Na vsebinoNa glavni meni

Ena knjižnica – ena knjiga

Projekt Ena knjižnica – ena knjiga spodbuja prebivalce področja, kjer deluje Mestna knjižnica Ljubljana, k razmišljanju o eni knjigi. V ta namen Mestna knjižnica Ljubljana v danem letu razglasi eno knjigo in povabi vse prebivalce območja, kjer deluje, k prebiranju in razmišljanju o predlagani knjigi. Ob tem knjižnica izpostavi vprašanja in probleme, ki jih odpira vsebina knjige, pripravi seznam gradiva  in organizira različne dogodke, povezane s tematiko izbrane knjige.

2018 – Cankarjevi Tujci

Tujci (1901) so Cankarjev prvi poskus romana, v katerem je upodobil kiparja Slivarja, tujca med tujci, ki v tujini pozabi na zaročenko Ano Marnovo in se poroči s šiviljo Berto. Žena je rodila mrtvega otroka, nato ga je prevarala še s trgovskim pomočnikom, ki je zahajal v hišo, in ga zapusti, sam pa tragično konča svoje življenje v Donavi. Osrednja ideja romana je nerazumevanje umetnosti v meščanski družbi.

2019 – Žiga Zois, najbogatejši Kranjec

Leta 2019 smo obeležili 200. obletnico smrti Žige Zoisa, osrednje osebnosti slovenskega narodnostnega preporoda na prehodu iz 18. v 19. stoletje, ki je zaznamoval literarni, znanstveni, tehnični in gospodarski tok slovenske zgodovine. Njegovo življenje je opisano v biografskem romanu Tite Kovač z naslovom Najbogatejši Kranjec, izdane leta 1979. Roman prinaša številna dejstva o Zoisovem življenju, hkrati pa je tudi opis časa in drugih pomembnih zgodovinskih osebnosti iz obdobja evropskega in slovenskega razsvetljenstva.

2021 – Jurčičevo leto s Kozlovsko sodbo v Višnji Gori

Leto 2021 je bilo razglašeno za Jurčičevo leto. 3. maja tega leta je namreč minilo 140 let od smrti Josipa Jurčiča, avtorja prvega slovenskega romana, zato smo mu osrednjo pozornost namenili tudi v projektu Ena knjižnica – ena knjiga. Literarno delo, ki smo se mu posvetili v letu 2021, je humoreska Kozlovska sodba v Višnji Gori.

Kozlovska sodba v Višnji Gori je bila prvič objavljena leta 1867. Sodi med šaljive zgodbe, ki smeši t. i. bebasti kolektiv. Pripoved je klasično delo za otroke, s svojo sporočilnostjo in domiselnostjo pa sili k razmisleku vsakega bralca ne glede na starost. Zgodba ni zanimiva samo z literarnozgodovinskega vidika, ampak je tudi še vedno aktualna in duhovita.

Vabimo vas, da se pridružite spominu na Josipa Jurčiča in sodelujete v projektu Ena Knjižnica – ena knjiga.