V družbi s samodržci in humanisti: o načelih protestantske etike – dr. Oto Luthar

Prizorišče: Knjižnica Otona Župančiča

Datum dogodka: sreda, 4. december 2019 ob 17:00

Ciljna skupina: Odrasli, Starejši

Tip dogodka: Arhiv prireditev

Ob premisleku o osnovnih načelih protestantske etike bo predavanje osredotočeno na umestitev reformatorskih idej v okvir intelektualne in kulturne zgodovine obdobja med 15. in 18. stoletjem.

Soočeni s prepričanjem, da je reformatorska načela mogoče razumeti šele na podlagi primerjave z idejami Niccola Machiavellija, Thomasa Hobbsa, Erazma Rotterdamskega in Jeana Jaquesa Rousseauja, bomo skušali ugotoviti, kje se stikajo in kje razhajajo njihova razumevanja vloge suverena.

Zanimalo nas bo, kdo je suveren, kakšne so njegove pristojnosti in kako je vsakokratni odgovor na to vprašanje vplival na idejna zavezništva med Erazmom in Luthrom. V prvem delu predavanja bo v ospredju zgodovina idej, ponazorjena skozi Erazmovo razumevanje dogmatičnosti rimokatoliške cerkve, v drugem pa bomo skušali ugotoviti, zakaj je na Štajerskem in na Kranjskem prevladal protestantizem v lutrovski obliki oz. zakaj so se na Koroškem udomačile Zwinglijeve ideje

Skratka, skušali bomo ugotoviti, v kolikšni meri je prekrščevalstvo mogoče povezati s štiftarstvom in predluteranskimi zavzemanji za »izvorno krščansko«.

S tem, ko uporabljate spletno mesto, dovoljujete uporabo piškotkov v skladu z našo politiko varovanja zasebnosti. Nastavitve zapri