Hypokrisis – fenomenološka interpretacija Aristotelovih epohalnih del – dr. Valentin Kalan

Prizorišče: Knjižnica Otona Župančiča

Datum dogodka: ponedeljek, 11. februar 2019 ob 18:00

Ciljna skupina: Odrasli, Starejši

Tip dogodka: Arhiv prireditev

Naš največji poznavalec in prevajalec Aristotelovih del, profesor v pokoju z ljubljanskega Oddelka za filozofijo Filozofske fakultete dr. Valentin Kalan, se bo ob izidu svoje nove knjige Hypokrisis – Fenomenološka interpretacija Aristotelovih epohalnih del zapletel v pogovor z dr. Tomažem Grušovnikom, predsednikom Slovenskega filozofskega društva.

Knjiga, ki predstavlja krono ustvarjalnega dela profesorja Kalana, predstavlja izbor nekaterih njegovih najvidnejših objav, ki pa so nadgrajene z novimi študijami s področja razumevanja Aristotela v luči Heideggerjeve filozofije. Knjiga tako posega na področje ontologije, metafizike, filozofske psihologije, kozmologije in tudi politike. Beseda hypokrisis, ki jo je avtor izbral za naslov izbora svojih najpomembnejših besedil o Aristotelu, že sama namiguje na hermenevtični pristop poznavalca antične grške filozofije, saj izvorno pomeni razjasnjenje, tolmačenja, razlago, napoved, presojo, kar je blizu besedam hermenevtika in interpretacija.

Pogovor o knjigi tako ne bo zadeval le zgodovine filozofije, temveč se bo preko poskusa razumevanja zgodovinskosti same skušal dotakniti nekaterih najbolj relevantnih problemov sodobnega časa, saj je, tako kot je že v preteklosti pripomnil profesor Kalan, njegovo zanimanje za zgodovino filozofije pravzaprav zraslo iz zanimanja za aktualnost sodobne filozofije. Prav razumevanje tega momenta hermenevtičnega mišljenja pa bo pogovoru dalo tudi družbeno-kritično noto, saj se bosta sogovornika med drugim spraševala, kaj za življenje sodobnega človeka pomeni dejstvo, da je filozofija danes tako v šoli kot v družbenem življenju potisnjena na obrobje, pri čemer so ji nekatere njene tradicionalne discipline – kot sta denimo etika in logika – odtujene in pripisane drugim znanostim.