Ljubljana v gibljivih slikah: skrite vodne poti – dr. David Petelin

Prizorišče: Slovanska knjižnica

Datum dogodka: torek, 15. oktober 2019 ob 19:00

Ciljna skupina: Mladi, Odrasli, Starejši

Tip dogodka: Arhiv prireditev

Na zadnjem domoznanskem večeru bomo v ospredje postavili skrite ljubljanske vodne poti, ki mesto že tisočletja oskrbujejo s pitno vodo, na drugi strani pa odplakujejo nesnago.

Najprej si bomo ogledali kratke dokumentarne posnetke o problematiki čistilne naprave v Ljubljani iz devetdesetih let prejšnjega stoletja (TV arhiv in dokumentacija RTV SLO), nato pa se bomo premaknili v obdobje Ljubljane na prehodu iz 19. v 20. stoletje ter prisluhnili predavanju Davida Petelina, ki bo spregovoril o dolgi zgodovini oskrbe s pitno vodo, o kanalizacijskem sistemu in o izgradnji moderne infrastrukture.

Dr. David Petelin je predstavnik generacije mlajših slovenskih zgodovinarjev. Njegovo osrednje polje raziskovanja in pisanja je kulturna in družbena zgodovina, arhitektura in urbanizem, vsakdanje življenje itd. Ljubljane. Leta 2016 je doktoriral z nalogo Vsakdanje življenje v Ljubljani v letih 1945 – 1965, v letošnjem letu pa bo v malce spremenjeni obliki izšla v knjižni obliki pri Zgodovinskem arhivu Ljubljana. Zaposlen je v Muzeju športa.