... vzpenjajoči se duh nergaštva in kritikastrstva, samozadovoljne vsevednosti, oholega izključevanja drugače mislečih, prezir do ustvarjalnosti in izničevanja slehernega posamičnega in skupinskega napora za urejanje družbenih, gospodarskih in kulturnih reči ne proizvaja ničesar drugega kakor zanikanje. Zanikanje ni kritika, zajedljiva aroganca še ni skeptično mišljenje.

Tako Drago Jančar leta 2007 o modusih slovenske destruktivnosti v zbirki esejev, ki so izhajali med letoma 2004 do 2008 v Sobotni prilogi Dela. Če sprva pomislimo, da so Jančarjevi eseji stvar že nekoliko preteklega časa, smo v nadaljevanju presenečeni nad avtorjevo sposobnostjo razbiranja vzorcev mišljenja in delovanja, o katerih razmišljamo glasneje šele danes, več let kasneje. V času rednih objav so Jančarjevi eseji dvignili precej prahu, saj so po svoje neprijetni: pisatelj razbira, neusmiljeno secira in komentira zlasti vzorce temačnih plati družbe in človeka, vsega tistega, kar se izkaže kot pogubno za človekovo svobodo, dostojanstvo, doslednost mišljenja ali ustvarjalno zmožnost. Poleg moči dovolj ostro zašiljenega peresa bo bralec lahko užival tudi v sprehodu po bogatih pisateljevih slovenskih in evropskih kulturnih krajinah. (KKH)

Iskanje priporočil

Vrsta gradiva

Jezik

Ciljna skupina

Leto izida

Tema

Format

Področje/zvrst

Ključna beseda

thl

pionirska

BZ-logo

S tem, ko uporabljate spletno mesto, dovoljujete uporabo piškotkov v skladu z našo politiko varovanja zasebnosti. Nastavitve zapri