Irska literatura in njene povezave s Slovenijo – John McCourt, Aidan O'Malley in Tina Mahkota

Prizorišče: Knjižnica Otona Župančiča

Datum dogodka: četrtek, 7. december 2017 ob 19:00

Ciljna skupina: Odrasli, Starejši

Tip dogodka: Arhiv prireditev

Ste vedeli, da je irski pisatelj James Joyce skoraj dvanajst let živel v Trstu, nekaj mesecev v Pulju, eno noč pa preživel celo na železniški postaji v Ljubljani? Sproščen pogovor z irskima profesorjema in literarnima znanstvenikoma o irskih povezavah z našim ožjim in širšim geografsko-političnim prostorom, o irski literaturi, kulturi, identiteti bo vodila in v slovenščino povzemala profesorica, prevajalka in publicistka Tina Mahkota.

Njen prevajalski opus zajema zavidljivo število prevodov del irskih avtorjev. John McCourt je profesor angleščine na Univerzi Macerata, Italija. Pred tem je predaval na Univerzi Roma Tre, kjer je bil direktor Centra za raziskovanje irske in škotske literature ter na Univerzi v Trstu, kjer je soustanovil Trieste Joyce School.

Je »joyceolog« in poznavalec irske literature 19. in 20. stoletja. Aidan O'Malley je profesor angleščine na Univerzi Reka, Hrvaška. Je avtor monografije o Field Day Theatre iz Derryja na Severnem Irskem. Trenutno preučuje delo anglo-irskih pisateljev na Balkanu v 20. stoletju.