Na vsebinoNa glavni meni

Odvetnik

Igor Karlovšek
Ocena gradiva
1 2 3 4 5
Igor Karlovšek

Odvetnik

Roman je družinska pripoved, glavna junaka pa Vesna Železnik, hči vplivnega partijskega direktorja, ter Iztok Vidmar, potomec nekdaj bogatih razlaščenih tovarnarjev. Njuna ljubezen je trn v peti Vesninega očeta, krutega in gospodovalnega povzpetnika, ki naredi vse, da bi mladi par ločil. Ker mu to ne uspe, se Železnik brutalno znese nad že nosečo hčerko ter s tem zapečati vsako možnost normalnih in človeških odnosov. Temačna zgodba, polna nasilja, prevar, žalosti in posledično težkih bolezni pa vendarle izzveni v katarzičen konec, kjer zmaga ljubezen. (AD)

 

Mnenja bralcev


Pisatelj je iz moje generacije, tako da se še kako dobro spominjam, kaj smo doživljali v tistih preteklih časih. Iz mojih iluzij o bivši SFRJ, me je rahlo prizemljil in sem že skoraj prenehala z branjem. Vendar še dobro da nisem. Neverjeten preplet zgodb – resničnost, ljubezen, zgodovina, kriminalka, triler, grozljivka – vse v enem romanu.

-Alenka


Obdobje dogajanja romana je postavljeno v osemdeseta leta prejšnjega stoletja, ko je še eksistirala nekdanja skupna država Jugoslavija, čas, ko je vladal trd enopartijski režim, ki ga avtor povsem realno predstavi, saj ga je tudi sam doživljal. Vojko Železnik je realen prikaz takratnih partijskih funkcionarjev, ki za dosego lastnih in partijskih ciljev niso izbirali sredstev in jim tudi kriminalna dejanja niso bila nesprejemljiva.

-Jožefa


Odlična knjiga, zelo jo priporočam. Pisatelj prepleta politične razmere v Jugoslaviji okoli sedemdesetih let ter ljubezensko zgodbo … Zgodba je s političnega vidika zelo dobro predstavljena, saj bralci zvemo o vseh zakulisnih igrah politikov … Ljubezenska zgodba dveh mladih študentov je zelo intenzivna, močna, nato je izpostavljena mnogim oviram in tudi streženju po življenju. Napeta, poučna in čustvena vsebina, dobra knjiga!!!

-Davorinka


Avtor Karlovšek je v resnici odvetnik, v svoji knjigi pa nas popelje v daljna leta socializma, ko je ljubljanska Pravna fakulteta še kraljevala v stavbi današnje Univerze v Ljubljani. Takrat so bili danes že zelo ostareli profesorji še mladi in šarmantni. Popelje nas v služenje JLA, ki je bilo za mlade ljudi prava travma. Popelje nas v čas, ko ni bilo banan in ko smo po čigumije hodili v Trst in Celovec. Pretresljiva zgodba! Zame absolutno zmagovalna knjiga natečaja Mesto bere! Zelo priporočam, verjamem pa, da jo nepravniki ne bodo brali z istim zanosom.

-Jana


Napeta zgodba, ki skozi ljubezensko zgodbo razgalja sodobne zgodovinske dogodke v Sloveniji. Razkrajanje Jugoslavije po Titovi smrti, trenja med republikami in prizadevanje elite, da skozi spletke in intrige obdržijo vladajoči položaj v družbi. Pri tem je vpliven partijski funkcionar Železnik pripravljen podkupovati, groziti in celo moriti. Ko se mu upre lastna hči se ji brutalno maščuje Toda zgodovinskih dogodkov ne more ustaviti kot tudi ne preprečiti izjemne ljubezni, ki daje novo upanje za prihodnost.

-Majda


 

Iskanje priporočil
  • Jezik

  • Ciljna skupina

  • Leto izida

  • Tema

  • Zvrst

  • Format

  • Oznake