Natisni to stran

Projekt ICORN

ICORN (International Cities of Refuge Network) je mednarodna mreža mest in regij, ki promovirajo svobodo izražanja in omogočajo zatočišče preganjanim pisateljem in umetnikom, ki so zaradi svojega dela in izražanja v svojih okoljih podvrženi različnim pritiskom. Poslanstvo mreže je promocija svobode govora, literature in mednarodne solidarnosti.

Mednarodna Mreža ICORN je začela delovati na pobudo Salmana Rushdieja leta 1994 kot mednarodna mreža zatočišč pisateljev, ki so ogroženi zaradi svoje umetniške ustvarjalnosti in izražanja mnenj. Mesto zatočišče omogoči pisatelju varnost ter mu zagotovi pogoje za ustvarjanje. V mrežo ICORN je vključenih 70 mest, od leta 2011 tudi Ljubljana.

Mestna občina Ljubljana je v mrežo ICORN vstopila v okviru projekta Ljubljana, svetovna prestolnica knjige 2010. Z vstopom se je zavezala, da bo nudila zatočišče avtorjem, ki so v svojih državah preganjani zaradi svojega literarnega delovanja. V mreži ICORN lahko dobijo zatočišče pesniki, pisatelji, novinarji, blogerji, ilustratorji oz. striparji, prevajalci, od generalne skupščine ICORN-a v Ljubljani leta 2014 naprej, pa tudi vizualni umetniki, režiserji in glasbeniki. Mestna knjižnica Ljubljana je nosilka sodelovanja s preganjanim pisateljem, ki trenutno živi v Ljubljani kot enem od zatočišč mreže ICORN, in sicer skupaj s partnerjema (MOL in Slovenski PEN) skrbi za prihod pisatelja v Ljubljano, osnovno zdravstveno zavarovanje za čas bivanja pisatelja v Ljubljani, štipendijo pisatelju za čas bivanja v Ljubljani in udejstvovanje v javnem in kulturnem življenju Ljubljane.

Jasmina Rihar, članica mednarodnega odbora ICORN:

ICORN nudi dolgoročno začasno zatočišče preganjanim pisateljem in umetnikom, da lahko pišejo in ustvarjajo brez ali z manj strahu. Pisatelji in umetniki so pogosto prve tarče preganjanja, saj so običajno prvi, ki se oglasijo, ko je ogrožena svoboda govora in so sistematično kršene človekove pravice. Današnja slika v svetu ni zavidljiva in v mnogih državah so pisatelji in umetniki mučeni, zaprti, tudi usmrčeni. Poudariti velja, da ne gre za begunsko organizacijo, temveč za umetniško humanitarno platformo s poudarkom na svobodi izražanja.

Tatjana Pristolič, koordinatorica mreže ICORN v Mestni knjižnici Ljubljana:

Ljubljana kot mesto literature se z vključitvijo v mrežo mest zatočišč ICORN pridružuje prizadevanjem za dejavno reševanje aktualnih vprašanj literature danes tudi v širšem mednarodnem prostoru. Problematika svobode govora, ustvarjanja in izražanja različnih mnenj je tudi danes marsikje po svetu pereč problem, ki ljudem onemogoča svobodno življenje. In naloga mreže in naša skupna naloga je zagotoviti, da se njihov glas sliši in postane predmet zanimanja družbe, medijev in ljudi svobodnega sveta.

Dosedanji gostujoči rezidenti mreže ICORN v Ljubljani:

  • Zineb el Rhazoui (2011–2013)
  • Ali Amar (2011–2013)
  • Girma Fantaye (2013–2015)
  • Sameer Abdullah Sayegh (2016–2018)
  • Shiva Nazar Ahari (od 2018–)