Na vsebinoNa glavni meni

Pravila za naročanje in rezerviranje knjižničnega gradiva

Knjižnično gradivo lahko v Mestni knjižnici Ljubljana naročajo ali rezervirajo bralci, ki so vpisani ali se bodo pred izposojo naročenega ali rezerviranega gradiva vpisali kot člani katerekoli enote knjižnice.

Naročanje prostega gradiva

 1. Prosto gradivo lahko bralec naroči po telefonu, prevzame pa ga lahko še en (1) delovni dan po izvedenem naročilu. Prevzame ga na evidenci izposoje v knjižnici, kjer je gradivo naročil.
 2. Če bralec naročenega gradiva v navedenem roku ne prevzame, se gradivo vrne v prosti pristop.

Rezerviranje izposojenega gradiva

 1. Izposojeno gradivo lahko bralec rezervira osebno ali po telefonu na evidenci izposoje v knjižnici, v kateri želi rezervirati gradivo. Naenkrat lahko rezervira do pet (5) kosov gradiva.
 2. Bralec ne more podaljšati izposojenega gradiva, ki je bilo medtem rezervirano.
 3. O prispelem rezerviranem gradivu bralce obveščamo avtomatično po elektronski pošti oziroma z SMS obvestilom na mobilni telefon ali osebno po telefonu oziroma z dopisnico po pošti.
 4. Rezervirano gradivo čaka na bralca dva (2) delovna dneva od dneva, ko smo mu poslali obvestilo.
  • Če smo bralcu obvestilo poslali avtomatično, velja datum, izpisan na izpisku rezerviranega gradiva, če pa smo ga obvestili osebno, pa datum prejetega obvestila ustrezno popravimo.
  • Za obveščanje z navadno poštno dopisnico velja, da jo je bralec prejel en dan po tem, ko smo dopisnico oddali na pošto.
 5. Stroške obvestila računamo samo, če bralca o prispelem rezerviranem gradivu osebno obvestimo po telefonu ali z dopisnico po navadni pošti. Uporabnik mora stroške obvestila poravnati tudi, če gradiva ne prevzame.
 6. Bralcem za pravočasno obveščanje o prispelem rezerviranem gradivu (ter za podaljševanje izposojenega gradiva, nastavitve dodatnega obveščanja) priporočamo uporabo spletnega portala Moja knjižnica.

Pravila za naročanje in rezerviranje knjižničnega gradiva v Mestni knjižnici Ljubljana je potrdil strokovni kolegij MKL in začnejo veljati 1. 4. 2009.