Nagovor direktorice

Dragi prijatelji Mestne knjižnice Ljubljana!

Jeseni 2017 sem prevzela krmilo javnega zavoda, ki s svojim delom in knjižničnim fondom bogati kulturno in izobraževalno ponudbo našega glavnega mesta. Mestna knjižnica Ljubljana je, kakor vsaka sodobna splošna knjižnica, močno odvisna od svojega lokalnega okolja in od tega, kako kvalitetne povezave uspe vzpostaviti z njim, kako učinkovito nagovarja svoje uporabnike – in še bolj neuporabnike.

Menim, da je Mestna knjižnica Ljubljana v desetem letu delovanja postala ena od vidnih in prepoznavnih točk identifikacije meščanov, morda tudi tistih, ki v knjižnico sicer ne zahajajo, vendar vedo, da je tam – na voljo kot varen in učinkovit javni prostor. Z našo knjižnično mrežo 35 enot se kvaliteta knjižnične storitve, po naših prizadevanjih primerljiva v vseh, tudi v najmanjši krajevni enoti Mestne knjižnice Ljubljana, razteza tudi v primestno okolje Ljubljane, v manjše kraje, kjer knjižnica pogosto pomeni veliko več kakor v s ponudbo bogati prestolnici. V Mestni knjižnici Ljubljana »delamo dobro knjižnico« za več različnih lokalnih okolij, ki jim moramo prilagoditi naše delo in jim prisluhniti.

Naša Potujoča knjižnica denimo prinaša veselje, dobro knjigo in slikanico v težje dostopne kotičke širše ljubljanske okolice, naša Trubarjeva hiša literature po drugi strani gosti izrazito urbane, tudi alternativne oblike knjižnih dogajanj na nivoju debatnih srečanj, literarnih in problemskih večerov ter izvaja literarne natečaje. Vmes med obema poloma imamo v Mestni knjižnici Ljubljana pisano pahljačo različnih dejavnosti, zbirk, delavnic, prireditev, izobraževanj – za uporabnike in v nemajhni meri tudi za druge knjižničarje. Včasih imam občutek, da se v knjižnicah ukvarjamo po malem z vsem, tako kakor se moramo po malem spoznati na vse, če naj koristimo ljudem – ali pa vsaj zelo dobro vedeti, kje naj informacijo takoj poiščemo.

Na naši spletni strani lahko dostopate tudi do poročil o našem delu in podobnih dokumentov, v katerih podrobno opisujemo naše storitve in navajamo številke o udeležbi, obisku, itd. Za vsako storitvijo stojijo ljudje, ki svoje delo z veseljem in predano opravljajo, za vsako številko pa, tako vsaj upamo, ljudje, ki smo jim malo po malo olajšali ali pa samo polepšali vsakdan, morda pa tudi dvignili raven znanja in pomagali razširiti obzorja. Ker zato smo tu.

mag. Teja Zorko
direktorica Mestne knjižnice Ljubljana

Napovednik

Koledar

« April 2019 »
Po To Sr Če Pe So Ne
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          

thl

pionirska

BZ-logo