Zakaj bi bil Aleksander Puškin pomemben za rusko kulturo? – dr. Miha Javornik

Prizorišče: Knjižnica Otona Župančiča

Datum dogodka: torek, 6. junij 2017 ob 18:00

Ciljna skupina: Odrasli, Starejši

Tip dogodka: Arhiv prireditev

Nobenega dvoma ni, da je ruska kultura osnovana na veri v besedo, ki ji je poseben pečat pustil tudi Aleksander Puškin. Poraja se samo po sebi vprašanje, kaj je v njegovi besedi takega, da so ga prepoznali za nevarnega ruski monarhiji, desetletja po njegovi smrti, še posebej v Sovjetski zvezi, pa naredili za največjega ruskega pesnika?

Razmišljanje o Puškinovi ustvarjalnosti bo odgovorilo, na kakšen način je zgrajena njegova beseda, da je sprva zbudila tako krčevit odpor oblasti, kasneje pa je bila spoznana ne samo za izraz prevratniške misli, temveč je časovna distanca prinesla spoznanje, da dejansko govori o kompleksnem uvidu v razumevanje razvoja ruskega duha časa. Puškin je v osemintridesetih letih življenja kot izjemno občutljiv pričevalec časa prehodil pot od klasicizma, sentimentalizma, postal osrednji predstavnik romantizma ter nakazal pot realističnemu modelu sveta.

Predavanje bo pojasnilo, kako se spreminja ta občutljivost za čas v Puškinovi Besedi ter osvetlilo nekatere najpomembnejše Puškinove pesmi. Predavatelj se bo posebej ustavil ob prelomnih besedilih, ki nedvoumno govorijo o Puškinovi razvojni poti velikega misleca: pri Jevgeniju Onjeginu, Borisu Godunovu, Bronastem jezdecu ter Pikovi dami.