O smislu - dr. Marko Uršič

Prizorišče: Knjižnica Otona Župančiča

Datum dogodka: ponedeljek, 28. oktober 2019 ob 18:00

Ciljna skupina: Odrasli, Starejši

Tip dogodka: Arhiv prireditev

Človek kot homo sapiens – upajmo, da smo to še vedno – v vsem svojem mišljenju in delovanju ter nasploh v življenju in svetu, išče smisel. 

Ne nazadnje je »vprašanje smisla« v ozadju tudi takšnih političnih in družbenih projektov, kot je oblikovanje skupnega evropskega (in globalnega) doma. Filozofi so/smo pri iskanju smisla imeli v zgodovini kar pomembno vlogo, čeprav so filozofske ideje marsikdaj bolj begale ljudi, kot da bi jim pomagale. Kako pa je s smislom dandanes, na pragu novega tisočletja? Ali je sploh še smiselno govoriti o smislu »vsega«, življenja, zgodovine, sveta, kozmosa? Ali pa nam ostajajo samo še mnogi, takšni in drugačni (žal ne vedno dobri) majhni »smiselčki«.

Ali je z zatonom modernizma res konec vseh »vélikih zgodb«? In kakšno vlogo imajo, poleg filozofije, pri iskanju smisla religija, umetnost, znanost …? – Večer je zamišljen izrazito dialoško: po uvodni ekspoziciji predavatelja bo sledil daljši pogovor z občinstvom.

S tem, ko uporabljate spletno mesto, dovoljujete uporabo piškotkov v skladu z našo politiko varovanja zasebnosti. Nastavitve zapri