Na vsebinoNa glavni meni

Po nova znanja za knjižnico

Trajanje

2014–2015

Cilji

Glavni cilji projekta mobilnosti v okviru programa Erasmus + so izboljšane strokovne in osebne kompetence zaposlenih v Mestni knjižnici Ljubljana.

Ciljna skupina

Zaposleni v Mestni knjižnici Ljubljana

Opis

Projekt je obsegal štiri delovne obiske (mobilnosti) zaposlenih v trajanju pet dni. Projekta mobilnosti so se udeležili štirje zaposleni, ki delajo na področju informiranja in izobraževanja odraslih uporabnikov knjižnice sledečih ciljnih skupin: brezposelni, nižje izobraženi in starejši. Izbrali smo štiri partnerske organizacije, ki imajo izkušnje in znanja na področju dela z izbranimi ciljnimi skupinami: izboljšanje storitev in izobraževanj za iskalce zaposlitve (City of Vantaa Library and information services, Finska), digitalno opismenjevanje (Monaghan County Council Library Services, Irska), zagotavljanje zdravstvenih informacij in izobraževanj (Stoke-on-Trent City Council, Velika Britanija) ter jezikovno usposabljanje (Volkshochschule-Stadtbibliothek Linz, Avstrija). Udeleženci so poleg opazovanja dela na partnerski organizaciji v tamkajšnjih organizacijah predstavili tudi delo MKL in delovanje slovenskega sistema izobraževanja odraslih.

Sodelovanje v projektu je omogočilo pregled nad načinom dela v partnerskih organizacijah. Dobre primere iz tujine bodo udeleženci prenesli v svoje vsakdanje delo v MKL in širše. Sodelovanje v projektu mobilnosti je prineslo izboljšanje kakovosti izobraževanja odraslih uporabnikov, nova znanja s področja poučevanja in učenja, dodatne reference na področju sodelovanja na evropski ravni in prepoznavnosti MKL kot možne gostiteljice mobilnosti v izobraževanju odraslih.

Koristi, ki jih je udeležencem prineslo sodelovanje v projektu:

  • Izboljšanje praktičnih spretnosti za delo (načrtovanje in izvajanje izobraževanja odraslih).
  • Doseganje širšega razumevanja izobraževanja odraslih v Evropi.
  • Izboljšanje jezikovne kompetence v angleškem in drugih izbranih tujih jezikov.
  • Povečanje digitalne pismenosti prek uporabe napredne IKT.
  • Povečana zmožnost priprave, sodelovanja v mednarodnih projektih.

Stik

dr. Simona Šinko

GRADIVO