Na vsebinoNa glavni meni

S3P – natečaj za najboljši strip

S3P je Nikolaj Kopernik

plakat natecaj 2022

S3P je projekt za spodbujanje ustvarjalnega pisanja, risanja in izražanja. Deluje kot možnost za uveljavljanje mladih avtorjev, saj ponuja možnost za izražanje kreativnosti in literarno ustvarjanje. Knjižnica jim pri tem nudi spodbudo pri branju in pisanju. Natečaj za najboljši strip razpisuje Mestna knjižnica Ljubljana.

od 15. novembra 2022 do 15. marca 2023

  • Rad pišeš in rišeš? Imaš med 15. in 25 let?
  • Poslano stripovsko delo (stripovska zgodba) naj bo na temo Nikolaja KOPERNIKA – imej v mislih, da leta 2023 beležimo 550. obletnico njegovega rojstva.
  • Strip naj bo v slovenskem jeziku, lahko je narisan v poljubni tehniki, ima naj največ 5 strani, predhodno ne sme biti objavljen, sodeluješ lahko le z enim delom.
  • Pošlji ga do 15. marca 2023: s3p@mklj.si v PDF formatu.
  • Zraven posreduj ime/priimek/leto rojstva/stalni naslov/e-naslov/davčno številko (žirija nima dostopa do omenjenih podatkov). Strokovna žirija bo izbrala tri najboljša dela, ki bodo objavljena: v tiskani in e-brošuri, na spletni strani Mestne knjižnice Ljubljana ter na spletni strani Trubarjeve hiše literature. Vsa tri najboljša dela bodo nagrajena, razglasitev in javno branje pa bosta potekala junija 2023 na posebni zaključni prireditvi.
  • Prvonagrajenec/-ka dobi mesto člana strokovne žirije natečaja S3P leta 2024.

Pravila in pogoji sodelovanja

Nagrajenci 2023

Na natečaj za najboljši strip, ki je potekal v znamenju 550. obletnice rojstva Nikolaja Kopernika, smo prejeli en pri­spevek. Žirija se ni sestala in izdelek je nagrajen kot edini prejet prispevek.

Nagrajenka Brina Žmauc Jug: Ne vrti se vse okoli nas

Prednostno je v strip umeščena slika in z njo striparka prav­zaprav niza celotno zgodbo, besedni komentarji pa se po­javilo sporadično in dopolnjujejo zgodbo.

Nagrajenci 2022

S3P

Na natečaj za najboljši strip, ki je potekal v znamenju 100-letnice odkritja grobnice faraona Tutankamona, smo prejeli pet prispevkov. Strokovna žirija v sestavi Tjaša Šesek, Pia Nikolič in Miha Hančič je izbrala tri najboljše.

Prvo mesto: Ana Štular; Ptica

Med poslanimi stripi je žirijo najbolj prepričal poetični enostranski strip Ptica, v katerem je prekletstvo nenehnega spreminjanja ujeto v željo po svobodi in nazadnje dokončnem ukoreninjenju na oddaljeni Luni. Razumevanje stripa širše od konvencionalne oblike slik, ujetih v kvadratke in opremljene z oblački, dodatno krasi uravnotežena in razgibana postavitev besed. Enostavna, a jasna risba, skozi postopen scenarističen potek tvori zaključen dramski trikotnik, v katerem prevpraševanje lastne identitete in tegobe, ki jih je ob tem občutiti, razreši šele Ovida vredna metamorfoza.

Drugo mesto: Miha Freund; Kdo sem?

Drugo mesto je žirija prisodila z mangami navdihnjenemu strip Kdo sem? Nemi strip spretno vpeljuje različna čustva v narisane predmete. Delo je od prvega mesta ločila le okornejša raba računalniške tehnike, ki na trenutke deluje grobo in organske dele slike ostro loči od ravno izrisanih črt. Bogato šrafiranje pa se občasno izgubi v premalo jasnih kontrastih, ki puščajo preveč enobarvnih, nezapolnjenih ploskev.

Tretje mesto: Karolina Radotić; Preklet ali okužen?!

Kljub odličnemu karikaturističnemu slogu narisanih likov in popolni zapolnjenosti prostora, ki v ozir jemlje tudi globinskost predmetov in okolja, ter vse skupaj zapakira v hudomušno šalo, se je žirija odločila, da strip Preklet ali okužen?! uvrsti na tretje mesto. Od višje uvrstitve ga je ločila predvsem slabo izpeljana zaključna celostna podoba izdelka. Posamezni kadri bi glede na stil potrebovali vmesen prazni prostor, uporaba črkovne vrste Comic sans za naslov pa prav tako ni najbolj posrečena in nakazuje bolj na preuranjenost kot na razmislek o celostni grafični podobi.

 

NAGRAJENKA 2021

Na natečaj za najboljši strip, ki je potekal v znamenju 130-letnice iznajdbe zadrge, smo prejeli prispevek Manuele Subotić (mentorica: Nataša Ujčič). Prednostno je v strip umeščena slika in z njo striparka pravzaprav niza celotno zgodbo, besedni komentarji pa se pojavilo sporadično, le toliko in le tam, kjer je to nujno potrebno za razumevanje dogajanja. Vsebina je večno aktualna, nerazumevanje oz. težko vključevanje drugačnih v družbo. Ker je dogajanje postavljeno v vsem poznano šolsko okolje, se bralec zlahka poistoveti z glavnim likom. Vizualno se strip zelo približa obliki mange. Stripovsko delo z naslovom Zadrga je strokovna žirija v sestavi Tjaša Šesek, Pia Nikolič in Miha Hančič, nagradila kot edini prejeti prispevek v kategoriji.

Arhiv