smo iskali spontane trenutke zajete v fotografski objektiv. Komisija v sestavi Roka Valenčiča, Marka Lakoviča, Dušana Koritnika in Matjaža Moharja je izbrala tri najboljše fotografije glede na pogoje razpisa natečaja: Ela Zdešar s fotografijo Zadnja minuta, Jurij Bizjak s fotografijo Kar naj dežuje in Boštjan Banfi s fotografijo Zeleni metek.

Ne glede na različne konceptualne pristope avtorjev fotografij natečaja Mestne knjižnice Ljubljana z naslovom Mikrosvoboda in širokega vsebinskega spektra možnosti sporočila so se avtorji lotili natečaja z iskrivo vnemo. Promocijo gibanja, zdravega načina življenja in svobode, ki so bistvo Evropskega tedna mobilnosti v večini prispelih fotografij zaznamuje sporočilnost, ki je nadrejena tehnični dovršenosti, kompoziciji ali golemu estetskemu učinku.

Spet drugje ostaja fotografija diametralno drugačna, gola, nadrealistična igra barv in svetlobe, ki v svojin prefinjenih konturah išče lepoto estetskega momenta. Tu ni prostora za velike motive, saj je najpomembnejši oseben pristop, intimen odnos avtorja do gibanja in svobode. Njeno sporočilo je čisti estetski učinek, ki v svojem bistvu sporoča enako, samo pristop tematiki je diametralno drugačen. Ne glede na motiv in odnos do našega gibanja kot sestavnega, brezčasnega dela našega življenja kot fenomena in bistva življenja je bil poglavitni namen natečaja opozoriti kako pomembna in obenem ne obhodna je naša odvisnost do bližine so človeka, veselja do življenja in tistih prvinskih, drobnih, edino pomembnih stvari, ki dajejo našemu življenju smisel.

Hvala vsem sodelujočim za poslane fotografije in iskrene čestitke nagrajencem. Zmagovalne fotografije si lahko ogledate spodaj.

Ela Zdešar: Zadnja minuta

Jurij Bizjak: Kar naj dežuje

Boštjan Banfi: Zeleni metek