Na vsebinoNa glavni meni

ICORN

ICORN (International Cities of Refuge Network) je mednarodna mreža mest in regij, ki promovirajo svobodo izražanja in omogočajo zatočišče preganjanim ustvarjalcem, ki so zaradi svojega dela in izražanja v svojih okoljih podvrženi različnim pritiskom.

Mednarodna mreža ICORN je pričala delovati na pobudo Salmana Rushdieja leta 1994. Izbrano mesto ustvarjalcu zagotovi pogoje za življenje in ustvarjanje. Vključenih je 70 mest, od leta 2011 tudi Ljubljana, ki je v mrežo ICORN vstopila v času svetovne prestolnice knjige, leta 2010. Zatočišče lahko dobijo: pesniki, pisatelji, novinarji, blogerji, ilustratorji, striparji, prevajalci ter od generalne skupščine ICORN-a v Ljubljani leta 2014 naprej tudi vizualni umetniki, režiserji in glasbeniki.

Mestna knjižnica Ljubljana sodeluje z MOL in Slovenskim PEN, ki poskrbijo za prihod ustvarjalca v Ljubljano, mu nudijo štipendijo in osnovno zdravstveno zavarovanje ter udejstvovanje v javnem in kulturnem življenju Ljubljane.

Jasmina Rihar, članica mednarodnega odbora ICORN:

ICORN nudi dolgoročno začasno zatočišče preganjanim pisateljem in umetnikom, da lahko pišejo in ustvarjajo brez ali z manj strahu. Pisatelji in umetniki so pogosto prve tarče preganjanja, saj so običajno prvi, ki se oglasijo, ko je ogrožena svoboda govora in so sistematično kršene človekove pravice. Današnja slika v svetu ni zavidljiva in v mnogih državah so pisatelji in umetniki mučeni, zaprti, tudi usmrčeni. Poudariti velja, da ne gre za begunsko organizacijo, temveč za umetniško humanitarno platformo s poudarkom na svobodi izražanja.

Tatjana Pristolič, koordinatorica mreže ICORN v Mestni knjižnici Ljubljana:

Ljubljana kot mesto literature se z vključitvijo v mrežo mest zatočišč ICORN pridružuje prizadevanjem za dejavno reševanje aktualnih vprašanj literature danes tudi v širšem mednarodnem prostoru. Problematika svobode govora, ustvarjanja in izražanja različnih mnenj je tudi danes marsikje po svetu pereč problem, ki ljudem onemogoča svobodno življenje. In naloga mreže in naša skupna naloga je zagotoviti, da se njihov glas sliši in postane predmet zanimanja družbe, medijev in ljudi svobodnega sveta.

Gostujoči rezidenti v Ljubljani

  • Zineb el Rhazoui (od 2011–2013)
  • Ali Amar (od 2011–2013)
  • Girma Fantaye (od 2013–2015)
  • Sameer Abdullah Sayegh (od 2016–2018)
  • Shiva Nazar Ahari (od 2018–2021)
  • Souzan Ali (od 2021)