Žiga Zois nekoliko drugače – dr. Miha Brenčič

Prizorišče: Knjižnica Otona Župančiča

Datum dogodka: sreda, 23. oktober 2019 ob 18:00

Ciljna skupina: Odrasli, Starejši

Tip dogodka: Arhiv prireditev

Žiga Zoisa je bil kompleksna osebnost. Imel je intenzivne in številne povezave s pomembnimi osebnostmi iz vse Evrope. Kdo so bili ti ljudje in kakšna je bila njihova zgodovinska vloga? Kako je bil Žiga Zois povezan z ožjo in širšo družino, in kako je bila ta vpeta v družbo? In kakšna je dediščina Žige Zoisa danes? Ali lahko nanj gledamo še iz kakšnega drugega zornega kota?

Mihael Brenčič, univerzitetni profesor za področje geologije je zaposlen na Oddelku za geologijo Naravoslovno tehniške fakultete Univerze v Ljubljani kjer je bil tudi predstojnik tega oddelka oddelka. Celotno svojo poklicno kariero se ukvarja s hidrogeologijo in geologijo krasa. Kot raziskovalec in predavatelj je sodeloval z inštituti in univerzami od Lizbone do Moskve. Intenzivno se ukvarja tudi z zgodovino geoloških znanosti, predvsem z razsvetljensko geologijo in razvojem znanstvenih idej. S svojim delom posega tudi na področje esejističnega in filozofskega razmišljanja o vodi. Njegova bibliografija obsega preko tisoč strokovnih ekspertiz, številne znanstvene članke, objavljene tudi v najprestižnejših revijah, in mnoga poglavja v knjigah. Napisal je tudi več poljudno znanstvenih člankov in esejev na temo vode ter zgodovine znanosti.

 

S tem, ko uporabljate spletno mesto, dovoljujete uporabo piškotkov v skladu z našo politiko varovanja zasebnosti. Nastavitve zapri