Spolna (ne)enačba: Uspešna dekleta in nepriljubljeni feminizem – Pi pogovori

Prizorišče: Trubarjeva hiša literature

Datum dogodka: sreda, 14. junij 2017 ob 20:00

Ciljna skupina: Mladi, Odrasli, Starejši

Tip dogodka: Arhiv prireditev

Tokratni PI pogovori bodo potekali po dveh vzporednih tirih. Na eni strani se bomo spraševali, kako izboljšane možnosti deklet, njihove uspešnosti, ki sicer sega visoko, a ne do najvišjih položajev, v izobraževalni vertikali, in kako napredek v drugih segmentih življenja prikriva probleme neenakosti in seksizma, še posebej na področju vzgoje in izobraževanja. Kot kaže, je danes koncept feminističnega opolnomočenja radikalno preoblikovan – razumljen je skozi logiko individualne odgovornosti za uspeh ali neuspeh v sistemu domnevno neomejenih možnosti za vse.

Po drugi strani pa nas bo zanimal odnos do feminizma, zlasti pri mladih. Ta je danes pogosto dojet kot nepotreben, celo škodljiv, kratko malo preživet in zato odvečen – saj je enakost vendarle že dosežena. Toda elementi feminizma, ki so vključeni v politično in institucionalno življenje ter promovirani skozi popularno kulturo oz. medije, so pravzaprav le neke vrste nadomestek za feminizem (A. McRobbie). Ta »prisvojitev« nekaterih feminističnih zahtev in poudarjena medijska vidnost tistih žensk, ki jim je uspelo, preprosto pomenita depolitizacijo feminizma.

Sogovornice: dr. Valerija Vendramin, Pedagoški inštitut; dr. Milica Antić Gaber, Filozofska fakulteta Univerze v Ljubljani in mag. Ana Mladenović, Pedagoški inštitut.