Predstavitev nadgradnje korpusa Gigafida

Prizorišče: Trubarjeva hiša literature

Datum dogodka: četrtek, 14. junij 2018 ob 11:00

Ciljna skupina: Mladi, Odrasli, Starejši

Tip dogodka: Arhiv prireditev

Korpus Gigafida je obsežna zbirka slovenskih besedil najrazličnejših zvrsti, ki trenutno vsebuje skoraj 1,2 milijarde besed. Namenjena je raziskovanju sodobnega slovenskega jezika na več ravneh, predvsem pa daje podatke o celotni podobi slovenščine. 

Na ta način je danes skoraj edini razmeroma zanesljiv vir za izdelavo sodobnih slovarjev, slovnic in različnih jezikovnih priročnikov za slovenščino, uporablja pa se tudi v jezikovnih tehnologijah. Korpus Gigafida je prosto dostopen na spletu.

Nataša Logar bo na kratko predstavila zgodovino nastanka korpusa Gigafida in njegovih predhodnikov ter pojasnila, zakaj so korpusi tako pomembni za razvoj sodobnega jezikoslovja v 21. stoletju. Andraž Repar bo predstavil praktične vidike zbiranja in prispevanja besedil v korpus Gigafida ter odgovoril na nekatera pravna vprašanja. Tatjana Jamnik pa bo z zgledi pokazala, kako je mogoče korpus s pridom uporabljati pri prevajanju, urejanju, lektoriranju ali pisanju vsakovrstnih (leposlovnih, strokovnih, šolskih, »vsakdanjih«) besedil. 

Dogodek organizirata Center za jezikovne vire in tehnologije Univerze v Ljubljani in Kulturno-umetniško društvo Police Dubove v sodelovanju s Trubarjevo hišo literature. Nadgradnjo korpusa financira Ministrstvo za kulturo RS.