Miniaturne knjige iz zbirke dr. Martina Žnideršiča

Prizorišče: Slovanska knjižnica

Začetek dogodka: ponedeljek, 15 junij 2020

Konec dogodka: sreda, 30 september 2020

Ciljna skupina: Mladi, Odrasli, Starejši

Tip dogodka: Arhiv prireditev

Na razstavi, ki je posvečena letos preminulemu prof. dr. Martinu Žnideršiču, smo izpostavili izbor iz njegove zbirke miniaturnih knjig. Prof. Žnideršič je s prizadevnostjo in zbirateljsko vnemo v štiridesetih letih uspel zbrati preko 3500 drobnih knjižic iz 57 držav, kar to zbirko uvršča med največje v Srednji Evropi.

Martin Žnideršič (1934 - 20202), novinar, urednik, univerzitetni profesor in založnik ter strastni bibliofil in zbiratelj, je dragoceno zbirko malih umetnin podaril mestu Ljubljana oziroma Mestni knjižnici Ljubljana leta 2010. Zbirko hranimo v Slovanski knjižnici.

Izraz miniaturen izhaja iz glagola miniare, ki pomeni rdeče pobarvati, ker so pri izdelavi miniatur (okrašenih inicialk v rokopisih in knjigah) največ uporabljali živo rdečo barvo - minij (lat. minium, svinčeno rdečilo oz. svinčev oksid). Pojem miniaturne knjige se je spreminjal tekom stoletij njenega obstoja. Nekoč so za določanje miniaturk veljali drugačni kriteriji (število vrstic posamezne strani, velikost zrcala ...). Danes pa je edino merilo velikost knjižnega formata.

Razstavo, ki bo do konca avgusta na ogled v 2. nadstropju knjižnice, sta pripravila Andrej Savnik in Erika Marolt.

S tem, ko uporabljate spletno mesto, dovoljujete uporabo piškotkov v skladu z našo politiko varovanja zasebnosti. Nastavitve zapri