Strokovne srede

Strokovne srede so nacionalni projekt izobraževanja mladinskih in šolskih knjižničarjev ter širše zainteresirane strokovne in laične javnosti, ki jih zanima vzgoja za kakovostne mladinske knjige in kakovostno branje. Potekajo v organizaciji Pionirske – centra za mladinsko književnost in knjižničarstvo od leta 1972 vsako drugo sredo v mesecu.

V jubilejnem letu, ko načrtujemo praznovanje 70. obletnice Pionirske in mladinskega knjižničarstva na Slovenskem, se bomo osredotočili na Podobo mladinskega knjižničarstva danes. Marca bomo pripravili okroglo mizo s predstavniki stanovskih inštitucij in društev, ki promovirajo branje in dobro knjigo ter so pristojni za strokovno področje bibliotekarstva in mladinskega knjižničarstva. Skupaj bomo odgovarjali na aktualna in nerešena vprašanja mladinskega knjižničarstva, kot je nanje opozorila tudi Anketa o samopodobi mladinskega knjižničarstva, ki jo je pripravila Pionirska. Aprilski posvet MKL Knjižnica, srce mesta, bo zasnovan kot mednarodni posvet. Spremljala ga bo tudi razstava o mladinskem knjižničarstvu na Slovenskem: preteklost, sedanjost in prihodnost.

Kotizacija

V 46. izobraževalnem ciklu bomo sprejemali prijave in kotizacije le za Posvet MKL: Knjižnica, srce mesta, z naslovom Poslanstvo mladinskega knjižničarja: z dobrimi zgodbami posredujemo vrednote in vedenje o svetu. Znaša 50 €.

Datum in lokacija

Strokovne srede se običajno pričnejo ob 10. uri v dvorani v 3. nadstropju Knjižnice Otona Župančiča in se zaključijo predvidoma ob 13. uri. V letu 2018 se bodo izvajale marca, aprila, septembra, oktobra, novembra in decembra. Novembrska Strokovna sreda bo potekala na Slovenskem knjižnem sejmu, 23. 11., v okviru Založniške akademije, v dvorani Lili Novy, predvidoma ob 11. uri.

Program strokovnih sred 2018

46. cikel Datum Tema Kotizacija / EUR

 

  IZOBRAŽEVALNI

DEL

14. marec Okrogla miza Podoba mladinskega knjižničarstva danes
/
18. april Posvet MKL: Knjižnica, srce mesta 50,00

 

 

INFORMATIVNI

DEL

12. september Na začetku nove bralne sezone /
24. oktober Predstavitev 13. cikla Slovenskega knjižnično-muzejskega MEGA kviza (Narodna galerija) /
23. november Predstavitev Priročnika za branje kakovostnih mladinskih knjig 2018 (Slovenski knjižni sejem, Založniška akademija, dvorana Lili Novy) /
12. december Pogovor z dobitniki priznanja zlata hruška /
Pridržujemo si pravico do spremembe programa.

 

Septembrska Strokovna sreda

Arhiv gradiva Strokovnih sred