Mr. Covid – Brane Širca

Najnovejša dela Braneta Širce zelo velikih formatov, šest portretov 2,5 x 2,5 metra, so nastala v samoizolaciji v času koronavirusa Covid 19. Aktualna tematika, sedem slik, nastalih v sedmih tednih karantene.

Risanje in slikanje ene in iste podobe je kot prebujanje vsakokrat v isti dan v času krize, občutek nedelje vsak dan. Različnost je zelo majhna, v detajlih. Današnji dan je skoraj enak prejšnjemu in tako iz tedna v teden, iz meseca v mesec.

Občutek negotovosti, strahu, tesnobe … občuti ob tokratni postavitvi tudi obiskovalec galerije Knjižnice Prežihov Voranc, saj je razstava tako zasnovana. Veliki formati, portreti moškega z zaprtimi očmi nedoločljivega izraza, napeti preko okenskih površin, dajejo srhljiv občutek nemoči. Čeprav nas človek na sliki ne gleda, imamo občutek nadzorovanja in vseprisotne kontrole »Big Brotherja«. Umetna luč poudarja nekaj nenaravnega nad naravnim in poseganjem v okolje.

Razstava bo na ogled od 6. 7. 2020, njen zaključek pa bo 31. avgusta ob 18.00.

Brane Širca

Rodil se je leta 1971 v Ljubljani. Leta 2003 je diplomiral pri mag. Darku Slavcu in dr. Tanji Mastnak na Visoki šoli za risanje in slikanje v Ljubljani. Je soustanovitelj in predsednik Kulturno umetniškega društva VIČ ter soustanovitelj in vodja umetniške skupine S.K.U.P. Živi in ustvarja v Ljubljani, redno razstavlja po Sloveniji in tujini, se udeležuje simpozijev in kolonij. Prejel je kar nekaj priznanj in nagrad. Vodi grafične in likovne delavnice za otroke in odrasle ter je likovno opremil tudi nekaj publikacij. Je član DLUL in ZDSLU ter je vpisan v razvid MK - slikar s statusom samozaposlenega v kulturi s podporo Ministrstva za kulturo RS.

Pri svojem ustvarjanju in delih uporablja različne pristope in materiale, raziskuje različne tehnike od kiparstva, grafike do slikanja. Zanimajo ga različni vidiki človeškega življenja (serija "žičniki"), prepričanj in vrednot. Posebno je občutljiv na sedanji položaj kapitalistične družbe in posledice za človeško življenje (serija "silhuete). V seriji "denar” je raziskoval mitično in čaščeno vlogo denarja, kjer pokaže moč kapitalizma, ki ga predstavlja denar in kako vpliva na naša življenja. Velikost umetniških del postavlja gledalca v podrejeni položaj, kjer se počuti malega in manjvrednega.

Mediji

Filtri

Tip dogodka

Prizorišče

Ciljna skupina

Datum dogodka

Koledar

« Avgust 2020 »
Po To Sr Če Pe So Ne
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31            

Kategorije

S tem, ko uporabljate spletno mesto, dovoljujete uporabo piškotkov v skladu z našo politiko varovanja zasebnosti. Nastavitve zapri