Na vsebinoNa glavni meni

Josip Jurčič – Kozlovska sodba v Višnji Gori

Josip Jurčič (1844, Muljava – 1881, Ljubljana)

Josip Jurčič je bil pisatelj, časnikar, pripovednik, je avtor prvega slovenskega romana, zgodovinskega romana in prve slovenske zgodovinske tragedije. Bil je ena osrednjih kulturnih pa tudi političnih osebnosti druge polovice 19. stoletja.

Svoje prvo literarno delo je objavil star komaj 17 let, leta 1861 je v Slovenskem glasniku namreč objavil Pripovedko o beli kači. Med številnimi deli so zagotovo najbolj znana Kozlovska sodba v Višnji Gori, Jurij Kozjak, zgodovinska povest Domen, kmečka povest Sosedov sin, najbolj pa verjetno Deseti brat, ki velja za prvi slovenski roman (izdal ga je pri vsega 22 letih).

Josip Jurčič je umrl za posledicami jetike v krčmi Pri Bobenčku v takratnem primestnem naselju Glince, ki je stala na vogalu sedanje Bobenčkove ulice in Tržaške ceste (nasproti Knjižnice Prežihov Voranc).

Kozlovska sodba v Višnji Gori

V Višnji Gori so pred mnogimi leti živeli Lukež Drnulja, njegov kozel Lisec in Andraž Slamorezec. Nekega dne, ko je Lukež nabiral listje, mu je kozel pobegnil, ker so ga vedno nadlegovali psi in višnjavski otroci. Tekel je in prišel do vrta z lesenim plotom, last Andraža Slamorezca, mestnega svetovalca. Kozel Lisec je poželjivo gledal slastno solato in zelje, ki sta rasla v vrtu. Ni in ni vedel, kako bi prišel v vrt. To je opazil Andraž Slamorezec, ki je ravno popil nekaj kislega mleka za kosilo. Kozla je hotel zmerjati in tepsti, ampak ga je Lukež ustavil, ko je iskal svojega kozla. Andraž Slamorezec je tožil Lukeža in njegovega kozla. Andraž in Lukež se nista marala, med njima so bile stare zamere, zato je bila naloga sodišča še težja. Na sodbo so prišli mestni svetniki, župan in sodniki. Niso in niso se mogli odločiti, kdo je kriv. Takrat je prišel mimo berač in vedež Flere Krivostegno. Naposled so ljudje sklenili, naj razsodi bistroumnež. Po dolgem premisleku se je bistroumnež odločil in razsodil. Kozel naj je devetkrat udarjen po svoji senci, Lukež pa je moral vse to gledati z zavezanimi očmi. Andraž Slamorezec je od veselja kar poskočil in zavriskal. (Vir: Wikipedija)

Celotno besedilo Kozlovska sodba v Višnji Gori je dostopno tudi na spletu.