Zgodbe ljudi z gluhoslepoto – dr. Simona Gerenčer Pegan, Združenje gluhoslepih Slovenije DLAN

Prizorišče: Knjižnica Bežigrad

Datum dogodka: torek, 11. februar 2020 ob 18:30

Ciljna skupina: Mladi, Odrasli, Starejši

Tip dogodka: Arhiv prireditev

Gluhoslepi so ljudje, ki poslušajo s srcem in gledajo z dlanmi.

Zgodbe o njihovi raznolikosti lahko spoznamo tudi bralci in poslušalci zvočne knjige, za katero je poskrbelo Združenje DLAN.

Konec lanskega leta so izdali priročnik o haptičnem načinu sporazumevanja z ljudmi z gluhoslepoto. Haptični znaki se uporabljajo kot dopolnilno sporazumevanje z osebami z gluhoslepoto in so povsem prilagojeni okolju in kulturi, v kateri živimo. Knjiga z naslovom Zgodbe Ljudi, ki poslušajo s srcem in gledajo z dlanmi: Živeti z gluhoslepoto, predstavlja 14 izjemnih individualnih zgodb ljudi. Je izjemnega pomena za področje gluhoslepote tako v Sloveniji kot tudi širše, saj je prvo književno delo, pod katerega so se kot avtorji podpisali ljudje z gluhoslepoto.

Druga knjiga, ki bo predstavljena, se imenuje Haptični način sporazumevanja z ljudmi z gluhoslepoto. Knjiga je izjemno pomembna za področje gluhoslepote v slovenskem prostoru, saj prvič predstavlja tovrstni način sporazumevanja z ljudmi z gluhoslepoto. Vsebuje 113 osnovnih haptičnih znakov, ki smo jih razvili v tesnem sodelovanju z ljudmi z gluhoslepoto znotraj delovne skupine za razvoj načinov sporazumevanja z ljudmi z gluhoslepoto v Združenju gluhoslepih Slovenije DLAN in Združenju tolmačev gluhoslepim Slovenije TAKTIL.

S tem, ko uporabljate spletno mesto, dovoljujete uporabo piškotkov v skladu z našo politiko varovanja zasebnosti. Nastavitve zapri