Cikel češkega in slovaškega filma: Pacho, rokovnjač iz Hyb

Prizorišče: Slovanska knjižnica

Datum dogodka: torek, 7. april 2020 ob 19:00

Ciljna skupina: Mladi, Odrasli, Starejši

Tip dogodka: Arhiv prireditev

Pacho ni stereotipna upodobitev ljudskega junaka, ki se bori za socialno pravičnost, temveč groteskni lik, ki fizično šibkost nadomešča z iznajdljivostjo.

Režiser Martin Ťapák vzpostavlja humorno distanco do rokovnjaškega mita in junaka s pomočjo parodije, travestije kanona, samoironije in pretiravanja. Srž posmeha so tako grof kot podložnik, Slovak in Madžar ali Nemec.

Film Pacho, rokovnjač iz Hyb je prejel več nagrad, še danes velja za največjo slovaško filmsko uspešnico po izboru gledalcev.

Komedija, režija: Martin Ťapák; 84 min. Uvodna predstavitev filma: Maja Novković

 

V letu 2020 si bo mogoče v dvorani Slovanske knjižnice poleg čeških ogledati tudi slovaške filme, ki jih druži skupna tema – humor. Projekcije smo pripravili v sodelovanju z Veleposlaništvom Češke republike v Ljubljani, Oddelkom za slavistiko Filozofske Fakultete v Ljubljani in Kulturno-umetniškim društvom Police Dubove.
Za slovenske podnapise so poskrbeli študentje Oddelka za slavistiko FF. Ogled filmov je brezplačen, program projekcij pa si lahko ogledate TUKAJ.

S tem, ko uporabljate spletno mesto, dovoljujete uporabo piškotkov v skladu z našo politiko varovanja zasebnosti. Nastavitve zapri