Dr. Valentin Zarnik, oče slovenskih taborov

Prizorišče: Knjižnica Vodice

Začetek dogodka: nedelja, 09 september 2018

Konec dogodka: petek, 14 september 2018

Ciljna skupina: Odrasli, Starejši

Tip dogodka: Arhiv prireditev

Dr. Valentin Zarnik, narodni buditelj, pisatelj in politik se je iz revne družine povzpel do ene izmed najvidnejših osebnosti v slovenskem javnem življenju v drugi polovici 19. stoletja. Da je lahko ostal in politično deloval v prid svojega naroda, je odklonil ponujeni profesorski mesti v Padovi in Zagrebu in se zadovoljil s skromno službo odvetniškega pripravnika.

Zarnik je bil eden od organizatorjev prvega slovenskega tabora v Ljutomeru. Užival je sloves znanega in priljubljenega govornika, ki je znal navduševati ljudske množice. V ostrem spopadu z odpadniki in nemškimi priseljenci je Zarnik z besedami polnimi pikrega sarkazma neusmiljeno bičal nasprotnike. Govoril je na devetih od skupaj osemnajstih taborov, na treh pa je bil tudi predsednik. Na njih je v svojih govorih zagovarjal program Zedinjene Slovenije ter enakopravnosti slovenskega jezika v šolah, uradih, na sodiščih in v cerkvi.

Dr. Valentin Zarnik je kljub temu, da je bil v tistem času eden od najvidnejših in najaktivnejših organizatorjev slovenskega taborskega gibanja in pomemben del družbenega, kulturnega in političnega življenja pri nas, žal še danes spregledan.

Prjatli, Slovenci! Zemlja naša, je zemlja sveta! Dolžnost naša je, da jo ohranimo in varujemo za svoje otroke, da ti ne bodo rekli: "Naši očetje so nam zapravili deželo, ker jim ni bilo mar za njo!" Zapis govora dr. Zarnika v Novicah 16. september 1868, po Žalskem taboru.

Otvoritev razstave bo v nedeljo, 9. 9. 2018 ob 12. uri v Kulturnem domu Vodice.

Razstavo sta pripravili Slovanska knjižnica in Knjižnica Vodice in bo na ogled v Kulturnem domu Vodice (Kopitarjev trg 1) do 14. 9. 2018. Individualen ogled bo možen v ponedeljek, torek, sredo, četrtek in petek med 18. in 19. uro. Šolam bo omogočen ogled razstave tudi v dopoldanskem času.

S tem, ko uporabljate spletno mesto, dovoljujete uporabo piškotkov v skladu z našo politiko varovanja zasebnosti. Nastavitve zapri