Lalabajke – beseda, zgodba in čuti

Prizorišče: Trubarjeva hiša literature

Datum dogodka: petek, 21. april 2017 ob 22:00

Ciljna skupina: Mladi, Odrasli, Starejši

Tip dogodka: Arhiv prireditev

Lalabajke so zgodbe, katerih pripoved poteka v prostoru, ki poslušalcem omogoča popolno vživitev v zgodbo. Bralec je poslušalcem le delno viden, v prostoru vlada dišeča poltema, ki prispeva k večplastnemu popotovanju po pripovedi. Pripovedovala bosta Barbara Pia Jenič in Igor Sviderski.

1001 NOČ se začne s pripovedjo o Šahrijarju in njegovem bratu, ki sta vladarja vsak v svoji deželi, a se izkaže, da imata oba nezvesti ženi. Svoji soprogi usmrtita. Šahrijar sklene, da se bo spet poročil. Toda svojo ženo bo dal takoj po poročni noči obglaviti in se naslednji dan poročil z drugo. Šeherezada se sama odloči, da bi postala njegova žena in da bi si kupila čas, mu začne pripovedovati zgodbo. Pripoveduje tako prepričljivo, da zjutraj, ko razplet pripovedi še ni znan, Šahrijar sklene, da jo bo pustil še en dan pri življenju, saj bi rad izvedel, kakšen bo konec. Toda ko se prva zgodba konča, Šeherezada vplete drugo, nato tretjo zgodbo in si tako noč za nočjo podaljšuje življenje. Zavlačevanje traja natanko tisoč noči, na tisoč in prvo pa Šherezada pred soproga pripelje tri otroke, ki mu jih je rodila v vsem tem času pripovedovanja. Prizor omehča krutega šaha, prepriča se o njeni zvestobi in vdanosti. Šeherezada ostane živa in srečno živijo do konca svojih dni.

SENZORIUM je pionir senzorialnega gledališkega jezika v Sloveniji in eden izmed redkih zavodov v Evropi in svetu, ki se sistematično ukvarja z dogodki in izobraževanji, ki vključujejo veččutna zaznavanja in sodelovanje publike.