Duhovni portret življenja na Zemlji – mag. Marko Ogris

Prizorišče: Knjižnica Šiška

Datum dogodka: ponedeljek, 11. december 2017 ob 17:30

Ciljna skupina: Mladi, Odrasli, Starejši

Tip dogodka: Arhiv prireditev

December kot mesec z najdaljšimi nočmi v letu, ko so bili naši predniki bolj dojemljivi za vprašanja duha, je morda posebej primeren za dvig mišljenja v kozmično perspektivo in pogled na Zemljo kot celoto. Za lažji odmik mišljenja v kozmično perspektivo bomo kot iztočnico uporabili 40–letno potovanje vesoljskih sond Voyager 1. in 2., ki onstran meja našega osončja v med zvezdnem prostoru še vedno iščeta morebitne znake neznanega življenja.

Na krovu Voyagerjev od izstrelitve v letu 1977 po vesolju potuje osebna izkaznica planeta Zemlje in njenih prebivalcev – v formatu zlate gramofonske plošče, kjer so posneti in predstavljeni ključni glasovi, jeziki, glasba, podobe, dosežki in posebnosti ljudi, živali, rastlin itd. V tem smislu je Voyager pogosto poimenovan kot ambasador človeštva, ki po neizmernih širjavah vesolja išče morebitno zunaj zemeljsko civilizacijo.

Vprašali se bom, kako bi danes, ko imamo Zemljani na spletu dostopno malone celotno digitalizirano duhovno podobo vseh človeških kultur na Zemlji, morebitni zunaj zemeljski civilizaciji na kratko skicirali duhovni portret vseh živih bitij na Zemlji (svetovni etos) in temeljnih principov so-bivanja, z rdečo nitjo tistih progresivnih idej, za katere lahko pod kriterijem Kantovega Kategoričnega imperativa trdimo, da so v trajnostnem interesu tako ljudi kot vseh živih bitij na Zemlji?