O strani

Avtor spletne strani in administratorAleš Jamšek
Glavna urednicaIrena Fleimisch Bezlaj
Vsebinska urednica: Veronika Rijavec Pobežin
Grafično oblikovanje: Spletodrom

Za ogled spletnih strani potrebujete najmanj spletni brskalnik Internet Explorer 9, Google Chrome 25 oz. Mozilla Firefox 18 in resolucijo zaslona 1024 x 768.


Spletni brskalnik Internet Explorer ima lahko težave z združljivostnim načinom prikaza spletnih vsebin. Več o tem si lahko preberete tule. Težave s shranjenim predpomnilnikom (cache-jem) spletnih strani v brskalniku Interner Explorer 9 lahko preprosto rešite z uporabo kombinacije tipk Ctrl + F5.


Domača stran Mestne knjižnice Ljubljana je pripravljena s pomočjo odprtokodnega sistema za upravljanje vsebin Joomla verzije 3.4.5 in joomlinim dodatkom za organiziranje vsebin K2 verzije 2.6.9.

Joomla je eden najbolj priljubljenih ter razširjenih sistemov za upravljanje spletnih vsebin na svetu in nam precej poenostavi postopek postavitve spletnega mesta, od same postavitve strukture pa do priprave končnega izgleda spletnih strani. Njena glavna odlika pa je seveda zelo poenostavljeno objavljanje, posodabljanje in vzdrževanje vsebin, ki jih imamo objavljene na spletnem mestu.

Ostali podatki o strežniku, na katerem teče domača stran MKL, pa so:

 1. Operacijski sistem je CentOS Linux
  • openSUSE je odprtokodna distribucija operacijskega sistema Linux, ki jo sponzorirata podjetji Novell in AMD
  • Domača stran: http://www.opensuse.org/
 2. Spletni strežnik Apache 2.2.15
  • Apache2 je odprtokodni spletni strežnik, ki ga razvija in vzdržuje skupina razvijalcev združena pod okriljem Apache Software Foundation
  • V decembru 2012 je spletni strežnik Apache uporabljalo 63,7 % vseh aktivnih spletnih strani na svetu in 58,94 % najpomembnejših svetovnih domenskih strežnikov
  • Domača stran: http://www.apache.org/
 3. Sistem za upravljanje podatkovne baze MySQL 5.5
  • Odprtokodni sistem, ki ga razvija podjetje MySQL AB (GNU GPL licenca)
  • Domača stran: http://www.mysql.com/
 4. Skriptni jezik PHP 5.5.37
  • Brezplačni program, razvija ga The PHP Group (PHP licenca)
  • Domača stran: http://php.net/

Mestna knjižnica Ljubljana za zbiranje statističnih podatkov o uporabi spletne strani uporablja odprtokodno spletno analitiko Piwik, ki je nameščena na spletnem strežniku Mestne knjižnice Ljubljana. Posledično podatkov o uporabi spletne strani ne posredujemo tretjim osebam ali uporabljamo v komercialne namene (kot je to prisotno pri sicer najbolj razširjenem orodju Google Analytics). Z orodjem Piwik torej zbiramo le prvoosebne piškotke, ki jih shrani in bere le spletna stran, na kateri se uporabnik nahaja, kar je tudi skladno s priporočili Informacijskega pooblaščenca Republike Slovenije.

Sledenje Piwik spletne analitike lahko onemogočite na naslednji povezavi
Več o politiki upravljanja s piškotki si lahko preberete tu.

Napovednik

Koledar

« Oktober 2020 »
Po To Sr Če Pe So Ne
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31  

thl

pionirska

BZ-logo

S tem, ko uporabljate spletno mesto, dovoljujete uporabo piškotkov v skladu z našo politiko varovanja zasebnosti. Nastavitve zapri